Cuprins:
Un val de căldură este un fenomen climatic care se caracterizează printr-o succesiune de cel puțin trei zile consecutive de temperaturi ridicate sau temperaturi minime mai mari decât cele așteptate pentru o anumită regiune și perioadă a anului.
Acest lucru se întâmplă atunci când sistemul de presiune atmosferică înaltă se oprește peste o regiune, împiedicând acea masă de aer cald să circule în alte locuri. Sub influența razelor solare, aerul liniștit de acolo este comprimat, continuă să își crească temperatura și provoacă o supraîncălzire a zonei. În orașele mari, acest efect este puternic amplificat de lipsa vegetației care împiedică evaporarea apei, de asfalt și de construcțiile din beton și din oțel – care rețin căldura.
Chiar dacă valul de căldură este un fenomen explicat ca parte a sistemului atmosferic, acesta apare în ultimii ani cu mai mare frecvență și intensitate, devenind astfel un motiv de îngrijorare pentru sănătatea umană și ecosistem.
Cum vă protejați de căldură?
Întrucât temperaturile ridicate nu vă vor da răgaz, este necesar să luați câteva măsuri de precauție pentru ca sănătatea să nu fie afectată. Având în vedere acest lucru, iată câteva recomandări pentru a vă proteja de valurile de căldură:
- Între 11.00 și 16.00, soarele este cel mai intens, așa că încercați să evitați ieșirea între aceste ore;
- Hainele de culoare mai închisă absorb căldura, așa că încercați să purtați haine de culoare deschisă;
- Beți apă! Aveți întotdeauna o sticlă în apropiere, chiar dacă doar stați în casă.
- Consumul de alimente proaspete, cum ar fi fructele, legumele și salatele, vă va ajuta să rămâneți hidratat;
- Dacă trebuie să ieșiți în public, căutați umbra;
- Crema solară este esențială! Radiațiile ultra violete sunt extrem de puternice între orele 11.00 și 16.00;
- Purtați ochelari de soare, șepci și pălării;
- Este necesar să lăsați mediul bine ventilat și cu aer condiționat;
- Dacă vă aflați într-un vehicul fără aer condiționat, țineți geamurile deschise, pentru a circula aerul;
- Folosiți aerul de noapte, care este mai rece, și deschideți ferestrele;
Care sunt efectele valului de căldură asupra sănătății noastre?
Trăim vremuri în care încălzirea devine din ce în ce mai puternică și poate părea că afectează doar planeta, dar sănătatea noastră este și ea în pericol.
Insolația, leșinul, deshidratarea și chiar bolile de piele sunt printre principalele efecte asupra sănătății noastre. Când suntem expuși la temperaturi foarte ridicate, mecanismul nostru intern devine oarecum ineficient, ceea ce provoacă supraîncălzirea corpului și posibila deteriorare a organelor.
Riscurile cresc doar la persoanele care au comorbidități (existența a două sau mai multe boli, precum hipertensiunea arterială, diabetul, Alzheimer), persoanele în vârstă, în special cele cu sănătate fragilă, copiii care încă își dezvoltă corpul, lucrătorii care petrec o bună parte din zi expuși la soare și chiar persoanele care folosesc medicamente care, din anumite motive, îi fac vulnerabili la căldură (de exemplu, diuretice).
Corpul nostru suferă un stres real din cauza temperaturilor ridicate și acest lucru poate declanșa multe complicații. Cu toate acestea, organismul ne dă întotdeauna câteva semne că ceva nu este în regulă. Acestea sunt:
- Piele înroșită
- Transpirație abundentă
- Dificultăți de respirație
- Ameţeală
- Confuzie mentală
- Durere de cap