Ce este visul

Termenul de vis se referă la acea formă de imaginație involuntară cu conținut de material inconștient și expriență subconștientă pe care mintea noastră le creează în timpul somnului. Acest conținut constă într-o succesiune de imagini, sunete, idei, emoții și alte activități mentale care apar de regulă în timpul oricărui stadiu al somnului. Potrivit specialiștilor de la Cleveland Clinic, cele mai „vii” vise sunt cele care apar în timpul somnului REM, atunci când activitatea cerebrală este intensă, contribuind la consolidarea memoriei.

Capacitățile noastre cognitive, precum gândirea și memoria, sunt secundare, iar în timp ce dormim, la nivel psihic și emoțional, percepem evenimentele petrecute în vis ca elemente reale petrecute aievea, chiar dacă mintea conștientă este absentă. De asemenea, interpretarea viselor este studiată în psihologie, iar experții în domeniu au constatat că, în medie, un om petrece în jur de șase ani din viață visând, ceea ce înseamnă o medie de două ore pe noapte. Totuși, rămâne neclar ce regiuni cerebrale sunt responsabile pentru generarea viselor și care este rolul lor exact ori dacă există o singură regiune a creierului care le „fabrică”.

Ce provoacă visele

Oamenii de știință au formulat de-a lungul timpului mai multe teorii pentru a explica motivele pentru care oamenii visează. Acestea ar putea fi doar simple produse ale ciclului somnului sau ar putea avea funcții mai profunde. În același timp, există și alte ipoteze care sugerează că visele reflectă dorințe inconștiente, procesează informațiile acumulate de la creier ori de la corp în timpul somnului sau servesc ca formă de terapie psihologică prin procesarea informațiilor adunate în timpul zilei, relatează Medical News Today.

Un om petrece în jur de șase ani din viață visând, adică o medie de două ore pe noapte

Pe baza dovezilor și a noilor metodologii de cercetare, cercetătorii au speculat că visarea îndeplinește mai multe funcții, cum ar fi reprocesarea memoriei offline, în care creierul consolidează sarcinile de învățare și de memorie și susține și conștiința de veghe, pregătirea pentru posibilele amenințări viitoare sau simularea cognitivă a experiențelor din viața reală, deoarece visarea este un subsistem al rețelei implicite de veghe, partea minții activă în timpul visării.

Totodată, visele ajută la dezvoltarea capacităților cognitive reflectând funcția mentală inconștientă în mod psihanalitic și contribuie la o stare unică de conștiință care încorporează experiența prezentului, procesarea trecutului și pregătirea pentru viitor. Este important de știut că, atunci când te confrunți cu mai mult stres sau cu o stare de anxietate, frecvența viselor tinde să crească.

De câte feluri sunt visele

Visele sunt diverse și pot fi clasificate în mai multe categorii. Spre exemplu, visele lucide sunt cele care permit conștientizarea visării, iar în unele cazuri omul poate controla evenimentele în vis. A doua categorie este cea a viselor recurente, adică cele care pot reflecta conflicte nerezolvate sau anxietăți persistente de mai multe ori în decursul unei anumite perioade de timp.

O altă categorie este cea a coșmarurilor, acele vise înfricoșătoare care provoacă frică și anxietate. Acestea sunt declanșate de o serie de factori precum traume, medicamente sau stres. Sunt. De asemenea, visele de falsă trezire sunt cele care creează iluzia trezirii, dar de fapt individul este încă în vis. Acestea pot crea confuzie și uneori sunt asociate cu visele lucide.

Mai există categoria viselor premonitorii, adică cele care par să prezică evenimente viitoare, deși pot fi coincidențe interpretate mistic. Dacă visezi că se întâmplă ceva și acel ceva se întâmplă mai târziu, poți spune că ai avut un vis profetic, notează Health Line.

Frecvența viselor într-o noapte

Deși somnul de noapte durează ore întregi, te va surprinde să descoperi că visele ocupă doar o mică parte din acest timp. Specialiștii de la Sleep Foundation ne spun că o persoană obișnuită poate avea între patru și șase vise într-o noapte, iar altele au chiar șapte episoade onirice. Visele pot fi emoționale, amuzante sau înfricoșătoare, însă uneori pot reprezenta ideea creativă de care avem nevoie sau poate fi chiar o sursă de inspirație.

Cercetătorii estimează că o persoană visează în medie în jur de două ore în fiecare noapte. Fiecare ciclu REM începe cu reprize scurte, care durează în jur de zece minute, și se extinde treptat pe parcursul nopții până la cel mult o oră pe parcursul nopții. Cu toate acestea, este greu de stabilit dacă acești timpi corespund cu durata reală a viselor, mai ales că nu toate visele sunt asociate cu somnul REM.

Cât durează un vis în timp real

După cum am menționat deja, majoritatea viselor are loc în faza de somn REM. Aceste cicluri REM apar la intervale regulate, de circa 1,5-2 ore. Prima intrare în somnul REM survine după 90 de minute după ce adormim, însă această etapă inițială durează de obicei doar cel mult cinci minute. Mai târziu, durata somnului REM crește, astfel încât un ciclu ulterior poate ajunge la aproximativ 30 de minute.

Într-un somn de opt ore, se estimează că petrecem aproximativ un sfert din timp în această fază. Conform cercetătorilor, durata unui vis poate varia de la câteva secunde până la 20-30 de minute, iar media pentru un episod REM este cuprins între 5 și 20 de minute. Pe măsură ce noaptea înaintează, visele devin mai lungi și mai complexe. Studiile arată că visele din somnul REM sunt mai elaborate și mai încărcate emoțional și similare cu poveștile comparativ cu cele din somnul NREM, care tind să fie mai simple și fragmentate, mai precizează sursa citată anterior.

Visele ocupă doar o mică parte din somn

De asemenea, cercetările sugerează că raportările despre vise tind să fie mai detaliate în a doua parte a nopții. Într-un experiment, participanții au fost treziți după cinci sau zece minute de somn REM, atât la începutul, cât și spre sfârșitul nopții. Cele mai lungi și mai complexe descrieri ale viselor au fost oferite după zece minute de somn REM mai târziu în timpul nopții, când unii participanți au relatat vise împărțite în episoade distincte.

Ce înseamnă când visezi operație

Visele care implică operații chirurgicale se numără printre cele mai intense și pline de simbolism pe care le putem avea. Un astfel de vis nu poate fi niciodată plăcut pentru că nimănui nu-i place să fie pe masa de operație. Acesta poartă adesea un mesaj profund, reflectând diferite aspecte ale vieții noastre emoționale și psihologice, și poate avea semnificații variate, în funcție de contextul personal al visătorului și de detaliile visului.

Operația este adesea asociată cu schimbarea, cu vindecarea, cu necesitatea unei transformări profunde sau poate reflecta o anumită dorință de a elimina ceva din viață, fie că este vorba de obiceiuri nocive, relații toxice sau emoții reprimate. Când visezi că suferi o intervenție chirurgicală ar putea însemna că ceva te face să te simți agitat, nervos, iar pentru a depăși anxietatea și sentimentul negativ va trebui să descoperi ceea ce cauzează această stare de negativitate în viața ta.

Alternativ, un astfel de vis ar putea însemna că ești programat pentru o intervenție chirurgicală, iar acest lucru te face să fii anxios cu privire la rezultatul procedurii, ceea ce este cumva firesc. Dacă visezi ca asiști la o operație înseamnă că vei avea succes într-o nouă problemă importantă, când visezi că operația are succes, visul poate sugera speranță și încredere în viitor, iar dacă operația eșuează, acest lucru ar putea exprima temeri și incertitudini legate de o situație dificilă.

Nu în ultimul rând, când visezi operație, locul din corp unde are loc intervenția chirurgicală poate să ofere o serie de indicii despre aspectul vieții care ne consumă energia sau care ne provoacă suferință. Ceea ce trebuie să faci este să nu îți faci griji interpretând în fel și chip respectivul vis, se scrie pe Auntyflo.com.

Semnificația viselor despre operație

  • Dacă te visezi vorbind cu un chirurg înseamnă că ești bine organizat în acțiunile tale și că ești gata să îmbrățișezi schimbările bune care vor veni în viața ta în perioada următoare.
  • Dacă tu ești chirurgul, atunci visul poate indica faptul că ai nevoie de îndrumare în viață.
  • Când visezi că suferi o intervenție chirurgicală la inimă poate însemna că viața ta amoroasă va trece prin schimbări mari, în timp ce un vis despre o operație pe creier poate să vei primi o critică „deghizată” într-un compliment, potrivit Dreamsmain.com.
  • De asemenea, dacă visezi că efectuezi un RMN, acest lucru poate semnifica pur și simplu că te simți copleșit de problemele cu care te confrunți.
  • Visele despre o operație la picior ilustrează, în general, faptul că, deși te afli într-o perioadă minunată, totuși, nu pare să fie un moment ideal pentru a te concentra asupra propriilor obiective, așa că cel mai bine ar fi să lași timpul să decidă.
  • Când visezi că te operezi la nivelul pielii poate fi un semn că nu ar trebui să lași alți oameni să decidă în locul tău, indiferent de situație.
  • Operația la stomac poate fi îngrijorătoare pentru că un astfel de vis este legat de propriile obiective. Poți interpreta acest vis ca un mesaj de „ce îți dorești cu adevărat de la viață?”.
  • Dacă o femeie însărcinată se visează că naște prin cezariană este vorba despre inversare și schimbare.
  • Când visezi că ești operat la spate, mesajul este legat de sentimentul de a fi bârfit și înjunghiat pe la spate de o persoană apropiată.
  • Dacă vezi în vis un pacient care moare pe masa de operație este rareori legat de moartea fizică a acelei persoane.

Vezi şi ce înseamnă când visezi un bărbat!

 
 

Urmărește-ne pe Google News