Ce fructe și legume să consumi toamna 

Sfârșitul verii nu înseamnă că zilele cu fructe și legume proaspete și delicioase au rămas în urmă. În timp ce iubim roșiile proaspete și porumbul proaspăt cules, favoritele toamnei vor avea mereu farmecul lor: mere, pere, varză de Bruxelles, broccoli, napi și dovleac de plăcintă. 

Găsești aceste fructe și legume de toamnă (și multe altele!) la piața locală în perioada lor de vârf sau în magazinul alimentar preferat.

Dovleac 

Cum să îl alegi: Alege un dovleac cu coaja tare, cu culori profunde și evită-l pe cel cu imperfecțiuni de suprafață.

Cum se păstrează: Depozitează dovleceii într-o zonă întunecată, cu o bună circulație a aerului, timp de până la trei săptămâni.

Cum se utilizează: Cel mai frecvent se prepară prin tăierea în două, îndepărtarea semințelor și coacerea la cuptor, presărați cu zahăr și scorțișoară. Pot fi, de asemenea, folosiți ca piure pentru plăcinte ori piureuri delicioase.

Mere

Cum se aleg: Alege merele care sunt ferme, cu coaja netedă și nepătată.

Cum se păstrează: Stropește merele cu suc de lămâie, de portocale sau de grapefruit pentru a le menține proaspete după ce au fost tăiate. Pune la frigider merele întregi pentru a păstra aroma și textura.

Cazinoul din Sinaia, inaugurare cu scandal. De ce a plecat familia regală din sala de spectacol: „Prea decoltat, este culmea necuviinței!”
Recomandări
Cazinoul din Sinaia, inaugurare cu scandal. De ce a plecat familia regală din sala de spectacol: „Prea decoltat, este culmea necuviinței!”

Cum se utilizează: De la produse de patiserie, la cocktailuri, la garnituri pentru mâncăruri savuroase, merele sunt un fruct versatil care poate fi folosit în multe feluri de mâncare de toamnă.

Anghinare

Cum se culeg: Poate că te gândești la anghinare ca la o legumă de primăvară, dar acestea au un al doilea sezon de recoltare în octombrie. Alege-le pe cele cu o formație strânsă a frunzelor, care sunt grele și de un verde intens.

Cum se păstrează: Anghinarele se folosesc cel mai bine în ziua în care sunt cumpărate, dar pot fi păstrate nespălate și în frigider timp de patru zile.

Cum se utilizează: Pentru a pregăti anghinarele, folosește un cuțit ascuțit pentru a tăia tulpina și a obține o bază plată și apoi taie jumătatea superioară. Folosește foarfecele de bucătărie pentru a tăia capetele frunzelor ascuțite înainte de a le fierbe, prăji sau găti la abur.

Rucola

Cum se alege: Găsește rucola care are o culoare verde aprins.

Cum se păstrează: Înfășurată în plastic, se păstrează în frigider timp de două zile.

Cum se folosește: Amestec-o în pesto sau folosește-o ca bază a salatelor pentru a da verdețurilor o aromă piperată.

Sfecla roșie

Cum se alege: Optează pentru sfecla mai mică, deoarece este de obicei mai fragedă decât varietatea mai mare. Frunzele verzi trebuie să fie strălucitoare, dar taie-le la scurt timp după ce le cumperi pentru a nu extrage umezeala din bulb.

Vladimir Putin nu mai e interesat de discuții de pace și vrea să distrugă statul ucrainean, după incursiunea soldaților Kievului în Kursk, susțin surse de la Kremlin
Recomandări
Vladimir Putin nu mai e interesat de discuții de pace și vrea să distrugă statul ucrainean, după incursiunea soldaților Kievului în Kursk, susțin surse de la Kremlin

Cum se păstrează: Refrigerează sfecla în plastic timp de până la trei săptămâni.

Cum se utilizează: Curăță și feliază sfecla, apoi o poți fierbe ori trage în tigaie sau chiar mura pentru a adăuga un strop de dulceață crocantă la salate și garnituri. Sau poți face piureuri ori salate.

Broccoli

Cum se alege: Cumpără ciorchini cu culoare intensă și muguri închiși.

Cum se păstrează: Se păstrează la frigider nespălat, într-o pungă ermetică, timp de până la 4 zile.

Cum se utilizează: Broccoli poate fi folosit în orice, de la supe la curry, dar dacă vrei să păstrezi totul simplu, fierbe-l rapid, apoi trage-l în tigaie cu unt și usturoi pentru o garnitură sănătoasă.

