Indiferent dacă le considerăm doar simple povești sau credem cu tărie în ele, superstițiile rămân o parte fascinantă a identității noastre culturale, iar printre ele se numără și superstiția spargerii unei oglinzi. Ce înseamnă această superstiție şi de ce oamenii cred că spargerea oglinzii aduce ghinion îți vom spune în cele ce urmează.

Ce este o superstiție

Potrivit definiției pe care ne-o oferă Dexonline.ro, termenul de superstiție se referă la o credință primitivă în spirite bune și rele, în farmece și vrăji, în semne prevestitoare, în numere fatidice, etc., care sunt adânc înrădăcinate în cultura populară. Adesea legate de evenimente din viața cotidiană și de frica de necunoscut, superstițiile au la bază rămășițe ale magiei și animismului (n.n. – rezultatul gândirii omului primitiv din stadiul prereligios timpuriu cum că obiectele, locurile și creaturile posedă toate o esență spirituală distinctă). Altfel spus, superstiția este o credință în care un fapt determinat care are o explicație mistică sau magică sau doar este asumată cultural, social sau religios fără a avea nici un temei științific.

Superstiția în religia ortodoxă

În tradiția bisericii ortodoxe se afirmă că superstiția este o credință inutilă ori falsă, care defăimează numele lui Dumnezeu. Superstițiile sunt moșteniri de la strămoșii păgâni, păstrate în popor de oamenii neștiutori. Cei care cred în superstiții comit un păcat deoarece, prin ele, se denaturează adevărul divin și sunt pedepsite asemenea vrăjitoriei, aflăm de pe site-ul Doxologia.ro.

Traian Băsescu vrea să desființeze o lege pentru a-și recupera privilegiile de fost președinte: „Parlamentul a introdus o formă de lustrație”
Recomandări
Traian Băsescu vrea să desființeze o lege pentru a-și recupera privilegiile de fost președinte: „Parlamentul a introdus o formă de lustrație”
Ce înseamnă când spargi o oglindă - Imagine grafică reprezentând superstiţiile cel mai des întâlnite, pisica neagră, oglinda spartă, numărul 13, vărsatul sării, numărul 666.
Cele mai populare superstiţii

Trebuie spus că preoții ortodocși au subliniat în repetate rânduri faptul că este interzisă credința în superstiții. Cu toate acestea, aproape orice om are cel puțin o superstiție, indiferent de cât de credincios este, iar acest fapt reprezintă, în fond, un paradox.

Atunci când „frica de Dumnezeu” devine „frica de superstiții” acestea ajung să fie ridicate la rang de religie. O posibilă explicație a originii acestei credințe puternice în superstiții este aceea că multe dintre acestea s-au adeverit de-a lungul timpului. Însă, și pentru asta există o justificare, și anume, când crezi cu tărie că un lucru se va întâmpla, acel lucru chiar tinde să se întâmple.

Spre exemplu, nu puțini sunt cei care au observat că numărul 13, pisica neagră sau întoarcerea din drum nu au adus ghinion, ci, dimpotrivă, sau că spargerea unei oglinzi nu a fost urmată de nici o nenorocire, ba chiar, uneori, s-au întâmplat lucruri bune.

Vladimir Putin a minimalizat incursiunea ucraineană în Kursk în fața poporului. Explicațiile unui reputat sociolog: societatea rusă, „amorțită emoțional”
Recomandări
Vladimir Putin a minimalizat incursiunea ucraineană în Kursk în fața poporului. Explicațiile unui reputat sociolog: societatea rusă, „amorțită emoțional”

Origini psihologice și sociale

Chiar și în vremurile moderne, într-o perioadă în care dovezile obiective sunt foarte apreciate, sunt puțini oameni care, dacă ar fi presați într-un anumit fel, nu ar admite că prețuiesc în secret una sau două credințe ori superstiții iraționale. Mintea omului caută în permanență și în mod inconștient modele utile și reale de cauză și efect.

Spre exemplu, noi supraviețuim recunoscând anumite modele de alimentație și ne plasăm în locurile potrivite la momentele potrivite pentru a mânca. De asemenea, evităm rănirea sau moartea atunci când traversăm o stradă aglomerată recunoscând tiparele din trafic.

Alteori, însă, creierul nostru deduce modele de cauză-efect care nu sunt reale. Să presupunem că un prieten îți dă un „bănuț norocos”. Ești sceptic, însă trec câteva zile și nu se întâmplă nimic rău. Deși este doar o coincidență, creierul tău poate să deducă un model, moment în care poți începe să crezi că acel bănuț a adus noroc, iar în acest fel se naște o superstiție, explică cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Sud (UOFSC).

De asemenea, dobândim anumite credințe superstițioase când socializăm, învățând despre ele de la părinți și de la alte persoane de încredere când suntem încă tineri și deschiși către o lume plină de posibilități magice. Superstițiile circulă la nesfârșit în familie și printre prieteni, fiind transmise prin viu grai, pe rețelele de socializare sau prin intermediul mass-media. Cu cât superstiția este susținută de mai mulți oameni, cu atât va părea mai credibilă și va persista mai mult timp.

Ciclonul Boris a făcut ravagii în Europa. Râuri ieșite din matcă, orașe inundate, oameni evacuați cu elicopterele armatei, morți și dispăruți | VIDEO
Recomandări
Ciclonul Boris a făcut ravagii în Europa. Râuri ieșite din matcă, orașe inundate, oameni evacuați cu elicopterele armatei, morți și dispăruți | VIDEO

Originile istorice ale superstiției spargerii oglinzii

Superstiția a avut o influență profundă în istorie, iar oamenii au fost superstițioși încă din cele mai vechi timpuri. Originile multor superstiții sunt și astăzi necunoscute, însă există unele despre care există referințe vechi de mii de ani. În această categorie este inclusă o superstiție populară și la noi, și anume spargerea unei oglinzi, care are o vechime de peste 2000 de ani, adică cu mult înainte de a fi inventat acest obiect așa cum îl cunoaștem astăzi.

Spre exemplu, locuitorii Greciei Antice credeau că aduce ghinion să-ți vezi propria reflexie pe suprafața unei ape deoarece aceasta le dezvăluia sufletul. Mai exact, dacă această reflexie se vedea distorsionată, se spunea că o nenorocire se va abate asupra persoanei respective. Această ipoteză este exemplificată prin povestea lui Narcis, un erou din mitologia greacă, fiul nimfei Liriope și al râului Cephios, care s-a îndrăgostit de propria reflexie într-un pârâu și a murit, tânjind, pe malul apei.

În ciuda poveștii tragice a lui Narcis, vechii romani, despre care se spune că ar fi inventat oglinda din sticlă pe care o știm cu toții astăzi, în secolul al III-lea d.Hr., au găsit o modalitate de a-și vedea propriile reflexii fără să aibă nevoie de luciul apei.

Concret, aceștia foloseau pe post de oglinzi niște bucăți metalice convexe, foarte bine lustruite, prin care credeau că zeii le pot vedea sufletele, potrivit site-ului HowStuffWorks.com. Acestea erau bunuri foarte prețuite, ceea ce poate explica de ce spargerea unei oglinzi era considerată aducătoare de ghinion.

Când a ajuns în Europa superstiția spargerii oglinzii

Superstiţia spargerii oglinzii există și în culturile chineză, africană și indiană, unde oamenii credeau cu tărie că imaginile reflectate aveau puteri misterioase și că o oglindă le lua o parte din suflet. Asta pentru că, în loc să se uite pur și simplu la reflexia lor, ei erau ferm convinși că își privesc prin oglindă sufletul. Prin urmare, dacă imaginea din oglindă ar fi distorsionată, sufletul lor ar culege efectele.

Ce înseamnă când spargi o oglindă - Imagine cu o oglindă spartă.
Dacă spargi o oglindă, se spune că ghinionul te va urmări mult timp

Mai târziu, pe la sfârșit de secol al XVIII-lea, această supertiție a ajuns și în Europa, în Marea Britanie. De altfel, cea mai veche mențiune despre superstiția spargerii oglinzii scrisă în limba engleză datează din anul 1777 și susține ipoteza că spargerea unei oglinzi este „un accident ghinionist deoarece oglinzile făceau parte dintr-o veche divinație și erau folosite în trecut de magicieni în operațiunile lor superstițioase și diabolice”. De atunci, spargerea oglinzii a devenit superstiție în cultura britanică, mai notează sursa citată anterior.

Care este superstiţia când spargi o oglindă

Dacă spargi o oglindă, se spune că ghinionul te va urmări mult timp. În folclorul românesc, dar nu numai, înseamnă şapte ani de necazuri şi ghinion. Cum am spus, această superstiţie are rădăcini în credinţa romanilor. Ei credeau că trupul se reînnoiește la fiecare șapte ani. Astfel, după fiecare ciclu de șapte ani, corpul se reînnoieşte, iar orice parte ruptă sau bolnavă a acestuia este vindecată. De aici și credința că spargerea unei oglinzi aduce ghinion timp de șapte ani, informează sawyerglass.com.

Alte superstiții legate de oglindă

  • dincolo de cei 7 ani de ghinion, se mai spune că, dacă spargi o oglindă, va muri un membru al familiei din casa în care s-a spart oglinda.
  • dacă o oglindă se sparge singură, vei avea parte de un eveniment tragic.
  • oglinzile din camera cuiva care a murit de curând trebuie acoperite, pentru că sufletul persoanei respective să nu rămână blocat în acestea. În popor se spune că diavolul a inventat oglinzile tocmai cu acest scop.
  • o persoană va avea ghinion dacă își va vedea chipul în oglindă luminat de o lumânare.
  • Ghinion vor avea și copiii care şi vor vedea reflexia în oglindă în primul an de viaţă.
  • actorii cred că este de rău augur să se privească în oglindă peste umărul cuiva.
  • dacă o femeie vrea să-și vadă alesul inimii, ea trebuie să se așeze în faţa unei oglinzi și să se pieptene în timp ce mănâncă un măr.
  • femeia şi bărbatul care se privesc pentru prima oară într-o oglindă vor avea o căsnicie fericită.

Cum eviți ghinionul adus de spargerea unei oglinzi

Dacă ești o persoană superstițioasă și vrei să eviți ghinionul pe care îl poți avea în urma spargerii unei oglinzi există câteva trucuri pe care să le aplici pentru a evita 7 ani de ghinion. Iată ce trebuie să faci:

Aruncă cioburile la gunoi

Scapă de cioburi în primul rând din motive de siguranță deoarece fragmentele de oglindă spartă prezintă un risc mare de rănire. De asemenea, conform folclorului, dacă vei păstra cioburile de oglindă, vei prelungi cei 7 ani de ghinion, potrivit Gordonsglass.net. De aceea, este bine să le arunci la gunoi învelindu-le în bucăți de hârtie sau punându-le într-o cutie de carton.

Aruncă cioburile într-o apă curgătoare

Legenda spune, că atunci când arunci cioburile de oglindă într-un rău sau pârâu care curge spre sud, acesta va spăla ghinionul în 7 ore în loc de 7 ani. Dacă nu ai nici o apă curgătoare în apropiere, poți pur și simplu să treci cioburile pe sub jetul de apă în chiuveta de acasă.

Pisează cioburile

Ia cioburile de oglindă și pisează-le până obții o pulbere fină, folosind orice metodă cu care te simți confortabil și care te va împiedica să-ți vezi reflexia în bucățile de oglindă spartă.

Înnegrește cioburile cu foc

Pentru acest hack poți să folosești flacăra de la o lumânare sau de la o brichetă, iar apoi trebuie să îngropi cioburile, după exact un an. Fii precaut pentru a nu avea ghinion înainte de a îngropa oglinda spartă.

Îngroapă cioburile

O practică des întâlnită este aceea de a pune cioburile într-o pungă și să le îngropi adânc în pământ, „acolo unde spiritele rele nu le pot găsi”. Dacă poți face asta noaptea, la lumina unei luni pline, va fi cu atât mai bine pentru tine.

Aruncă sare peste umărul stâng

Dacă ai spart o oglindă trebuie ca în cel mai scurt timp să arunci puțină sare peste umărul stâng. Teoria din spatele acestui „hack” este aceea că vei orbi diavolul care pândește acolo.

Rotește-te în cerc de trei ori

Dacă nu ai sare la îndemână, poți să te învârți rapid în cerc de trei ori. Nu începe pur și simplu să te rotești, ci asigură-te că faci asta în sens invers acelor de ceasornic, pentru a deruta spiritele pe care le-ai supărat prin spargerea unei oglinzi. Atenție! Nu te învârti în cerc fără motiv pentru că, în acest fel, vei aduce ghinion asupra ta.

Vezi şi superstiții de Revelion!

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine este bărbatul care ar fi încercat să-l asasineze pe Donald Trump. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”
Știrileprotv.ro
Cine este bărbatul care ar fi încercat să-l asasineze pe Donald Trump. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Viva.ro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
A prins-o ploaia și toată lumea i-a văzut părul natural. Bianca Drăgușanu: „Așa mă transform când mă prinde ploaia”
Libertateapentrufemei.ro
A prins-o ploaia și toată lumea i-a văzut părul natural. Bianca Drăgușanu: „Așa mă transform când mă prinde ploaia”
Acesta este “Drumul binelui” din România. Locul fascinant, inclus în patrimoniul UNESCO, pe care toți călătorii ar trebui să-l vadă măcar o dată în viață
FANATIK.RO
Acesta este “Drumul binelui” din România. Locul fascinant, inclus în patrimoniul UNESCO, pe care toți călătorii ar trebui să-l vadă măcar o dată în viață
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
GSP.RO
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
Regula neștiută din trafic. Mulți șoferi sunt induși în eroare în această situație, iar accidente grave se pot produce
FANATIK.RO
Regula neștiută din trafic. Mulți șoferi sunt induși în eroare în această situație, iar accidente grave se pot produce
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Descoperirea incredibilă făcută de un şofer de TIR în timp ce se plimba pe câmp, în Ghimpeţeni. Vestea s-a răspândit repede în comună
Observatornews.ro
Descoperirea incredibilă făcută de un şofer de TIR în timp ce se plimba pe câmp, în Ghimpeţeni. Vestea s-a răspândit repede în comună
Horoscop 16 septembrie 2024. Peștii s-ar putea să observe că s-a produs o dezamorsare a tensiunii interioare în care au trăit de mult timp
HOROSCOP
Horoscop 16 septembrie 2024. Peștii s-ar putea să observe că s-a produs o dezamorsare a tensiunii interioare în care au trăit de mult timp

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI