Ideea ar fi să le punem pe cele vechi din nou la dispoziția altor oameni, care nu le-au citit, nicidecum să le aruncăm. Iată câteva sugestii pentru cei care vor să-și elibereze biblioteca și nu știu ce variantă să aleagă.
- Anticarii și buchiniștii stradali. Și aici există variante. Unii plătesc pentru cărțile primite, alții nu. Unii vin cu mașina și-ți ridică volumele de acasă, în cazul altora trebuie să faci tu însuți acest efort. În oricare dintre situații, cărțile tale ajung la publicul larg și sigur vor fi astfel recitite.
- Donează comunității tale cu inima deschisă. Există biblioteci de cartier sărace, care suferă de lipsa titlurilor noi. Iar cărțile vechi sunt uzate, desprinse, volante, depășite – ca formă și conținut, uneori. De asemenea, bibliotecile școlilor ar trebui să fie încântate să primească astfel de donații din partea particularilor, pentru că majoritatea sunt învechite din toate punctele de vedere.
- Evenimente publice, cool și istețe. În cadrul acestor întâlniri, promovate mai ales cu ajutorul rețelelor sociale, oamenii pot face schimb de cărți sau le pot vinde. Unul dintre ele, Bookisit +, are loc chiar pe 23 februarie, în clubul Lente din București, iar un altul, Cărți pe bancă în Cișmigiu. Să facem din citit noul trend, se va desfășura pe 6 aprilie, în parcul Cișmigiu.
- Grupuri pe Facebook – mii de oameni cu cărți de dat. Și în afara evenimentelor punctuale există șansa schimbului de carte cu ajutorul Internetului. Unele grupuri sunt organizate pe orașe, altele au membri din toată țara. Tot ce trebuie să faci e să te înscrii și să-ți expui oferta. Și aici cărțile se pot dona sau se pot vinde/cumpăra.
- Spitale pentru copii sau adulți. Și alte locuri unde oamenii au nevoie de ajutor ca să le treacă timpul mai ușor și să mai uite de suferință. Dar înainte de asta, întrebați dacă există locuri amenajate pentru asta – o bibliotecă separată sau rafturi în secțiile spitalului.
Răzvan Lucescu visa să ajungă preşedintele României: „Mă impresiona când ascultam imnul”