Ce fructe și legume să consumi toamna 

Sfârșitul verii nu înseamnă că zilele cu fructe și legume proaspete și delicioase au rămas în urmă. În timp ce iubim roșiile proaspete și porumbul proaspăt cules, favoritele toamnei vor avea mereu farmecul lor: mere, pere, varză de Bruxelles, broccoli, napi și dovleac de plăcintă. 

Găsești aceste fructe și legume de toamnă (și multe altele!) la piața locală în perioada lor de vârf sau în magazinul alimentar preferat.

Dovleac 

Cum să îl alegi: Alege un dovleac cu coaja tare, cu culori profunde și evită-l pe cel cu imperfecțiuni de suprafață.

Cum se păstrează: Depozitează dovleceii într-o zonă întunecată, cu o bună circulație a aerului, timp de până la trei săptămâni.

Cum se utilizează: Cel mai frecvent se prepară prin tăierea în două, îndepărtarea semințelor și coacerea la cuptor, presărați cu zahăr și scorțișoară. Pot fi, de asemenea, folosiți ca piure pentru plăcinte ori piureuri delicioase.

Mere

Cum se aleg: Alege merele care sunt ferme, cu coaja netedă și nepătată.

Cum se păstrează: Stropește merele cu suc de lămâie, de portocale sau de grapefruit pentru a le menține proaspete după ce au fost tăiate. Pune la frigider merele întregi pentru a păstra aroma și textura.

Dosarul asasinatului de la Arad. Lipsurile care au dus la eliberarea suspecților și cine este marele absent din boxa arestaților
Recomandări
Dosarul asasinatului de la Arad. Lipsurile care au dus la eliberarea suspecților și cine este marele absent din boxa arestaților

Cum se utilizează: De la produse de patiserie, la cocktailuri, la garnituri pentru mâncăruri savuroase, merele sunt un fruct versatil care poate fi folosit în multe feluri de mâncare de toamnă.

Anghinare

Cum se culeg: Poate că te gândești la anghinare ca la o legumă de primăvară, dar acestea au un al doilea sezon de recoltare în octombrie. Alege-le pe cele cu o formație strânsă a frunzelor, care sunt grele și de un verde intens.

Cum se păstrează: Anghinarele se folosesc cel mai bine în ziua în care sunt cumpărate, dar pot fi păstrate nespălate și în frigider timp de patru zile.

Cum se utilizează: Pentru a pregăti anghinarele, folosește un cuțit ascuțit pentru a tăia tulpina și a obține o bază plată și apoi taie jumătatea superioară. Folosește foarfecele de bucătărie pentru a tăia capetele frunzelor ascuțite înainte de a le fierbe, prăji sau găti la abur.

Rucola

Cum se alege: Găsește rucola care are o culoare verde aprins.

Cum se păstrează: Înfășurată în plastic, se păstrează în frigider timp de două zile.

Cum se folosește: Amestec-o în pesto sau folosește-o ca bază a salatelor pentru a da verdețurilor o aromă piperată.

Sfecla roșie

Cum se alege: Optează pentru sfecla mai mică, deoarece este de obicei mai fragedă decât varietatea mai mare. Frunzele verzi trebuie să fie strălucitoare, dar taie-le la scurt timp după ce le cumperi pentru a nu extrage umezeala din bulb.

Trei măsuri arbitrare ale regimului comunist au cauzat catastrofa de la Certej. Un munte de nămol și cianură a îngropat de vii 89 de oameni
Recomandări
Trei măsuri arbitrare ale regimului comunist au cauzat catastrofa de la Certej. Un munte de nămol și cianură a îngropat de vii 89 de oameni

Cum se păstrează: Refrigerează sfecla în plastic timp de până la trei săptămâni.

Cum se utilizează: Curăță și feliază sfecla, apoi o poți fierbe ori trage în tigaie sau chiar mura pentru a adăuga un strop de dulceață crocantă la salate și garnituri. Sau poți face piureuri ori salate.

Broccoli

Cum se alege: Cumpără ciorchini cu culoare intensă și muguri închiși.

Cum se păstrează: Se păstrează la frigider nespălat, într-o pungă ermetică, timp de până la 4 zile.

