Ce este un text narativ

Într-un text narativ principalul mod de expunere îl constituie narațiunea care este se caracterizează prin relatarea unor evenimente aflate într-o relație cauzală și derulate în succesiune cronologică la care participă unul sau mai multe personaje. 

Textul narativ este o modalitate de comunicare scrisă, prin care autorul își exprimă părerile și concepția asupra lumii și a vieții, într-un mod indirect, creând personaje și apelând la narațiune, descriere și dialog. 

Elementele unui text narativ

Este împărțită în trei părți: instanțele comunicării literare,  perspectiva narativă și relația sa cu personajele și construcția subiectului și a discursului narativ. 

Instanțele comunicării literare sunt: autorul, naratorul, personajul, cititorul. Autorul este persoana care creează opera și se detașează de narator sau de eul liric.

Naratorul este o instanța intermediară între cel care a scris opera și cel care povestește întâmplările. Mai exact, autorul este o persoană reală, în timp ce naratorul este entitatea fictivă care relatează textul. 

Personajul este elementul central al unei opere dramatice sau epice care determină acțiunea și se află în centrul evenimentelor. 

Personajele pot fi atât ființe umane, cât și animale, păsări, făpturi închipuite sau obiecte. Ele contribuie la acțiune, au valoare etică, apartenență socială și sunt construite după criterii estetice. 

Cititorul este cel care receptează un text literar și poate fi de mai multe feluri: concret, abstract sau fictiv. 

În ceea ce privește perspectiva narativă și relația sa cu personajele și întâmplările din text, se definesc trei tipuri de viziune narativă: 

Cea în care naratorul știe mai multe decât personajul, este omniscient și omniprezent, știe tot ce fac personajele și ce gândesc. 

Cea în care naratorul știe exact câte știe și personajul iar narațiunea este la persoana I. 

Cea în care naratorul știe mai puțin decât personajul, iar naratorul-martor relatează întâmplări la care a asistat, spunând doar ce a văzut, fără să știe gândurile sau sentimentele personajelor. 

Un text narativ este împărțit în trei părți: introducerea, prin care se prezintă povestea și se petrece conflictul, nodul sau corpul poveștii, unde se desfășoară evenimentele povestite și rezultat, unde sunt rezolvate conflictele și se prezintă deznodământul. 

Timpul și spațiul evenimentelor sunt de asemenea la fel de importante. Când se petrec întâmplările, unde se petrec? Locul acțiunii poate corespunde unor spații din realitate, pot fi inventate sau spațiul poate fi nedeterminat. 

Caracteristicile unui text narativ

Iată cele mai importante caracteristici ale unui text narativ: 

Varietate de genul: genul literar al narațiunii este foarte larg, de la povești, fabule, romane, știri, cronici, etc.

Naratorul, persoana care relatează povestea poate fi cineva care face parte din ea, protagnistul poveștii sau un spectator extern care doar observă și relatează evenimentele. 

Importanța stilului: fiecare autor are un stil unic atunci când relatează o poveste. 

Concluzia: textul narativ poate avea o învățătură, o morală. 

Există mai multe tipuri de texte narative: narațiune literară, din acest tip face parte romanul și nuvela. Autorul are un limbaj bine elaborat prin imagini și comparații. 

Narațiunea istorică: din acest tip fac parte cronica, jurnalul și biografia. Poveștile din acest tip dezvăluie evenimente relevate trăite de un personaj. 

Narațiune jurnalistică sau știri, sunt modul de a face publice evenimentele, iar mijloacele utilizate în acest scop sunt rețelele sociale și mass-media. 

Textul narativ face parte din programa la limba și literatura română pentru Bac 2021.

Listă autori canonici pentru examenul de Bacalaureat

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News