Cuprins:
Dacă ești un pasionat de astronomie probabil știi că în luna ianuarie au avut loc conjuncția planetelor Venus și Saturn (n.n. – apropiere aparentă pe cer a două sau mai multor obiecte), precum și un curent de meteori sau, pe înțelesul tuturor, stele căzătoare. Pe măsură ce Pământul realizează o nouă călătorie orbitală în jurul Soarelui, în 2023 ne vom răsfăța cu noi spectacole cerești remarcabile, care vor putea fi observate din diferite părți ale lumii. Un prim eveniment va fi o eclipsă totală de Soare și se va produce între 20 și 21 aprilie. În cele ce urmează îți vom spune ce fenomene astronomice nu ar trebui să ratezi în acest an.
Ce vor vedea românii pe cer în 2023?
Cu toate că nu se anunță a fi foarte spectaculos pentru pasionații de astronomie din România, anul 2023 este, totuși, interesant prin prisma numeroaselor fenomene care vor fi observate din diverse locuri ale globului.
În cursul acestui an vom fi martorii unor fenomene astronomice cu adevărat spectaculoase, „capul de afiș” urmând să-l țină senzaționala apariție a planetei Venus, dar și o eclipsă de Lună, care va înroși spectaculos cerul.
Dintre fenomenele astronomice care vor avea loc în cursul anului curent, patru vor fi eclipse. Astfel, începând cu luna aprilie și culminând cu octombrie, se vor produce două eclipse de Soare și două de Lună, fiecare cu particularitățile ei. Din păcate, doar eclipsele lunare vor putea fi observate și de pe teritoriul României, alături de alte 18 fenomene astronomice, informează site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București
Observatorii cerului din țara noastră vor putea vedea două eclipse, ambele de Lună. Prima dintre acestea se va produce pe 5 mai şi va fi una prin penumbră, un fenomen mai puţin spectaculos. Va fi vizibilă spre orizontul estic, la răsăritul Lunii, în jurul orei 20:30.
Cea de-a doua eclipsă lunară ce va putea fi văzută de pe teritoriul țării noastre va avea loc pe 28 octombrie şi va fi una parţială. Aceasta va avea o acoperire mică, de circa 12%, iar magnitudinea eclipsei va fi de 0,122. Faza maximă a acestei eclipse parţiale lunare va fi la ora 23:14.
Când vor fi eclipsele de Lună vizibile în România
Prima eclipsă de Lună va avea loc în seara zilei de 5 mai și va fi una prin penumbră. Acest tip de eclipsă lunară se produce atunci când Luna trece în umbra exterioară a Pământului și devine doar puțin mai întunecată, fiind dificil de observat chiar și cu un telescop. Asta înseamnă că Luna va fi acoperită în timpul evenimentului astronomic de penumbra Pământului, conul de umbră al Terra neatingând suprafața selenară. Partea nordică a Lunii va deveni mai întunecată decât cea sudică. Eclipsa va debuta în jurul orei 20:30 și va dura în jur de două ore.
Cea de-a doua eclipsă de Lună care va putea fi observată și de pe teritoriul României va fi una parțială. Eclipsa va avea loc în noaptea de 28-29 octombrie, însă de această dată conul de umbră al Pământului va acoperi circa 12 % din discul lunar. Deși nu este o eclipsă parțială foarte mare, va fi mult mai spectaculoasă decât cea prin penumbră. În acest caz va exista și o eclipsă penumbrală slabă de Lună, care va fi vizibilă timp de circa o oră de fiecare parte a eclipsei parțiale lunare. Fenomenul va începe în jurul orei 21:00, iar durata totală a acestei eclipse de Lună va fi de 4 ore și 25 de minute, urmând să se încheie în jurul orei 1:30.
Citește și: Ce este eclipsa de Lună. Când au loc aceste fenomene?
Câte eclipse vor avea loc în 2023
În cursul acestui an vor avea loc patru eclipse, dintre care două de Soare şi două de Lună. Iată care sunt cele patru eclipse care se vor produce în 2023 și de unde vor fi vizibile:
- 20 aprilie 2023: eclipsă hibridă de Soare – va fi vizibilă din sud-estul Asiei, Indonezia, Australia, vestul Oceanului Indian şi estul Oceanului Pacific.
- 5 mai 2023: eclipsă de Lună prin penumbră – va fi vizibilă din Asia, Oceanul Indian, Australia, Africa şi Europa.
- 14 octombrie: eclipsă inelară de Soare – va fi vizibilă din America de Nord, America de Sud, estul Oceanului Pacific și vestul Oceanului Atlantic.
- 28 octombrie: eclipsă parțială de Lună – va fi vizibilă din Europa, Asia, Africa și Oceanul Indian.
