Despre pizza

Pizza este cu siguranță printre cele mai îndrăgite peraparate italiene și este adorată de copii și adulți deopotrivă. Așa cum știm cu toții, pizza are origini italiene și este asociată cu orașul Napoli, unde a și apărut, în secolul al XVIII-lea.

Una dintre cele mai cunoscute și apreciate variante de pizza este Pizza Margherita, numită astfel în onoarea reginei Margherita a Italiei. Aceasta este decorată cu roșii, mozzarella și frunze de busuioc, culorile ingredientelor reprezentând drapelul italian (roșu, alb și verde).

Pizza este cunoscută pentru versatilitatea sa, putând fi personalizată cu diverse toppinguri precum ciuperci, șuncă, ardei, ceapă, măsline, anșoa etc. Astfel, fiecare persoană își poate crea pizza preferată.

De-a lungul timpului, pizza a evoluat și a fost adaptată la gusturile diferitelor culturi. Astfel, există variante precum pizza americană (cu toppinguri bogate), pizza japoneză (cu ingrediente specifice cum ar fi tonul sau algele) sau pizza mexicană (cu sos de roșii picant și ingrediente precum avocado sau fasole neagră).

Este unul dintre cele mai consumate feluri de mâncare din lume și este disponibilă în diverse restaurante și lanțuri de fast-food, fiind apreciată de o gamă largă de consumatori.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Odată cu preocuparea crescândă pentru alimentația sănătoasă, au apărut și variante de pizza mai sănătoase, cum ar fi pizza cu blat subțire integral, cu toppinguri vegetariene sau cu ingrediente organice.

Foarte mulți oameni din lumea întreagă obișnuiesc să comande pizza pentru acasă sau chiar să și-o prepare singuri.

Ce greşeli să eviţi atunci când faci pizza acasă

Ce greşeli trebuie să eviţi atunci când faci pizza acasă
Ce greşeli trebuie să eviţi atunci când faci pizza acasă

Există numeroase opțiuni atunci când vrei să alegi o rețetă de pizza acasă și o poți personaliza exact așa cum dorești. Pentru a obține o pizza delicioasă acasă, e bine însă să știi care sunt cele mai comune greșeli și, astfel, să le eviți.

Exces de făină în aluat

Aluatul este un element cheie în obținerea unei pizze delicioase. Poți folosi rețete clasice pentru aluatul de pizza, care includ făină de calitate, apă, drojdie, sare și ulei de măsline.

Adăugarea excesivă de făină în aluat poate duce la o pizza prea densă și uscată. Urmează rețeta cu atenție și adaugă făină gradual până obții consistența dorită a aluatului.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Nu lași blatul suficient la dospit

Adesea, atunci când fac pizza, oamenii sunt așa pofticioși, încât încearcă să grăbească pașii pentru a crea produsul final cât mai curând posibil. Unul dintre pașii care sunt adesea subestimați este cel în care aluatul trebuie să stea la dospit.

Dospitul – care este procesul de a pune deoparte aluatul și de a-l lăsa să crească – permite drojdiei să dospească prin fermentare. Dacă nu lăsați aluatul să se dospească suficient de mult, veți obține un aluat de pizza tare și dens.

Cu toate acestea, dacă doriți cu adevărat să grăbiți procesul, aluatul dospește mai repede în medii mai calde, așa că porniți încălzirea și aluatul va crește mai repede. Totuși, cu cât temperatura este mai mare, cu atât mai puțină aromă este dezvoltată prin procesul de fermentare.

Frământarea aluatului

Frământarea este un pas vital atunci când vine vorba de crearea aluatului perfect pentru pizza. Când frământați aluatul, în esență rearanjați structura moleculară a proteinelor din care este alcătuit.

În mod ideal, ar trebui să frământați aluatul timp de aproximativ 10 minute. Sau, dacă aveți un mixer cu un cârlig de aluat, lăsați-l să funcționeze aproximativ aceeași perioadă de timp.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Folosirea sucitorului

Întinderea aluatului de pizza este partea cea mai practică a procesului de preparare a blatului de pizza.

Dacă ai urmat corect sfaturile anterioare, aluatul ar trebui să fie ușor și plin de bule de aer. Dacă folosiți un sucitor, vă veți anula toată munca grea scoțând aerul din acele bule și având din nou o bază de pizza densă și dură.

Deși nu e nevoie să aveți coordonarea necesară pentru a putea arunca aluatul de pizza în aer ca un profesionist, ar trebui totuși să lăsați sucitorul deoparte. În schimb, folosiți degetele pentru a întinde ușor aluatul în forma dorită. Este în regulă dacă nu este perfect rotundă – asta îi va da un aspect autentic.

După ce vă apucați să întindeți aluatul, luați în calcul că, lucrându-l prea mult, poate crea o textură dură. Când ați terminat, ar trebui să aveți un cerc care are aproximativ 7 mm grosime.