Varză de Bruxelles

Cum se alege: Cele mai bune verze de Bruxelles sunt de un verde strălucitor, cu căpățâni mici.

Cum se păstrează: Se păstrează la frigider într-o pungă de plastic timp de până la trei zile.

Cum se utilizează: Taie tulpinile înainte de a le pregăti întregi, înjumătățite, feliate sau mărunțite. Varza de Bruxelles poate fi gătită la aburi, prăjită sau la cuptor cu puțină miere.

Varză

Cum se alege: Cele mai bune verze au frunzele bine strânse și se simt grele pentru mărimea lor.

Cum se păstrează: Refrigerează varza bine învelită timp de până la o săptămână.

Fost militar care a participat la construcția Transfăgărășanului: „Porneam buldozerele și la minus 25 de grade”. Victimele accidentelor, trimise în sicrie sigilate la rude
Recomandări
Fost militar care a participat la construcția Transfăgărășanului: „Porneam buldozerele și la minus 25 de grade”. Victimele accidentelor, trimise în sicrie sigilate la rude

Cum se folosește: Atât varza roșie, cât și cea verde pot fi consumate crude sau gătite. Taie-o în salate sau fă varză călită cu afumătură. Sau o poți căli cu miere, pentru o garnitură la un cotlet de porc.

Morcovi

Cum se culeg: Morcovii ar trebui să fie fermi, iar cei cumpărați cu verdeața lor ar trebui să aibă frunzele de un verde strălucitor și încă umede.

Cum se păstrează: Îndepărtează verdeața când ajungi acasă pentru a împiedica scurgerea umidității și a vitaminelor. Pune-i la frigider în plastic, în sertarul cu legume, timp de până la o lună.

Cum se utilizează: Dacă morcovii sunt mai vechi, trebuie decojiți înainte de a-i folosi. Morcovii moi pot fi puși într-un bol cu apă cu gheață pentru a-i face din nou crocanți. Adaugă-i cruzi la o salată de crudități sau coace-i în cuptor cu puțină miere pentru a îi carameliza făcându-i o garnitură delicioasă de sărbători. Altfel, poți face piure sau îi poți folosi cu mare succes în orice ciorbă.

Conopidă

Cum se alege: Alege conopida cu verdele crocant și evită-le pe cele care se îngălbenesc. De asemenea, buchețelele trebuie să fie compacte, dar mărimea conopidei nu va schimba calitatea.

Cum se păstrează: Păstreaz-o bine învelită în plastic și ține-o la frigider până la 5 zile. Odată gătită, trebuie folosită în termen de una până la trei zile.

Cum se utilizează: Pur și simplu taie și prăjește buchețelele sau transformă această legumă într-un piure delicios cu usturoi.

Fenicul

Cum se alege: Când cauți bulbi proaspeți de fenicul, alege-i pe cei cu verdeață strălucitoare și fără ca bulbii să se îngălbenească.

Cum se păstrează: Se păstrează la frigider în plastic timp de până la cinci zile.

Cum se utilizează: Feniculul este crocant și dulce, cu o ușoară notă de lemn dulce. Poate fi feliat în salate, prăjit până la caramelizare, prăjit la grătar până la perfecțiune sau tras la tigaie.

Struguri

Cum se aleg: Caută strugurii care sunt cărnoși și bine prinși de tulpină.

Cum se păstrează: Se păstrează la frigider nespălați, în punga în care au venit, până la o săptămână.

Cum se utilizează: Smulge-le tulpina pentru a îi mânca și congelează-i pentru o gustare delicioasă sau aruncă-i în salate și deserturi.

Praz

Cum se alege: În magazinul alimentar, caută prazul mic, cu frunze strălucitoare, care sunt încă crocante. Partea albă ar trebui să fie lipsită de pete.

Cum se păstrează: Pune-l la frigider în plastic timp de până la patru zile.

Cum se utilizează: Taie și aruncă părțile de culoare verde închis și taie capătul rădăcinii. Se taie în două pe lungime și se curăță bine între straturi. Poți prăji prazul sau poți să îl încerci pe grătar cu sparanghel și creveți.

Ciuperci

Cum se aleg: Deși există mii de tipuri de ciuperci într-o varietate de culori, arome și mărimi, în general, ar trebui să cauți ciuperci de culoare uniformă, care sunt ferme și au capacele bine închise. Cele care au toate branhiile expuse nu mai sunt în cea mai bună stare de prospețime.