În 2023 vom avea o apropiere între Venus, Mercur și Marte
Anul 2023 ne va oferi prilejul să observăm foarte bine planeta Venus. După apariția consemnată în luna ianuarie, când a putut fi observată aproape de orizont, „Luceafărul” se ridică pe cer şi peste mai puțin de o lună, la 1 martie, își va face o nouă apariţie senzațională într-un spectacol ceresc uimitor alături de Jupiter. Astfel, cele două planete vor apărea pe cer ca și cum s-ar atinge, Venus fiind cea mai strălucitoare dintre cele două, însoțite fiind de Luna într-o fază de seceră foarte subțire. Aceasta va fi, bineînțeles, doar o iluzie optică pentru că cele două planete vor fi separate de milioane de kilometri, scrie WashingtonPost.com, care citează un om de știință de la NASA.
Asemenea celorlalte planete, Venus se ridică pe cer în fiecare zi, iar următoarea apariție cu adevărat spectaculoasă se va produce în luna iulie atunci când se va apropia foarte mult de Mercur și de Marte, cele trei planete putând fi văzute seara. Deoarece se îndepărtează de Soare, planeta Venus o să fie vizibilă și mai târziu, mai exact la un interval cuprins între una și două ore, după ce a apus Soarele. Va fi cel mai strălucitor astru care se vede înspre apus.
Anul acesta se vor vedea ploile de meteori
Ploaia de meteori reprezintă un alt fenomen astronomic spectaculos, însă observarea lui depinde în mare măsură de poluarea luminoasă. În 2023 vom avea destul de multe astfel de ploi de meteori, care vor fi foarte uşor de văzut deoarece va fi Lună Nouă. Altfel spus, ploaia de meteori nu va fi influențată de lumina Lunii.
În aprilie vor putea fi observate Lyridele, un fenomen ce este observat de peste 2600 de ani. Sursa acestei ploi de meteori este cometa periodică C/1861 G1 (Thatcher), care atunci când intră în contact cu atmosfera terestră provoacă fenomenul luminos cunoscut sub denumirea populară de stea căzătoare, informează Science.HowStuffWorks.com. Vârful de activitate al ploii de meteori se va situa între 22 și 23 aprilie, însă meteorii din acest roi vor putea fi observați între 14 și 30 aprilie, când am putea vedea între 10 și 15 meteori.
Eta Aquaridele reprezintă a doua ploaie de meteori din an, care este asociată cometei Halley și care și-a luat numele de la una dintre cele mai strălucitoare stele, Eta Aquarii din constelația Vărsătorul. Acestea vor fi active de la jumătatea lui aprilie până la sfârșitul lunii mai și vor avea un maxim în 2023 pe 6-7 mai atunci când vor putea fi văzuți 12-15 meteori pe oră într-un interval de câteva minute.
În luna august vom putea vedea foarte bine şi Perseidele, cea mai cunoscută ploaie de meteori. Perseidele sunt fragmente ale cometei Swift-Tuttle, iar denumirea provine de la cuvântul grecesc Περσείδες (n.n. – Perseides), un termen care face trimitere la fiii eroului Perseu din mitologia greacă. Perseidele vor fi active începând de la jumătatea lui iulie până spre sfârșitul lui august, iar experții astronomi estimează că maximul va avea loc în ziua de 13 august atunci când vor putea fi observați 50 până la 100 de meteori pe oră, mai scrie sursa citată.
Geminidele reprezintă o ploaie de meteori provocată de un obiect denumit 3200 Phaethon, despre care se crede că ar fi o cometă stinsă. Meteorii din acest roi se află în mișcare lentă și sunt vizibili de regulă între 7 și 17 decembrie, maximul de activitate urmând a fi atins la 13-14 decembrie, cu o rată de până la 120 de meteori/oră, în condiții optime de observare.
Alte fenomene astronomice din 2023
Pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București a fost publicat calendarul astronomic pe anul 2023. Iată cum arată acesta:
- 20 martie – Echinocţiul de primăvară;
- 22-23 aprilie – Maximul curentului de meteori Lyridele;
- 6-7 mai – Maximul curentului de meteori Eta Aquaridele;
- 4 iunie – Planeta Venus la elongaţie estică maximă (seara);
- 21 iunie – Solstiţiul de vară;
- 28-29 iulie – Maximul curentului de meteori Delta Aquaridele;
- 12-13 august – Maximul curentului de meteori Perseidele);
- 27 august – Planeta Saturn la opoziție (vizibilă toată noaptea);
- 19 septembrie – Planeta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea);
- 23 septembrie – Echinocţiul de toamnă;
- 21-22 octombrie – Maximul curentului de meteori Orionidele;
- 23 octombrie – Planeta Venus la elongaţie vestică maximă (dimineața);
- 3 noiembrie – Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea);
- 9 noiembrie – Ocultaţie Lună – Venus (fenomen vizibil pe timp de zi);
- 13 noiembrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea);
- 17-18 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele;
- 13-14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele;
- 22 decembrie – Solstiţiul de iarnă.
Foto:123rf.com
Citeşte și: Luna plină din februarie – ambiții mari în zodia Leului