Pielea reactioneaza diferit la expunerea la ultraviolete, in functie de cantitatea de pigment continuta. Exista 6 fototipuri cutanate: de la alb foarte deschis pana la negru. Dr. Mihaela Leventer (foto jos), medic primar dermatolog la clinica Dermastyle (Str. Sevastopol, nr. 13-17, et. 1, ap. 204, tel: 0722.363.577) ne spune ce fel de creme de fotoprotectie sa folosim atunci cand mergem la plaja, in functie de tipul de piele pe care il avem.

TIPUL 1

Aceste femei au ochii si parul deschise la culoare, iar pielea lor este foarte alba. Nu se bronzeaza niciodata, ci doar se inrosesc, chiar la o expunere minora la soare. Trebuie folosita – atat pe fata, cat si pe corp – o crema cu factor de protectie 60 (sau cel putin 50), rezistenta la apa. Aceasta trebuie aplicata cu cel putin 10 minute inainte de plaja si se reia aplicarea din doua in doua ore.

TIPUL 2

Pielea e tot alba, dar se poate bronza usor. In aceasta categorie intra persoanele blonde cu piele deschisa, care vor incepe sa stea la soare folosind o crema cu factor 30 si vor scadea dupa cateva zile factorul de protectie pana la 15. Crema trebuie aplicata la fiecare doua ore si, pe cat posibil, primul strat sa fie intins pe piele inainte cu 15 minute de a face plaja.

TIPUL 3

Acest tip de piele, desi alb, se bronzeaza frumos dupa arsura initiala. Persoanele care intra in tipul 3 au ochii caprui si parul saten, deci au mai mult pigment si de aceea rezista mai bine la lumina. Trebuie folosita la inceput o crema cu factor de protectie 25, dupa care se poate scadea la 15.

TIPUL 4

Piele creola, care se bronzeaza usor. Persoanele cu ten masliniu vor folosi o crema cu factor 15 si vor unge cu ea inclusiv buzele. Crema trebuie aplicata la fiecare doua ore si, pe cat posibil, primul strat sa fie intins pe piele inainte cu 15 minute de a face plaja. Daca stati in apa, folositi o crema rezistenta la apa.

TIPURILE 5 & 6

Vorbim aici de  o piele inchisa la culoare, care se bronzeaza usor si de piele neagra, care se inchide si mai mult la expunerea la lumina. In aceste situatii trebuie folosita o crema cu SPF mai scazut: intre 8 si 15.

ATENTIE!

Protectia impotriva radiatiei luminoase e importanta la orice varsta pentru prevenirea arsurilor, patarea pielii, declansarea unor boli prin scaderea imunitatii cutanate (herpes simplex), dar si a efectelor care se produc dupa expuneri repetate: ridarea prematura, imbatranirea pielii, cancer de piele, alergie la lumina;

Persoanele cu probleme cutanate – pete pe fata sau pe corp – vor folosi un produs mai puternic, cu SPF 50. Aceste creme absorb si disperseaza lumina;

Daca folositi fond de ten, trebuie sa stiti ca acesta se aplica peste crema de fotoprotectie si reduce din puterea protectiva. E mai bine sa utilizati produse care contin si fotoprotectie, nu numai colorant. In situatia in care folositi si alte cosmetice de ingrijire a tenului, trebuie sa stiti ca fotoprotectorul se aplica ultimul, dupa ce acestea au fost absorbite in piele.

 
 

Urmărește-ne pe Google News