Asigurați-vă că este relativ uniform în grosime și că nu este prea subțire; aveți nevoie de o grosime suficientă pentru a susține toate toppingurile pe care urmează să le puneți.

Descoperă cum faci cel mai bun blat de pizza acasă.

Prea multe topping-uri

Adăugarea de prea mult sos de roșii sau a prea multor toppinguri pe pizza poate duce în final la un aluat moale și umed. Folosește cantități moderate de sos și toppinguri pentru a evita încărcarea excesivă a pizzei.

Este important să alegi toppinguri care se completează reciproc și care nu încarcă prea mult pizza. Ai grijă să păstrezi un echilibru între ingrediente precum brânza, legume și proteine pentru a obține o combinație delicioasă.

Calitatea ingredientelor este și ea esențială pentru gustul și textura finală a pizzei. Folosește brânză proaspătă, roșii coapte și alte ingrediente de calitate pentru a obține o pizza delicioasă.

Sosurile de pizza din magazin

Sosul de pizza este ușor de făcut și poate reprezenta diferența dintre o pizza bună și o pizza excelentă. Așa că faceți întotdeauna propriul sos. Există câteva teorii diferite despre sosul de pizza și ele se rezumă la gust.

Mulți bucătari aleg un sos proaspăt făcut din conserve de roșii de calitate și ierburi proaspete. Alții își gătesc sosul ore în șir pe aragaz cu mult usturoi și ierburi. Dacă nu sunteți sigur ce vă place, încercați să le faceți pe ambele și să vedeți care vă sunt gusturile.

Sosul de pizza îl puteți face în cantități mai mari și îl puteți congela în pungi de depozitare reutilizabile.

Omiterea condimentelor

Sosul de pizza de casă are nevoie de ierburi aromate și mirodenii. Din nou, aceasta este o chestiune de gust. Puteți folosi oregano, busuioc, cimbru, ardei roșu tocat, sare și piper.

În funcție de preferință, puteți adăuga usturoi și un strop de ardei roșu zdrobit. Folosește ierburile și condimentele tale preferate, dar nu uita să le adaugi dacă vrei un sos delicios.

Atenție la timpul de coacere

Timpul de coacere poate varia în funcție de grosimea aluatului și de temperatura cuptorului, dar de obicei pizza ar trebui să fie gata în aproximativ 10-15 minute. Fii atent la culoarea și aspectul crustei și ajustează timpul de coacere după necesitate.

Vezi și cum faci pizza fără cuptor.

Servirea

După ce ai scos pizza din cuptor, las-o să se odihnească câteva minute înainte de a o tăia. Acest lucru ajută la stabilizarea toppingurilor și la evitarea scurgerilor excesive de suc.

Poți adăuga frunze proaspete de busuioc sau alte ierburi aromatice, un strop de ulei de măsline de calitate sau chiar un praf de parmezan ras înainte de a servi.

Cum faci cea mai bună pizza Margherita acasă

Cum faci cea mai bună pizza Margherita acasă
Cum faci cea mai bună pizza Margherita acasă

Ingrediente pentru blat

  • 350 gr făină;
  • Un plic drojdie uscată;
  • 240 ml apă călduță;
  • 2 lingurițe de zahăr;
  • 2 lingurițe ulei de măsline
  • o lingură de sare.

Ingrediente pentru sos și topping

  • 400 gr pulpă de roșii;
  • Câteva felii de roșii proaspete;
  • Câteva felii de brânză mozzarella;
  • 3 linguri de ulei;
  • 3 căței de usturoi;
  • O linguriță de sare;
  • Câteva frunze de busuioc proaspăt.

Mod de preparare

Pregătește blatul de pizza conform indicațiilor de mai sus, iar cât timp acesta se află la dospit, poți începe să pregătești sosul de roșii pentru pizza. Pune uleiul de măsline într-o cratiță la foc mic, adaugă usturoiul și lasă pe foc pentru 2 minute.

Adaugă și pulpa de roșii peste busuiocul și sarea și amestecă. Lasă sosul să fiarbă pentru 15 minute. Când blatul s-a dospit, întinde-l pe masa de lucru și adaugă sosul de roșii deasupra. Pune feliile de mozzarella deasupra, stropește totul cu ulei de măsline și adaugă și câteva frunze de busuioc la final. Pune pizza la cuptor pentru 15 minute la cuptorul preîncălzit la 220 de grade C. Poftă bună!

Vezi mai multe rețete de pizza delicioase.

Sursă foto – Shutterstock. com

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Irinel   •   27.03.2024, 21:46

Am eu reteta mea .Iti vine sa plangi cand vezi ca t a ajuns sa coste in comert.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Pe cine susține Gigi Becali în turul 2: Lasconi sau Georgescu?
FANATIK.RO
Pe cine susține Gigi Becali în turul 2: Lasconi sau Georgescu?
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Unica.ro
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI