Cuprins:
Ce semnificație au rușinea și jena în vis
Rușinea este o emoție deosebit de complicată pe care cei mai mulți dintre noi evită să o simțim cu orice preț. Potrivit cercetătoarei Brené Brown, „rușinea are nevoie de trei ingrediente pentru a crește exponențial: secretul, tăcerea și judecata”.
Din fericire, avem visele noastre care să ne ajute s-o dezrădăcinăm. Când ai un vis care este jenant, este modul minții tale de a încerca să te ajute să faci față unei experiențe de rușine în viața de veghe.
Rușinea nu este singura emoție pe care visele ne pot ajuta să o identificăm și să o procesăm. Unul dintre scopurile principale ale viselor este să te ajute să înveți din vechile emoții și să aplici lecțiile pe care ți le oferă.
Să visezi că te faci de rușine sau faci pe cineva de rușine poate reprezenta fie un eveniment care se întâmplă în lumea reală, fie poate fi reprezentativă pentru teama cuiva, tocmai atunci când este jenat în preajma celorlalți.
Rușinea variază în funcție de ceea ce este simbolizat, în funcție de diferite aspecte ale vieții unei persoane. Acest lucru este reprezentativ pentru energia în care individul se simte în timpul visului.
Când cineva visează că a trecut printr-o formă dramatică de rușine sau jenă, aceasta poate fie să reflecte o situație care s-a întâmplat în realitate, pe care persoana încearcă să o reprime, fie aceasta poate fi reprezentativă pentru temerile individului, deoarece îi este frică să nu se facă de rușine în fața celorlalți. Există diferite niveluri de rușine care sunt simbolice pentru diferite aspecte ale vieții unei persoane.
De exemplu, dacă o persoană a visat că este îngrozitor de stânjenită că și-a udat accidental pantalonii sau chiar că și-a umplut pantalonii cu excremente din cauza suferinței intestinale, aceasta este de obicei reprezentativă pentru o energie în care o persoană se simte ca și cum ar fi dezonorată, necurată și murdară, ca urmare a unui eveniment traumatizant.
Ce înseamnă când visezi că faci pe cineva de rușine
A visa că îți este rușine pentru ceva sau că ai făcut de rușine pe cineva se referă la modul în care îți gestionezi succesele și eșecurile în viață. S-ar putea să simți că nu meriti realizările tale sau, pe de altă parte, poți simți că i-ai dezamăgit pe alții. Acest vis poate simboliza și sentimentele reprimate și negative pe care le poți avea despre tine.
Visele ne demonstrează adesea slăbiciunile și fricile ascunse. Poate te simți lipsit de încredere în tine sau îndoială față de viața noastră sexuală, iar aceste sentimente au transcendet în vise. Unele superstiții vechi spun că acest vis reprezintă exact contrariul a ceea ce pare. Deci, cu cât simți mai multă rușine, cu atât succesele și deciziile tale vor fi mai bune.
Ce înseamnă când visezi că ești făcut de rușine
Dacă visezi că ești făcut de altcineva de rușine, acesta fie este un semn că persoana din visul tău nu a fost atât de importantă pe cât părea, fie poate fi un indiciu că este o persoană cu care ai o relație dificilă. Ghizii tăi îți cer să te readuci în echilibru, astfel încât dorințele tale să poată fi îndeplinite cu succes, limitele tale să fie puse.
Descoperă semnificația culorilor în vise.
Alte emoții în vis
Emoțiile sunt un element de bază al viselor. Acesta este locul în care începem să înțelegem sensul unui vis. Ele pot acționa ca o supapă de presiune și pot elibera anxietăți și frici reținute pe care nu le eliberăm în timp ce suntem treji. Valoarea visului este că ne face vizibile emoțiile, unde putem interacționa cu ele, le putem pune la îndoială, ne angajăm cu ele și, în cele din urmă, le putem elibera.
Chiar și simplul act de a-i spune unui prieten despre visul tău poate fi vindecator, deoarece la un anumit nivel exprimi emoții care au ocupat spațiu în mintea ta (deși, de multe ori inconștient). Când spui povestea unui vis, exprimi emoțiile în sine și, astfel, iei stăpânirea asupra lor. Odată ce numești o emoție pe care o simți, ai mai mult control asupra ei, ești capabil să o gestionezi pentru că ești conștient că există.
Visele vă ajută deja să vă procesați emoțiile neexprimate. Tot ce faci acum este pur și simplu să le observi puțin mai des și să le apreciezi valoarea. Puteți deveni un participant activ la propria bunăstare și puteți accelera creșterea personală, începând să recunoașteți și să sortați emoțiile exprimate în visele voastre și conectându-le, acolo unde este posibil, la situații de viață. Visele fac munca grea de a aduce un sentiment la suprafață pentru tine. Tot ce vă rămâne este să explorați sentimentul și să vedeți ce are să vă învețe.
Ce rol au visele
Se pare că oamenii nu sunt singurele ființe care visează, există și alte mamifere care o fac. Studiile cele mai recente susțin că visele sunt modalitatea minții noastre de a ne sorta și de a înregistra experiențele, ajutându-ne să facem față evenimentelor sau chiar traumelor din viața noastră de zi cu zi, precum și ajutând la formarea memoriei de lungă durată.
O altă teorie, susținută de personalități ca Sigmund Freud și Carl Jung, este că visele reflectă mintea inconștientă a unui visător și că imaginile sunt determinate de împlinirea dorințelor sau de dorințe inconștiente.
Deși cercetătorii nu și-au dat seama exact de ce visăm și nu avem un răspuns definitiv și complet în această privință, o teorie dovedită este că visele ne ajută să procesăm amintirile și emoțiile și să repetăm scenarii potențiale care s-ar putea întâmpla în viitor. Deci, modul în care vă interpretați propriile vise va depinde de propriile asocieri personale.
Curiozități despre vise
Studiile susțin că visele sunt modalitatea minții noastre de a ne sorta și de a înregistra experiențele, ajutându-ne să facem față evenimentelor sau chiar traumelor din viața noastră de zi cu zi, precum și ajutând la formarea memoriei de lungă durată. Visele par a fi irezistibile pentru cercetători, care continuă să exploreze știința din spatele lor. Iată câteva fapte interesante despre vise:
- Corpul tău este practic paralizat în timp ce visezi. În timpul somnului REM, ochii tăi se vor mișca rapid, dar grupurile tale de mușchi majore vor deveni temporar paralizate. Cauza paraliziei a fost intens dezbătută și investigată, dar unele cercetări la șobolani sugerează că neurotransmițătorii inhibă anumiți neuroni motori în timpul somnului REM, provocând paralizia.
- Creierul tău poate alege ce să uite în timp ce visezi. Un studiu din 2019 a explicat că neuronii care produc hormonul de concentrare a melaninei (MCH) păreau să afecteze funcția de creare a memoriei într-o parte a creierului numită hipotalamus în timpul somnului REM.
- Medicamentele vă pot afecta visele. De exemplu, beta-blocantele îți scad tensiunea arterială, dar ar putea, de asemenea, să mărească intensitatea viselor tale.
- Unii oameni visează în alb și negru. Vârsta poate fi un factor. Potrivit unui studiu din 2008, oamenii mai în vârstă care se uitau mai mult la televizor alb-negru păreau să viseze mai des pe scară de gri decât cei mai tineri care au crescut cu televizoare color.
- Copiii visează în somn NREM. Copiii sub 10 ani visează mult mai des în stadiul de somn NREM decât în stadiul de somn REM. De fapt, stadiul REM reprezintă doar aproximativ 20 la sută din timpul lor de vis.
Cum să-ți amintești visele
Fie că visezi că te faci de rușine sau faci pe altcineva de rușine, fie ai altfel de vise, e important să ți le amintești, pentru a le putea găsi semnificația.
Unul dintre motivele pentru care visele pot fi dificil de reținut este că substanța chimică a creierului asociată cu memoria – norepinefrina – și activitatea creierului care ajută la reamintire sunt la cele mai scăzute niveluri atunci când visezi. De fapt, dacă ai un vis, dar nu te trezești în timpul visului, sunt șanse foarte reduse să ți-l poți aminti.
Visele pe care ți le amintești sunt cele din care te trezești. Deoarece amintirea viselor poate fi ușor întreruptă chiar și de cea mai mică distragere a atenției, ar trebui să încercați să vă amintiți cât mai mult din visul dvs. imediat ce vă treziți. Nu te da jos din pat si nu te gândi la altceva, dacă vrei să ai acces la visul tău. Încearcă să înțelegi orice imagini sau amintiri pe care le ai despre visul tău și notează-le pe o agendă lângă pat sau pe telefonul tău.