Indiferent de forma acestora, toate măsurau în mod firesc timpul, care se scurge neîncetat, tic-tac, tic-tac… Odată cu evoluția tehnologiei și apariția ceasurilor moderne au apărut prescurtările „AM” și „PM”. Dacă te-ai întrebat vreodată ce înseamnă acestea noi îți vom spune când și de ce au apărut.
Cuprins:
Cine a stabilit formatul de 12 ore al ceasului
Ceasul este o convenție de timp în care cele 24 de ore ale unei zile sunt împărțite în două perioade de câte 12 ore: AM și PM.
Ciclul de 24 de ore începe la miezul nopții, care este indicat pe ceas ca ora 12:00 AM sau ora 0:00 AM., apoi trece prin miezul zilei, care este indicat pe ceas ca ora 12:00 PM, și se termină înainte de miezul nopții, adică înainte de ora 12:00 noaptea.
Fiecare dintre cele două perioade orare cuprinde 12 ore numerotate de la ora 0:00 AM (ora 12 noaptea) până la ora 11:59, iar mai apoi de la ora 12:00 PM (ora 12 la amiază) până la ora 23:59 PM.
Nu există informații certe referitoare la cine a inventat AM și PM. Se pare, însă, că formatul cu 12 ore al ceasului ar fi fost stabilit în Egiptul Antic. Potrivit istoricilor, egiptenii ar fi folosit pe timpul zilei lumina soarelui pentru a stabili ora, în timp ce noaptea utilizau un ceas bazat pe apă.
Atunci când au apărut, ceasurile mecanice puteau folosi formatul de 24 de ore. Dar, faptul că un format de 12 ore era mai ușor de făcut și costa și mai puțin a contat decisiv în stabilirea actualului format. În ziua de azi, marea majoritate a ceasurilor mecanice folosesc acest format.
- Află mai multe despre istoria ceasului
Ce înseamnă AM sau „ante meridiem”
Acronimul AM vine de la latinescul „ante meridiem”. În limba română a fost preluat sub forma „ante meridian” și se traduce „înainte de amiază” sau „înainte de prânz”.
Această prescurtare este utilizată în unele țări începând cu ora 0:00 sau 12 noaptea și până la ora 11:59:59 înainte de prânz. În România nu se folosește acronimul AM deoarece există o diferențiere clară între orele de dinainte de amiază și cele de după prânz.
Spre exemplu, dacă ar fi să folosim acronimul ar trebui să spunem ora 1:00 AM pentru ora unu noaptea, așa cum se întâmplă în alte state precum Anglia, SUA, Canada sau Australia.
Ce înseamnă PM sau „post meridiem”
Prescurtarea PM provine, evident, din limba latină și se traduce prin „post meridiem” sau „post meridian” așa cum a fost preluat în limba română.
Acronimul se traduce prin „după-amiază” sau „după prânz” și este utilizat în unele țări începând cu ora 12:00 la amiază și până la ora 23:59:59, înainte de miezul nopții.
Spre exemplu, pentru o oră indicată pe ceas după ora 12:00 la amiază vom spune ora 1 PM sau ora 2 PM. Noi, românii, spunem de regulă ora 13 sau ora 14.
În țări precum Anglia, SUA, Canada sau Australia, orice oră indicată de ceas după ora 12:00 la prânz se citește ora 1:00 PM sau 2:00 PM.
- Poate te interesează și: GMT sau Ora Meridianului de Greenwich – cum a apărut
În ce țări se folosește formatul cu 12 ore
Sistemul cu 12 ore este utilizat atât în scris, cât și vorbirea curentă în țările care au făcut parte din fostul Imperiu Britanic. Este vorba despre Marea Britanie, Irlanda, SUA, Canada (cu excepția provinciei Quebec), Australia, Noua Zeelandă, India, Pakistan, Bangladesh, Malaezia și Malta și chiar Egipt și Mexic.
Cu toate acestea, în majoritatea țărilor, este folosit sistemul standard cu 24 de ore, mai ales în scris. În același timp, există unele națiuni state din Europa și din America Latină care folosesc un mix al celor două sisteme.
Sistemul cu 12 ore este utilizat în aceste țări în limbajul colocvial, adică acel limbaj de conversație familial, care are loc între două persoane de același statut social și cu același grad de cultură. În același timp, este folosit și sistemul cu 24 de ore, însă în scris și în anumite contexte formale.
Foto: Shutterstock