Cum se păstrează: Pune la frigider ciupercile întregi, nespălate, într-o pungă de hârtie cu partea de sus îndoită. Evită să le pui în sertarul cu produse congelate.

Cum se utilizează: Profită de întregul spectru de ciuperci în această toamnă în paste, pizza, supe și multe altele. De asemenea, pot fi servite crude în salate.

Pere

Cum se aleg: Alege perele care sunt parfumate și fără imperfecțiuni. Cel mai bun mod de a îți da seama de gradul de maturitate este să strângi gâtul. Dacă este fragedă, este bună de mâncat. Dacă corpul în sine este foarte moale, mănâncă-le sau consumă-le imediat ori pune-le la frigider pentru o zi sau două. Pentru gătit, optează pentru cele care sunt puțin mai tari.

Cum se păstrează: Păstrează-le la temperatura camerei în bolul de fructe până la maturitate, apoi transferă-le în frigider.

Cum se utilizează: Perele sunt bune pentru deserturi sau ca atare. Poți, de asemenea, să le coci cu puțină scorțișoară și zahăr brun, apoi să le servești cu puțină înghețată. 

Sursa foto: 123rf.com

Vezi și: Fructe și legume bogate în vitamina C

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (4)

Roxana22   •   27.08.2023, 13:21

un articol util

Andreeafunduc   •   12.08.2023, 22:17

Consum o mare parte din ele

EmiM   •   29.07.2023, 10:52

Interesant articol

Vezi toate comentariile (4)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"
Știrileprotv.ro
A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Toate pozele de la nunta Monica Bîrlădeanu. Ploaie de vedete, ținute de Oscar, meniu opulent, lux și eleganță, la Palat. Actrița și medicul, în imagini rare
Libertateapentrufemei.ro
Toate pozele de la nunta Monica Bîrlădeanu. Ploaie de vedete, ținute de Oscar, meniu opulent, lux și eleganță, la Palat. Actrița și medicul, în imagini rare
Un bărbat a decis să își filmeze soția, ca să vadă ce face pe ascuns în garaj. Femeia a fost arestată după ce soțul ei a spionat-o
FANATIK.RO
Un bărbat a decis să își filmeze soția, ca să vadă ce face pe ascuns în garaj. Femeia a fost arestată după ce soțul ei a spionat-o
Antrenorul lui Rangers, desființat în Scoția din cauza lui Ianis Hagi: „Este de neînțeles, nu poți să faci asta!”
GSP.RO
Antrenorul lui Rangers, desființat în Scoția din cauza lui Ianis Hagi: „Este de neînțeles, nu poți să faci asta!”
Brandul prezent în viața românilor pe timpul comunismului reînvie: ”Spune o poveste memorabilă a unei tradiții românești”
FANATIK.RO
Brandul prezent în viața românilor pe timpul comunismului reînvie: ”Spune o poveste memorabilă a unei tradiții românești”
Val de mesaje pentru Anca Țurcașiu, după ce artista a publicat primele poze cu nepoțica ei / FOTO 'Ce oameni simpli… parcul Moghioroș, să vă bucurați de minune!'
Unica.ro
Val de mesaje pentru Anca Țurcașiu, după ce artista a publicat primele poze cu nepoțica ei / FOTO 'Ce oameni simpli… parcul Moghioroș, să vă bucurați de minune!'
Gigi Becali, moment rar în văzul echipei! I-a spus doar câteva cuvinte unui titular şi a făcut un gest imprevizibil: "Eşti tânăr, viaţa merge înainte"
Orangesport.ro
Gigi Becali, moment rar în văzul echipei! I-a spus doar câteva cuvinte unui titular şi a făcut un gest imprevizibil: "Eşti tânăr, viaţa merge înainte"
Povestea brânzei preparate într-o grotă din judeţul Cluj. Este unică în lume şi se face de peste 300 de ani
Observatornews.ro
Povestea brânzei preparate într-o grotă din judeţul Cluj. Este unică în lume şi se face de peste 300 de ani
Horoscop 7 octombrie 2024. Peștii se bucură de o imagine bună și de rezultatele unor eforturi pe care le-au depus în ultima perioadă
HOROSCOP
Horoscop 7 octombrie 2024. Peștii se bucură de o imagine bună și de rezultatele unor eforturi pe care le-au depus în ultima perioadă

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI