Cuprins:
Ce simbolizează un bebeluș în vis
În timp ce oamenii de știință studiază visele de ani de zile, scenariile vii pe care le creezi în visele tale noaptea pot fi în continuare total criptice. Într-o secundă zburați prin aer, cădeți în abis sau poate vă bucurați de o întâlnire romantică. Apoi, dintr-o dată, leagănați un nou-născut.
Sau poate visezi că un copil plânge și nu poți să-l faci să se oprească, sau alergi frenetic încercând să găsești un copil pe care aparent l-ai pierdut – chiar dacă nu ai un copil în realitate.
Visele despre a avea un copil sunt frecvente dacă ești însărcinată, dar se pot întâmpla și la persoanele care nu sunt.
Să visezi la naștere sau să visezi un bebeluș în timpul sarcinii poate sugera îngrijorare cu privire la procesul de naștere. Dacă nu sunteți însărcinată sau visul apare unui bărbat, ar putea indica un nou început în viață.
Când visezi un bebeluș în timpul sarcinii
Dacă ești însărcinată sau tocmai ai născut un copil, un vis despre un nou-născut ar putea fi o reflectare a anxietății tale legate de nașterea sau îngrijirea copilului tău. Un vis te poate ajuta să te pregătești emoțional pentru sosirea bebelușului tău.
Un studiu din 2001 sugerează că femeile însărcinate tind să aibă mai multe vise despre sarcină sau naștere decât cele care nu sunt însărcinate.
Alte cercetări, inclusiv un studiu din 2014, au raportat că femeile însărcinate se confruntă cu mai multe coșmaruri decât cele care nu sunt însărcinate.
Un motiv pentru aceasta este fluctuația hormonilor în timpul sarcinii și după naștere, care poate produce vise mai vii sau poate influența conținutul acelor vise.
Când visezi un bebeluș și nu ești însărcinată
Dacă nu ești însărcinată, visele despre un copil pot fi o metaforă pentru:
- un nou început în viață
- creștere personala
- dezvoltare
Ele pot rezulta dintr-o schimbare majoră în viața la care treci în prezent.
Un vis legat de bebeluși s-ar putea întâmpla pur și simplu după ce vizionați un film despre bebeluși sau vorbiți cu un prieten despre bebeluși.
Dacă visezi că ai un copil, dar nu ești însărcinată și nu vrei să fii însărcinată, ar putea semnifica stres sau anxietate în viața ta cu care trebuie să faci față. Sau ar putea fi o manifestare a dorinței tale de a avea grijă de ceilalți.
Ce înseamnă când visezi bebeluș
Un copil poate apărea în visele tale în multe moduri diferite. Și contextul din jurul a ceea ce se întâmplă cu copilul din visele tale ar putea indica semnificații diferite.
Rețineți că interpretarea viselor trebuie luată cu precauție. Sensul viselor nu a fost dovedit de știință, așa că acestea sunt doar teorii.
Câteva interpretări posibile ale unui copil în visul tău ar putea include:
Când visezi un bebeluș care plânge
Aceste vise pot semnala că ceva nu este în regulă sau că ai nevoie de ajutor cu ceva în viața reală. Dacă tocmai ai născut un copil, un vis cu un bebeluș care plânge ar putea fi un produs secundar al anxietății pe care o simți când copilul tău plânge noaptea.
Când visezi că ții un bebeluș în brațe
Acestea ar putea reflecta dorința ta de a-i hrăni pe alții sau un moment din viața ta care este plin de responsabilitate.
Când visezi copilul tău
Astfel de vise pot fi legate de o frică de necunoscut sau de o îngrijorare că ceva rău este pe cale să se întâmple în viață.
Când visezi că pierzi un copil
Câteodată apar vise despre pierderea unui copil sau a unui copil rănit. Poate fi destul de deranjant să ai aceste vise. Ele ar putea fi un răspuns la un fel de pierdere sau ceva care lipsește din viața ta.
Când tu ești bebeluș
Aceste vise pot indica nevoia de confort și îngrijire, un sentiment de neputință sau evitarea unei responsabilități.
Când visezi un bebeluș care nu este al tău
Aceste vise ar putea fi o metaforă a unui proiect sau plan la care lucrați și la care vă interesează.
Ce rol au visele
Cercetătorii încă nu sunt pe deplin de acord cu adevăratul motiv pentru care avem vise. Există, totuși, o mulțime de teorii.
Mulți cercetători văd visele doar ca rezultat al activității aleatorii ale creierului. Alții cred că visele sunt o modalitate de a te confrunta sau de a lucra prin dramele emoționale din viața ta. Acest lucru se datorează faptului că în timpul fazei de vis a somnului, creierul tău funcționează la un nivel mult mai emoțional decât atunci când ești treaz.
Unii oameni de știință spun că visul este o adaptare evolutivă care te ajută să treci peste situații stresante. Acest lucru, la rândul său, vă face mai bine echipat pentru a face față amenințărilor din lumea reală.
Probabil că aveți mai multe vise noaptea, dar nu vă amintiți majoritatea.
Visele sunt considerate experiențe senzoriale care apar cel mai adesea în timpul unei etape de somn cunoscută sub numele de REM. În timpul somnului REM, creierul tău este activ și ochii tăi se mișcă, dar corpul tău este relaxat.
În ciuda a ceea ce știm despre somn, poate fi dificil pentru oamenii de știință să explice rolul viselor în viața noastră. Visele au adesea puțin sau deloc sens. Acest lucru se poate datora faptului că părțile creierului care declanșează vise sunt considerate „centrii emoționali”.
Un vis poate fi modelat de orice la care te gândești în timp ce adormi sau de ceva ce ai experimentat în timpul zilei, inclusiv un film, o carte sau un joc video.
Visele pot fi, de asemenea, provocate de anxietate sau de situații stresante cărora încă nu ai avut ocazia să le faci față.
Ce rol au emoțiile în vis
Emoțiile sunt un element de bază al viselor. Acesta este locul în care începem să înțelegem sensul unui vis. Ele pot acționa ca o supapă de presiune și pot elibera anxietăți și frici reținute pe care nu le eliberăm în timp ce suntem treji. Valoarea visului este că ne face vizibile emoțiile, unde putem interacționa cu ele, le putem pune la îndoială, ne angajăm cu ele și, în cele din urmă, le putem elibera.
Chiar și simplul act de a-i spune unui prieten despre visul tău poate fi vindecator, deoarece la un anumit nivel exprimi emoții care au ocupat spațiu în mintea ta (deși, de multe ori inconștient). Când spui povestea unui vis, exprimi emoțiile în sine și, astfel, iei stăpânirea asupra lor. Odată ce numești o emoție pe care o simți, ai mai mult control asupra ei, ești capabil să o gestionezi pentru că ești conștient că există.
Visele vă ajută deja să vă procesați emoțiile neexprimate. Tot ce faci acum este pur și simplu să le observi puțin mai des și să le apreciezi valoarea. Puteți deveni un participant activ la propria bunăstare și puteți accelera creșterea personală, începând să recunoașteți și să sortați emoțiile exprimate în visele voastre și conectându-le, acolo unde este posibil, la situații de viață. Visele fac munca grea de a aduce un sentiment la suprafață pentru tine. Tot ce vă rămâne este să explorați sentimentul și să vedeți ce are să vă învețe.
Curiozități despre vise
Studiile susțin că visele sunt modalitatea minții noastre de a ne sorta și de a înregistra experiențele, ajutându-ne să facem față evenimentelor sau chiar traumelor din viața noastră de zi cu zi, precum și ajutând la formarea memoriei de lungă durată. Visele par a fi irezistibile pentru cercetători, care continuă să exploreze știința din spatele lor. Iată câteva fapte interesante despre vise:
Copiii visează în somn NREM. Copiii sub 10 ani visează mult mai des în stadiul de somn NREM decât în stadiul de somn REM. De fapt, stadiul REM reprezintă doar aproximativ 20 la sută din timpul lor de vis.
Corpul tău este practic paralizat în timp ce visezi. În timpul somnului REM, ochii tăi se vor mișca rapid, dar grupurile tale de mușchi majore vor deveni temporar paralizate. Cauza paraliziei a fost intens dezbătută și investigată, dar unele cercetări la șobolani sugerează că neurotransmițătorii inhibă anumiți neuroni motori în timpul somnului REM, provocând paralizia.
Creierul tău poate alege ce să uite în timp ce visezi. Un studiu din 2019 a explicat că neuronii care produc hormonul de concentrare a melaninei (MCH) păreau să afecteze funcția de creare a memoriei într-o parte a creierului numită hipotalamus în timpul somnului REM.
Medicamentele vă pot afecta visele. De exemplu, beta-blocantele îți scad tensiunea arterială, dar ar putea, de asemenea, să mărească intensitatea viselor tale.
Unii oameni visează în alb și negru. Vârsta poate fi un factor. Potrivit unui studiu din 2008, oamenii mai în vârstă care se uitau mai mult la televizor alb-negru păreau să viseze mai des pe scară de gri decât cei mai tineri care au crescut cu televizoare color.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!