Cuprins:
Primul stetoscop a fost inventat în anul 1816 de către francezul René Laënnec, unul dintre cei mai străluciți medici ai începutului de secol XIX. Instrumentul era atunci format dintr-un simplu tub din lemn cu care oamenii în halate albe ascultau corpul pacientului.
În cele ce urmează îți vom spune tot ceea ce trebuie să știi despre dispozitivul care a avut o contribuție importantă în medicina modernă, care este principiul de funcţionare și la ce folosește.
Ce este stetoscopul
Stetoscopul este un instrument acustic de diferite tipuri, care este folosit cu precădere în medicină, însă are aplicații și în mecanica auto pentru stabilirea anumitor defecte de funcționare a unui motor.
Termenul de „stetoscop” provine de la cuvintele grecești „stethos” (n.n. – piept) şi „skopos” (n.n. – examinator, privitor). Practic, stetoscop s-ar traduce ca „privitorul pieptului”.
Acest instrument ajută la conducerea, amplificarea și ascultarea anumitor sunete care se produc în interiorul corpului uman prin funcționarea normală sau patologică a diferitelor organe interne precum inimă, plămâni, etc.
Prin simpla ascultare a acestor sunete se pot diagnostica o serie de afecțiuni la nivelul plămânilor și a inimii.
Cum funcționează stetoscopul
Stetoscopul amplifică sunetul produs de un organ intern din organism, în funcţie de locul unde este plasat pe corpul pacientului. El elimină zgomotul de fond ce vine din mediul înconjurător prin introducerea în urechile utilizatorului (medic) a celor două brațe terminale.
Un stetoscop tradițional este alcătuit din diafragmă și clopot, are au roluri diferite. Diafragma preia sunetele de frecvenţă înaltă, iar clopotul captează sunetele de frecvenţă joasă.
De asemenea, capsula este acea componentă a unui stetoscop care se poziționează pe zona unde medicul dorește să asculte. Partea mai mare se poate folosi la adulți, în timp ce partea mai mică se recomandă la copii, în zonele bandajate ori pentru analiza carotidelor.
Această componentă a stetoscopului are rolul de a prelua sunetul şi de a-l transmite către celălalt capăt prin intermediul unui tub din cauciuc și a două brațe metalice. Acestea sunt poziționate într-un unghi anatomic astfel încât să se poată adapta corect la canalele auriculare ale utilizatorului.
Tensiunea se poate ajusta la un nivel confortabil prin depărtarea tuburilor metalice (pentru a le slăbi) sau prin încrucișarea lor (pentru a le strânge).
Brațele sunt prevăzute cu olive auriculare moi pentru urechi. Suprafața acestora este supusă unui tratament special care le mărește capacitatea de alunecare și reduce aderența scamelor și a prafului.
La ce foloseşte stetoscopul
Asemenea altor instrumente medicale, stetoscopul este folosit de către medici cu scopul de a obține date referitoare la starea de sănătate a unui pacient. Împreună cu tensiometrul, stetoscopul ajută la măsurarea tensiunii arteriale.
Cu ajutorul unui stetoscop se poate face diferența între anumite patologii și diagnosticarea unor boli de inimă sau de plămâni.
Stetoscopul este folosit pentru a asculta sunetele produse de inimă. Aceasta produce o dublă bătaie aferentă închiderii valvelor inimii. Pe baza acestor sunete medicul poate determina anumite boli specifice.
În același timp, stetoscopul este folosit și pentru ascultarea sunetelor produse de plămâni. În acest fel, doctorul poate descoperi boli pulmonare precum astmul, pneumonia ori bronşita.
Câte tipuri de stetoscoape există
Stetoscopul este de două tipuri: stetoscopul clasic şi stetoscopul electronic. Acesta din urmă folosește undele ultrasunete pentru a detecta cu precizie zgomotele cordului și ale plămânilor, care pot semnaliza existența unor probleme.
Stetoscoapele digitale sunt de apariţie recentă, nu sunt încă folosit de majoritatea doctorilor, pentru că distorsionează sunetele. Există modele de stetoscoape digitale care funcționează în strânsă legătură cu smartphone-ul, prin intermediul unor aplicații mobile dedicate.
În acest fel medicul nu mai ascultă sunetele produse de inimă si de plămâni prin tuburile metalice ale stetoscopului clasic. Acestea pot fi redate la calitate înaltă prin difuzorul telefonului sau pot fi chiar convertite în imagini, medicul putând vedea pe ecran inima pulsând.
Datorită progresului tehnologic vor urma versiuni îmbunătăţite ale stetoscopului digital, care vor determina înlocuirea completă a stetoscopului clasic într-un viitor nu prea îndepărtat.
Vezi şi de ce mâncarea nu are gust în avion!
tinca • 11.08.2024, 08:57
Un articol interesant ce ne aduce atâtea informații despre stetoscop. Felicitări!