Cum se utilizează: Broccoli poate fi folosit în orice, de la supe la curry, dar dacă vrei să păstrezi totul simplu, fierbe-l rapid, apoi trage-l în tigaie cu unt și usturoi pentru o garnitură sănătoasă.

Varză de Bruxelles

Cum se alege: Cele mai bune verze de Bruxelles sunt de un verde strălucitor, cu căpățâni mici.

Cum se păstrează: Se păstrează la frigider într-o pungă de plastic timp de până la trei zile.

Cum se utilizează: Taie tulpinile înainte de a le pregăti întregi, înjumătățite, feliate sau mărunțite. Varza de Bruxelles poate fi gătită la aburi, prăjită sau la cuptor cu puțină miere.

Varză

Cum se alege: Cele mai bune verze au frunzele bine strânse și se simt grele pentru mărimea lor.

Cum se păstrează: Refrigerează varza bine învelită timp de până la o săptămână.

Șofer român de TIR blocat trei zile pe autostrada distrusă de inundațiile din Spania: „Nici în războiul din Iugoslavia nu am văzut așa ceva”
Recomandări
Șofer român de TIR blocat trei zile pe autostrada distrusă de inundațiile din Spania: „Nici în războiul din Iugoslavia nu am văzut așa ceva”

Cum se folosește: Atât varza roșie, cât și cea verde pot fi consumate crude sau gătite. Taie-o în salate sau fă varză călită cu afumătură. Sau o poți căli cu miere, pentru o garnitură la un cotlet de porc.

Morcovi

Cum se culeg: Morcovii ar trebui să fie fermi, iar cei cumpărați cu verdeața lor ar trebui să aibă frunzele de un verde strălucitor și încă umede.

Cum se păstrează: Îndepărtează verdeața când ajungi acasă pentru a împiedica scurgerea umidității și a vitaminelor. Pune-i la frigider în plastic, în sertarul cu legume, timp de până la o lună.

Cum se utilizează: Dacă morcovii sunt mai vechi, trebuie decojiți înainte de a-i folosi. Morcovii moi pot fi puși într-un bol cu apă cu gheață pentru a-i face din nou crocanți. Adaugă-i cruzi la o salată de crudități sau coace-i în cuptor cu puțină miere pentru a îi carameliza făcându-i o garnitură delicioasă de sărbători. Altfel, poți face piure sau îi poți folosi cu mare succes în orice ciorbă.

Conopidă

Cum se alege: Alege conopida cu verdele crocant și evită-le pe cele care se îngălbenesc. De asemenea, buchețelele trebuie să fie compacte, dar mărimea conopidei nu va schimba calitatea.

Cum se păstrează: Păstreaz-o bine învelită în plastic și ține-o la frigider până la 5 zile. Odată gătită, trebuie folosită în termen de una până la trei zile.

Cum se utilizează: Pur și simplu taie și prăjește buchețelele sau transformă această legumă într-un piure delicios cu usturoi.

Fenicul

Cum se alege: Când cauți bulbi proaspeți de fenicul, alege-i pe cei cu verdeață strălucitoare și fără ca bulbii să se îngălbenească.

Cum se păstrează: Se păstrează la frigider în plastic timp de până la cinci zile.

Cum se utilizează: Feniculul este crocant și dulce, cu o ușoară notă de lemn dulce. Poate fi feliat în salate, prăjit până la caramelizare, prăjit la grătar până la perfecțiune sau tras la tigaie.

Struguri

Cum se aleg: Caută strugurii care sunt cărnoși și bine prinși de tulpină.

Cum se păstrează: Se păstrează la frigider nespălați, în punga în care au venit, până la o săptămână.

Cum se utilizează: Smulge-le tulpina pentru a îi mânca și congelează-i pentru o gustare delicioasă sau aruncă-i în salate și deserturi.

Praz

Cum se alege: În magazinul alimentar, caută prazul mic, cu frunze strălucitoare, care sunt încă crocante. Partea albă ar trebui să fie lipsită de pete.

Cum se păstrează: Pune-l la frigider în plastic timp de până la patru zile.

Cum se utilizează: Taie și aruncă părțile de culoare verde închis și taie capătul rădăcinii. Se taie în două pe lungime și se curăță bine între straturi. Poți prăji prazul sau poți să îl încerci pe grătar cu sparanghel și creveți.

