Ce să faci dacă ciorba iese prea acră

Ei bine, trebuie să știi că în cazul în care ciorba iese prea acră, nu trebuie să o arunci, ci poți să o repari foarte ușor prin aceste sfaturi la îndemână. 

Ingrediente dulci

Acreala provine din ingrediente acide (inclusiv roșii, vin și oțet). Dacă ciorba sau mâncarea ta are un gust prea acru, încearcă să adaugi dulceață – zahărul sau mierea sunt potrivite.

Smântână lichidă

Smântâna lichidă sau chiar ceapa caramelizată poate ajuta preparatul să nu mai fie atât de acru.

Diluează ciorba

De asemenea, poți dilua întreaga ciorbă sau mâncare, adăugând apă sau sos.

Bicarbonat de sodiu

În ultimă instanță, adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu pentru a face preparatul mai alcalin. Nu adăuga prea mult, totuși – bicarbonatul de sodiu poate strica gustul mâncării. Ai nevoie de suficient încât să echilibreze gustul, dar puțin, ca să nu îl altereze.

Pașii pe care să îi urmezi dacă ai făcut ciorba prea acră

Se amestecă 1 linguriță de bicarbonat de sodiu într-un castron sau o ceașcă de supă. Se dizolvă complet bicarbonatul de sodiu în supă. Nu îți face griji dacă bulele apar – acest lucru este complet normal și înseamnă că bicarbonatul de sodiu se amestecă în restul mâncării.

Dacă supa ta este doar puțin acidă, este mai bine să începi cu o cantitate mică de bicarbonat de sodiu.

Gustă ciorba pentru a vedea dacă are un gust mai bun. Așteaptă ca bicarbonatul să nu mai clocotească, apoi gustă o lingură mică din preparat. 

Dacă aciditatea dispare, totul e perfect. Dacă încă nu îți place la gust, poate fi necesar să adăugați mai mult bicarbonat de sodiu. 

Nu există o știință exactă a amestecării bicarbonatului de sodiu în ciorbă. Multe dintre acestea sunt încercări, așa că nu renunța!

Adaugă 4 lingurițe suplimentare de bicarbonat de sodiu în ciorbă dacă este încă acră. Se amestecă bicarbonatul de sodiu în ciorbă așteptând să se depună.

Gustă din nou pentru a vedea dacă aroma este mai bună. Dacă nu, continuați să adăugați bicarbonat de sodiu. 

Se pune o lingură mică de zahăr, dacă trucul cu bicarbonat nu iese. Se amestecă bine zahărul în oală, apoi se gustă și continui să mai pui o linguriță dacă încă este foarte acră ciorba. 

Această soluție funcționează mai bine cu mâncăruri care au arome mai ușoare, cum ar fi lămâia.

O altă variantă este să pui sare. Sarea este un plus excelent pentru mâncăruri și sosuri mai acide, cum ar fi supa de roșii.

Ori poți adăuga 1 linguriță de unt în supele mai cremoase. Topește o lingură mică de unt în cuptorul cu microunde, apoi amestecă-l în supă sau ciorbă. Gustă să vezi dacă preparatul mai e acru sau adaugă o lingură suplimentară de unt topit, dacă este necesar.

Acest lucru funcționează cel mai bine cu supele cremoase acide. 

Cu ce să acrești ciorba și ce cantități să folosești

Roșii la conservă

Roșiile cubulețe sau întregi la conservă sunt ideale pentru a acri ciorbele. În plus, poți folosi și suc de roșii sau pasată la cutie de carton. Pe lângă faptul că oferă un gust acrișor, ele dau și culoare, dar și consistență ciorbelor. 

În plus, roșiile sunt foarte sănătoase, au proprietăți antioxidante și sunt delicioase.

Zeamă de murături

Mulți oameni aleg în special zeama de varză murată pentru a acri ciorbele. Este foarte sănătoasă datorită procesului de fermentație și dă un gust deosebit ciorbelor. 

Această metodă este folosită în special pentru ciorbele cu afumătură sau oase, genul de ciorbă care se face mai mult iarna, adică mai consistentă și cu mai multă carne. 

Borș din tărâțe

Borșul este cea mai comună metodă de a acri ciorbele. Are multe vitamine și stimulează digestia. Oamenii din Muntenia, Moldova sau Dobrogea folosesc adesea borș la ciorbe. 

El trebuie fiert separat timp de 30 de minute, apoi adăugat la final și lăsat să dea un clocot în ciorbă. 

Oțet

Se foloește oțetul pentru a acri ciorbele albe, care conțin smântână precum ciorba de burtă sau ciorba de salată ori cea rădăuțeană. 

Se folosește oțet natural sau oțet de mere și se adaugă la final, când oprești focul. 

Suc de lămâie

Sunt puțini cei care acresc ciorbele cu suc de lămâie. Lămâile au o mulțime de beneficii. Oamenii din Banat obișnuiesc să folosească această metodă. Ciorba a la grec, de exemplu, este acrită cu zeamă de lămâie. Trebuie să fii atent la cantitate, pentru a nu strica ciorba.

Lapte bătut

Unii oameni adaugă lapte bătut sau lapte acru în ciorbe pentru a o face acrișoară. El trebuie adăugat când ciorba se răcește, pentru a nu se brânzi. 

Corcodușe

Mulți oameni sunt adepții acririi ciorbelor cu corcodușe. Ele se adaugă în ciorba cam după ce toate legumele sunt fierte și pot fi consumate sau îndepărtate atunci când servești ciorba.

Ciorbă de perișoare – rețeta pas cu pas pentru cea mai bună ciorbă

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News