Cuprins:
Ce fructe și legume să consumi primăvara
Vremea rece a trecut, zilele sunt mai luminoase, temperaturile sunt mai plăcute și, mai presus de toate, există o mulțime de legume și fructe din sezonul de primăvară, care debordează de savoare și varietate.
Cel mai bun lucru despre sosirea primăverii din acest punct de vedere este că varietatea fructelor și legumelor oferite este mult mai mare decât cea pe care o avem la dispoziție în lunile reci ale anului.
Iată ce fructe și legume să mănânci primăvara:
Căpșuni
Căpșunile sunt unul dintre fructele de primăvară prin excelență. Deși apar de obicei în magazine în săptămânile precedente, primăvara este perioada în care acestea sunt cele mai bune pentru consum și, în același timp, când au cel mai bun preț. Căpșunile sunt foarte bogate în acid folic și vitamina C, dar sunt benefice și pentru circulație și retenție de lichide. Vei găsi căpșuni la finalul lunii mai.
Cireșele
Cireșele românești apar în piețe după data de 15-20 mai. Cireșele pot fi considerate unul dintre cele mai dorite fructe de primăvară de către mulți consumatori. Atunci când sunt în cea mai bună formă, începând cu lunile aprilie și mai, au un gust delicios. Sunt bogate în vitaminele A, C și E, acid folic, magneziu, fier și potasiu. Este adevărat că cireșele de primăvară nu sunt la fel de gustoase ca cele de vară, care apar după 1 iulie și sunt dulci și cărnoase. Dar cireșele de primăvară sunt perfecte pentru a fi integrate în prăjituri, ovăz sau alte preparate.
Zmeura
Zmeura este unul dintre acele fructe roșii pe care le asociem atât de mult cu primăvara și care sunt, de asemenea, atât de bune pentru mic dejunuri nutritive sau pentru cele mai dulci rețete, iar proprietățile lor sunt magnifice. Conțin o mulțime de vitamine și minerale, sunt o sursă indispensabilă de vitamina C, antioxidanți și fier, potasiu și magneziu.
Corcodușe
Aceste fructe mici ne amintesc de copilărie. Sunt foarte bogate în vitamina C și sunt delicioase pentru a acri ciorbele sau doar pentru a le mânca. Unii le preferă cu sare, alții simple. Oricum ai alege să te bucuri de ele, corcodușele sunt printre primele fructe care apar primăvara.
Mazăre
Deși mazărea este de obicei prezentă pe mesele noastre pe tot parcursul anului, în forma ei proaspătă, în interiorul acelor păstăi pline de viață, ea ajunge primăvara. Luna martie este momentul în care începem să vedem mazărea din abundență în piețe. În ceea ce privește substanțele nutritive, mazărea este bogată în proteine și fier, dar și în alte minerale precum potasiu, magneziu, fosfor etc.
Anghinare
Anghinarele sunt de toamnă, dar și de primăvară. Odată cu sosirea lunii aprilie, și pentru câteva săptămâni, este foarte ușor să găsești în aprozare anghinare bune și gustoase și, cu ele, să prepari o multitudine de rețete savuroase. Partea bună este că există multe moduri de a le prepara și cel mai bun lucru este că sunt excelente pentru sănătatea cardiovasculară și oferă o mulțime de vitaminele A și C, precum și minerale precum calciu, magneziu și potasiu. Dacă nu ai încercat până acum anghinare, caută un loc de unde poți cumpăra și încearcă-le.
Sunt bogate în antioxidanți și folați, precum și o bună sursă de fibre. Pot fi consumate nu doar sub formă de salate, ci și gătite în preparate delicioase.
Avocado
Avocado oferă una dintre cele mai sănătoase grăsimi, grăsimile mononesaturate, precum cele oferite de uleiul de măsline. Este o sursă excelentă de potasiu, mai bogată decât banana, precum și de vitamina C.
Este numit „unt” vegetal sănătos și, prin urmare, o alternativă excelentă la untul din comerț.
Ceapă verde
Delicioasă în orice salată, pe orice fel de tartă sărată, omletă sau chiar ca atare, alături de brânză, ridichii, șuncă și alte mezeluri. Ceapa verde nu doar că este foarte sănătoasă, dar poate fi încorporată ușor în orice rețetă.
Este strâns înrudită cu ceapa și usturoiul și este bogată în nutrienți. Ceapa verde este o sursă bună de vitamina C, vitamina K, vitamina A, acid folic și potasiu. Aceste substanțe nutritive sunt esențiale pentru menținerea sănătății oaselor, a vederii, a pielii și a funcției sistem
Țelina
Un aliment cu puține calorii, cu proprietăți precum aceea de a fi un bun diuretic, de a purifica organismul și de a favoriza o bună digestie. Poate ajuta la reducerea inflamației.
Țelina conține compuși precum apigenina și luteolina, care au proprietăți antiinflamatorii. Acest lucru înseamnă că poate ajuta la reducerea inflamației din organism și, potențial, la scăderea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.
Sfeclă și spanac
Ambele legume cu frunze verzi conțin pigmenți antioxidanți și sunt sărace în calorii. Sunt foarte interesante datorită puterii lor mari de sațietate și de aceea nu obișnuiesc să lipsească din diete, mai ales dacă sunt de sezon.
Spanacul conține compuși precum flavonoidele și carotenoidele care au proprietăți antiinflamatorii. Acest lucru înseamnă că poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și diabetul.
Sfecla poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Conține nitrați, care pot ajuta la relaxarea și lărgirea vaselor de sânge, îmbunătățind fluxul sanguin și reducând nivelul tensiunii arteriale.
Sparanghel
Este bogat în fibre, diuretic și, prin urmare, reglează tranzitul intestinal. Un aliment delicios lângă orice tip de carne sau fel principal. Rade parmezan pe el și servește-l cu orice proteină.
Morcov
Este leguma cu cel mai mare conținut de provitamina A (betacaroten), ceea ce îl face un aliat indispensabil pentru a avea grijă de vedere, piele și mucoase.
Ridichi
Aceste legume rădăcinoase crocante și picante sunt perfecte pentru a adăuga o picătură de culoare și aromă la salate și sandvișuri. Folosește-le feliate lângă orice preparat. Te vei bucura de un plus de textură și un gust ușor picant.
Acestea sunt doar câteva exemple din numeroasele fructe și legume delicioase disponibile primăvara.
Există multe fructe și legume care sunt în sezon în timpul primăverii, în funcție de locație și climă.
Multe dintre aceste fructe și legume sunt delicioase atunci când sunt consumate crude sau gătite și pot fi folosite într-o varietate de feluri de mâncare, cum ar fi salate, supe și mâncăruri cu legume precum tocănițe sau ghiveciuri.
Este întotdeauna o idee bună să mergi la piață pentru a vedea care sunt fructele și legumele de sezon, deoarece la supermarket vei găsi întotdeauna legume și fructe care arată perfect în orice anotimp, iar cele care nu sunt de sezon sunt extrem de scumpe.
Cum să consumi mai multe fructe și legume primăvara
Primăvara este un moment excelent pentru a încorpora mai multe fructe și legume în dieta ta, deoarece există multe opțiuni delicioase și nutritive care sunt în sezon în această perioadă. Iată câteva sfaturi pentru a încorpora mai multe fructe și legume în dieta ta în timpul sezonului de primăvară:
Smoothie
Începe-ți ziua cu un smoothie verde. Amestecă niște spanac, broccoli sau alte legume verzi proaspete sau congelate, lapte de migdale sau de cocos și alte ingrediente sănătoase pentru un mic dejun nutritiv și delicios.
Dacă nu îți plac verziturile, pune fructe de pădure, banane, mere, lapte sau apă, puțin unt de arahide și ai un mic dejun ideal.
Salate
Verdețurile proaspete, legumele de primăvară, cum ar fi sparanghelul și mazărea, și o varietate de garnituri, cum ar fi nucile, semințele și fructele, fac din salate o modalitate excelentă de a consuma doza zilnică de fructe și legume. Fă salate din combinații de fructe și legume. Adaugă puțin ulei de măsline și un strop de oțet balsamic. Lasă-ți imaginația să se joace în farfurie.
Gustări sănătoase
Păstrează la îndemână un bol de fructe proaspete sau legume precum morcovi mici, mazăre crocantă la cuptor sau castraveți feliați pentru o gustare sănătoasă.
Legume la cuptor
Coacerea legumelor la cuptor, cum ar fi broccoli, conopida și morcovii, scoate în evidență dulceața lor naturală și le face delicioase și aromate. Dar dacă vrei o adevărată experiență, după ce coci legumele, printre care roșii, morcovi, cartofi, broccoli, sparanghel, etc, trece-le prin blender pentru o supă cremă delicioasă.
Încearcă rețete noi
Primăvara este un moment excelent pentru a experimenta noi rețete care conțin produse de sezon. Caută rețete care includ sparanghel, anghinare, căpșuni sau alte fructe și legume de primăvară.
Fă-ți cumpărăturile din piață
Piețele sunt un loc minunat pentru a găsi produse proaspete, cultivate la nivel local, care sunt de sezon. Discută cu oamenii care vin să vândă legumele din propria curte și cere-le sfaturi despre cum să consumi legumele și fructele. Te vor ajuta cu drag.
Sursa foto: 123rf.com
Vezi şi fructe și legume din Columbia!