Ciuperci

Cum se aleg: Deși există mii de tipuri de ciuperci într-o varietate de culori, arome și mărimi, în general, ar trebui să cauți ciuperci de culoare uniformă, care sunt ferme și au capacele bine închise. Cele care au toate branhiile expuse nu mai sunt în cea mai bună stare de prospețime.

Cum se păstrează: Pune la frigider ciupercile întregi, nespălate, într-o pungă de hârtie cu partea de sus îndoită. Evită să le pui în sertarul cu produse congelate.

Cum se utilizează: Profită de întregul spectru de ciuperci în această toamnă în paste, pizza, supe și multe altele. De asemenea, pot fi servite crude în salate.

Pere

Cum se aleg: Alege perele care sunt parfumate și fără imperfecțiuni. Cel mai bun mod de a îți da seama de gradul de maturitate este să strângi gâtul. Dacă este fragedă, este bună de mâncat. Dacă corpul în sine este foarte moale, mănâncă-le sau consumă-le imediat ori pune-le la frigider pentru o zi sau două. Pentru gătit, optează pentru cele care sunt puțin mai tari.

Cum se păstrează: Păstrează-le la temperatura camerei în bolul de fructe până la maturitate, apoi transferă-le în frigider.

Cum se utilizează: Perele sunt bune pentru deserturi sau ca atare. Poți, de asemenea, să le coci cu puțină scorțișoară și zahăr brun, apoi să le servești cu puțină înghețată. 

Sursa foto: 123rf.com

Vezi și: Fructe și legume bogate în vitamina C

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (4)

Roxana22   •   27.08.2023, 13:21

un articol util

Andreeafunduc   •   12.08.2023, 22:17

Consum o mare parte din ele

EmiM   •   29.07.2023, 10:52

Interesant articol

Vezi toate comentariile (4)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce purtau militarii nord-coreeni văzuți la Donețk. Șeful spionilor de la Phenian, oferit și el Rusiei
Știrileprotv.ro
Ce purtau militarii nord-coreeni văzuți la Donețk. Șeful spionilor de la Phenian, oferit și el Rusiei
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
Viva.ro
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Libertateapentrufemei.ro
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Ce înseamnă, de fapt, abrevierea PET. Puțini români știu ce duc la gură în fiecare zi. Nu degeaba acestea ajung la aparatele de reciclat SGR
FANATIK.RO
Ce înseamnă, de fapt, abrevierea PET. Puțini români știu ce duc la gură în fiecare zi. Nu degeaba acestea ajung la aparatele de reciclat SGR
Sorin Cârțu a spus cât are pensie: „După 45 de ani de fotbal...” + Și-a adus aminte: „Aveam 900.000 de lei în CEC la Revoluție. Știți ce am făcut instant cu ei?”
GSP.RO
Sorin Cârțu a spus cât are pensie: „După 45 de ani de fotbal...” + Și-a adus aminte: „Aveam 900.000 de lei în CEC la Revoluție. Știți ce am făcut instant cu ei?”
Ce să pui în tavă înainte să faci cartofi la cuptor. Nu se vor mai sfărâma niciodată, vor ieși aurii, crocanți și cu gustul la fel ca cei prăjiți. Este un secret al bucătarilor cu experiență
FANATIK.RO
Ce să pui în tavă înainte să faci cartofi la cuptor. Nu se vor mai sfărâma niciodată, vor ieși aurii, crocanți și cu gustul la fel ca cei prăjiți. Este un secret al bucătarilor cu experiență
Alina Sorescu, 'regina Halloween-ului' din România! Incredibil cum s-a costumat artista și ce machiaj și-a făcut! FOTO
Unica.ro
Alina Sorescu, 'regina Halloween-ului' din România! Incredibil cum s-a costumat artista și ce machiaj și-a făcut! FOTO
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Financiarul.ro
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am plâns"
Observatornews.ro
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am plâns"
Horoscop 2 noiembrie 2024. Săgetătorii au șansa de a observa cât de mult contează gândurile cărora le permit să se deruleze prin mintea lor
HOROSCOP
Horoscop 2 noiembrie 2024. Săgetătorii au șansa de a observa cât de mult contează gândurile cărora le permit să se deruleze prin mintea lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI