Detaliile referitoare la această infecție virală sunt destul de limitate în momentul de față, motiv pentru care experții trag un semnal de alarmă în legătură cu acest pericol misterios. Cu toate că boala a fost descrisă ca fiind una ușoară din punct de vedere istoric, răspândirea geografică și detectarea cazurilor mai grave subliniază necesitatea unei monitorizări atente. În cele ce urmează îți oferim toate informațiile de care ai nevoie.

Ce este virusul Oropouche

Virusul Oropouche (OROV), cunoscut popular ca „febra leneșului”, este un arbovirus din familia Bunyaviridae, care a atras atenția lumii medicale din cauza capacității sale de a provoca epidemii în regiunile tropicale și subtropicale.

Deși nu este la fel de cunoscută ca alte boli virale precum Dengue sau Zika, aceasta reprezintă o reală amenințare pentru oameni, în special pentru cei din America de Sud. Virusul a fost descoperit pentru prima dată în anul 1955, într-un mic sat din Trinidad-Tobago, situat în apropierea râului Oropouche, de unde și originea numelui.

Se crede că acest virus a fost inițial transmis de la animale la oameni prin intermediul unor vectori precum țânțari și musculițe infectați, relatează CNN. Alte purtătoare sunt unele păsări și, de asemenea, primate non-umane.

Traian Băsescu vrea să desființeze o lege pentru a-și recupera privilegiile de fost președinte: „Parlamentul a introdus o formă de lustrație”
Recomandări
Traian Băsescu vrea să desființeze o lege pentru a-și recupera privilegiile de fost președinte: „Parlamentul a introdus o formă de lustrație”

Primul focar major a avut loc în 1960, în Brazilia, pe baza unei mostre de sânge prelevate de la o specie de leneș cu trei degete, care trăiește în pădurile tropicale din nordul Americii de Sud.

Simptomele virusului Oropouche

Aproximativ 60% dintre persoanele infectate cu virusul Oropouche dezvoltă simptome care pot reapărea adesea. Simptomele infecției cu virusul Oropouche sunt asemănătoare cu cele ale altor febre virale, cum ar fi febra denga sau Zika.

După o perioadă de incubație cuprinsă între 4 și 8 zile, pacienții pot prezenta o serie de simptome comune, inclusiv febră ridicată, dureri de cap intense, dureri în spatele ochilor, sensibilitate la lumină, dureri musculare și articulare, frisoane, greață, vărsături și, în unele cazuri, o erupție cutanată. Un alt simptom specific, care a inspirat denumirea populară de „febra leneșului”, este senzația extremă de oboseală și de epuizare, care poate dura câteva săptămâni după dispariția celorlalte simptome.

Simptomele durează de obicei mai puțin de o săptămână, mai exact între 2 și 7 zile, iar majoritatea persoanelor infestate cu Oropouche se recuperează în câteva zile până la o lună. În general, această boală nu este fatală, însă poate provoca o serie de complicații în cazul persoanelor vulnerabile. Conform statisticilor, mai puțin de un om din 20 poate dezvolta o formă mai gravă, care include meningită, encefalită sau afectarea sistemului nervos, aflăm de la experții de la CDC. Decesele din cauza virusului Oropouche sunt rare.

Vladimir Putin a minimalizat incursiunea ucraineană în Kursk în fața poporului. Explicațiile unui reputat sociolog: societatea rusă, „amorțită emoțional”
Recomandări
Vladimir Putin a minimalizat incursiunea ucraineană în Kursk în fața poporului. Explicațiile unui reputat sociolog: societatea rusă, „amorțită emoțional”

Cum se transmite virusul Oropouche

Virusul Oropouche se transmite, așa cum precizam anterior, prin înțepătura unui țânțar din specia Culicoides paraensis, care este un tip de muscă hematofagă (musca neagră). Este endemic în regiunea bazinului Amazonului din America de Sud.

Virusul Oropouche se transmite prin înțepătura unui țânțar din specia Culicoides paraensis
Virusul Oropouche se transmite prin înțepătura unui țânțar din specia Culicoides paraensis

Altfel spus, în regiuni tropicale și subtropicale, în special în zonele împădurite, unde transmiterea se menține într-un ciclu între insecte și gazde vertebrate non-umane, precum rozătoarele, leneșii și păsările. Persoanele care călătoresc în aceste zone pot fi înțepate de o insectă infectată și, astfel, transportă virusul în mediile urbane, informează CBS News, citând CDC.

Schimbările climatice și despădurirea creează mai multe oportunități pentru oameni de a interacționa cu insectele infectate în zonele temperate, inclusiv în Europa, ceea ce sporește riscul de răspândire, potrivit Organizației Panamericane a Sănătății (PAHO). Au fost raportate cazuri de transmitere locală în țări precum Bolivia, Brazilia, Columbia, Cuba și Peru. Deocamdată, nu există dovezi clare de transmitere locală în SUA, dar au fost raportate mai multe cazuri la persoane care au călătorit în regiuni unde acest virus se răspândește.

Ciclonul Boris a făcut ravagii în Europa. Râuri ieșite din matcă, orașe inundate, oameni evacuați cu elicopterele armatei, morți și dispăruți | VIDEO
Recomandări
Ciclonul Boris a făcut ravagii în Europa. Râuri ieșite din matcă, orașe inundate, oameni evacuați cu elicopterele armatei, morți și dispăruți | VIDEO

Totodată, nivelul de risc este mai incert în zone precum Puerto Rico și Insulele Virgine americane, care ar putea avea ecologii similare cu Cuba.

Specialiștii spun că, potrivit informațiilor acumulate până la această oră, virusul Oropouche nu este transmisibil de la om la om. Totuși, informațiile furnizate de ministrul brazilian al sănătății, citat de Euronews, arată că poate avea loc transmiterea de la o mamă însărcinată la bebeluș. În astfel de cazuri, virusul poate produce complicații precum pierderea sarcinii sau malformații congenitale. 

Câte cazuri de Oropouche au fost raportate în 2024

De când acest virus a fost descoperit în urmă cu aproape șapte decenii, au fost confirmate în zonele endemice aproximativ 500.000 de cazuri, în țări din America de Sud, America Centrală și Caraibe. Anul acesta au fost raportate la nivel global peste 10.000 de cazuri, în principal în aceeași regiune de pe continentul sud-american.

De asemenea, în Europa, au fost înregistrate 19 cazuri, la persoane care au călătorit recent. Acestea au fost înregistrate în Spania (12 cazuri), Italia (5) și Germania (2), potrivit cifrelor publicate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Cele mai recente date publicate de Organizația Mondială de Sănătate (OMS), de la începutul anului și până spre finalul lunii iulie au fost confirmate 8.078 de cazuri de Oropouche în regiunea Americilor, inclusiv două decese. Cazurile au fost raportate în cinci țări, și anume Bolivia (356 de cazuri), Brazilia (7.284 de cazuri, inclusiv cele două decese), Peru (290 de cazuri), Columbia (74 de cazuri) și Cuba (74 de cazuri).

Cum putem preveni febra Oropouche

În momentul de față, nu există nici un vaccin care să protejeze împotriva virusului Oropouche și nici vreun tratament antiviral specific pentru tratarea „febrei leneșului”. Cazurile pot fi confirmate cu ajutorul unor teste de laborator, dar acestea nu sunt disponibile în laboratoarele de diagnosticare, în timp ce virusurile mai comune, cum ar fi cel tetravalent pentru febra denga, trebuie adesea să fie excluse mai întâi.

Potrivit lui Janet Hamilton, expert epidemiologic, acesta este un moment ideal să ne gândim la metode pentru prevenirea înțepăturilor de țânțari. Pentru asta, este important să evităm să călătorim în regiunile unde există focare, și mai ales să nu ieșim în zori și la asfințit, atunci când este cel mai probabil ca țânțarii să înțepe.

De asemenea, este important să ne îmbrăcăm cu bluze și cămăși cu mâneci lungi și pantaloni pentru a ne proteja pielea de înțepăturile țânțarilor, musculițelor și a altor insecte și să folosim soluții speciale de protecție împotriva înțepăturilor de țânțari, care de cele mai multe ori se dovedesc eficiente în prevenirea infecțiilor, potrivit CDC, care recomandă ca persoanele afectate să solicite de urgență asistență medicală atunci când situația o cere. În plus, experții recomandă dormitul sub plase de țânțari tratate cu insecticid.

Măsurile și recomandările de prevenție le vizează inclusiv pe femeile însărcinate, care ar trebui să evite la rândul lor călătoriile în regiunile cu focare. Febra Oropouche sau febra leneșului reprezintă o amenințare reală în Europa și pentru asta este nevoie de o monitorizare atentă și de măsuri de prevenție stricte pentru a evita formarea unui potențial focar major.

Virusul devine din ce în ce mai periculos

Modificările survenite în geografia răspândirii virusului Oropouche sugerează că acum ar putea exista noi purtători ai acestuia care sunt implicați în ciclu, susțin experții. Dr. Erin Staples, epidemiolog în cadrul CDC, spune că este important să fie obținute mai multe informații pentru a putea reflecta mai bine regiunile care ar putea fi expuse acestui risc: „Încă învățăm despre acest virus și vom oferi actualizări de îndată ce le vom avea”.

Anul acesta a fost primul în care au fost confirmate decese cauzate de virusul Oropouche și, totodată, dovezi că boala poate fi transmisă de la o femeie însărcinată la făt și poate provoca rezultate negative la naștere. La începutul lui 2024, în Brazilia s-au raportat decesele a două femei tinere, care erau sănătoase și nu erau însărcinate. Un al treilea caz fatal la un bărbat de vârstă mijlocie este în curs de investigare, potrivit PAHO. Au mai existat cel puțin cinci cazuri la femei însărcinate care au dus la moartea fătului sau la malformații congenitale, inclusiv microcefalie, un defect congenital rar care are ca rezultat un creier subdezvoltat.

„Unele dintre aceste rezultate severe pot fi consecința circulației mai multor virusuri. Pe măsură ce vom vedea că mai mulți oameni se infectează, vom putea observa apariții rare și neobișnuite de simptome clinice sau de deces”, a mai precizat Staples, citată de CNN.

„Acestea sunt lucruri pe care CDC le analizează în prezent cu partenerii săi pentru a afla cât mai multe informații despre acest virus”, amai adăugat aceasta.

Pentru prima dată, prezența anticorpilor împotriva virusului Oropouche, care indică o infecție recentă, a fost descoperită la nou-născuții cu microcefalie, notează Nature.com. Acest lucru sugerează o asociere, însă din cauza limitărildor studiului, nu a fost posibilă stabilirea unei relații de cauzalitate între infecția din timpul vieții intrauterine și malformațiile neurologice.

Foto: Shutterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine este bărbatul care ar fi încercat să-l asasineze pe Donald Trump. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”
Știrileprotv.ro
Cine este bărbatul care ar fi încercat să-l asasineze pe Donald Trump. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
A prins-o ploaia și toată lumea i-a văzut părul natural. Bianca Drăgușanu: „Așa mă transform când mă prinde ploaia”
Libertateapentrufemei.ro
A prins-o ploaia și toată lumea i-a văzut părul natural. Bianca Drăgușanu: „Așa mă transform când mă prinde ploaia”
Ce să pui în piureul de cartofi ca să îl faci perfect. Un bucătar celebru a spus greșeala pe care multe persoane o fac
FANATIK.RO
Ce să pui în piureul de cartofi ca să îl faci perfect. Un bucătar celebru a spus greșeala pe care multe persoane o fac
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
GSP.RO
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
Ce să nu cumperi niciodată din aeroport. Te va ustura la buzunar
FANATIK.RO
Ce să nu cumperi niciodată din aeroport. Te va ustura la buzunar
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Descoperirea incredibilă făcută de un şofer de TIR în timp ce se plimba pe câmp, în Ghimpeţeni. Vestea s-a răspândit repede în comună
Observatornews.ro
Descoperirea incredibilă făcută de un şofer de TIR în timp ce se plimba pe câmp, în Ghimpeţeni. Vestea s-a răspândit repede în comună
Horoscop 16 septembrie 2024. Peștii s-ar putea să observe că s-a produs o dezamorsare a tensiunii interioare în care au trăit de mult timp
HOROSCOP
Horoscop 16 septembrie 2024. Peștii s-ar putea să observe că s-a produs o dezamorsare a tensiunii interioare în care au trăit de mult timp

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI