Ce este vinul de Porto

Vinurile portugheze sunt recunoscute pe plan internațional din vremea romanilor, care asociau Portugalia cu zeul lor, Bacchus. Astăzi, țara este cunoscută pentru vinurile sale care au câștigat mai multe premii internaționale.

Vinul de Porto este un vin portughez făcut din struguri albi și roșii, apoi fortificat cu rachiu de struguri, numit „aguardente” sau „brandy. Vinul a primit numele în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, după numele orașului Porto.

Una dintre cele mai importante calități ale adevăratului vinului de Porto este amestecul unic de struguri indigeni portughezi. Strugurii cultivați pentru acest vin sunt, în general, caracterizați prin fructele lor mici, boabele dens strânse pe ciorchini, care oferă arome concentrate și de lungă durată, precum și tanini puternici.

Vinul de Porto este produs exclusiv în regiunea Douro, regiune ale cărei hotare se întind până la malurile râului Douro și ale afluenților acestuia, în nodrul Portugaliei. Este prima regiune viticolă delimitată și reglementată din lume.

Strugurii de Porto includ soiuri precum Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz , Tinta Barroca și Tinta Cão și se spune că există cel puțin 52 de soiuri care pot fi combinate pentru a-i da aroma unică. Fiecare strugure adaugă propria aromă unică amestecului. De exemplu, Touriga Nacional adaugă note de afine și vanilie, iar Touriga Franca adaugă note de zmeură și scorțișoară.

Ce gust are vinul de Porto

Vinurile de Porto sunt, în principiu, vinuri dulci, dar în funcție de cât de vechi este și de strugurii folosiți în producția sa, fiecare sortiment poate avea niveluri diferite de dulceață.

Vinul Porto are note de fructe de pădure coapte, cum ar fi zmeura și murele, ciocolată amară, caramel, unt și cu nuci. Vinurile mai vechi conțin note concentrate de fructe uscate, în timp ce cele mai tinere au gust de fructe roșii proaspete, cum ar fi căpșunile.

Vinul Porto poate fi atât roșu, cât și rose sau chiar alb.

Soiuri de vinuri Porto

Cu ce este diferit vinul Porto

Acest vin celebru este diferit de alte soiuri nu doar datorită aromelor sale unice, ci și pentru că trece printr-un proces de fabricație aparte.

După o etapă inițială de fermentație, vinul de bază este fortificat cu rachiu pentru a opri procesul de fermentație și a capta aromele fructelor la apogeu. Acest lucru reține, de asemenea, un procent mai mare de zaharuri decât de obicei, ceea ce conferă vinului de porto dulceața și conținutul ridicat de alcool. Vinul este apoi transferat în butoaie – sau, în unele cazuri, direct în sticle – timp de cel puțin doi ani. Apoi, poate fi consumat sau lăsat și mai mult să îmbătrânească.

Cum se servește vinul de Porto

Vinul Porto trebuie servit la temperatura camerei, în jur de 16 °C. Acest vin renumit se potrivește de minune cu brânzeturile speciale, aromate, cu deserturile cu ciocolată și caramel, nuci sărate și afumate și chiar cu carnea dulce-afumată.

Despre orașul Porto

Cu arhitectura sa robustă din granit, Porto, al doilea oraș al Portugaliei, răsplătește vizitatorii cu o experiență foarte diferită de cea a capitalei țării. Recunoscut de UNESCO ca sit al Patrimoniului Mondial, Porto este o destinație înzestrată cu biserici în stil baroc și clădiri neoclasice care numără unele dintre cele mai bune exemple de acest gen din țară. De remarcat în mod deosebit sunt Torre dos Clerigos, asemănătoare unui ac, și impunătoarea Se, catedrala orașului.

O altă structură de reper este emblematicul Ponte Dom Luis I, spectaculosul pod de fier cu două etaje care străbate Douro și leagă orașul de Vila Nova de Gaia. O plimbare relaxantă de-a lungul Ribeira te duce înapoi în timp și poți respira atmosfera sărată a locului.

Râul oferă un traseu pitoresc către Valea Douro, un peisaj înverzit de dealuri terasate presărate cu cătune și sate. O opțiune populară de vizitare a obiectivelor turistice este să vă alăturați uneia dintre numeroasele croaziere care străbat calea navigabilă șerpuitoare. Cu siguranță, orașul Porto se numără printre cele mai impresionante locuri de vizitat în Portugalia.

Urmărește-ne pe Google News