Nu numai că economisesc timp, dar elimină și factorul erorii umane atunci când vine vorba de numărarea sau stabilirea prețurilor articolelor.
Cuprins:
Ce înseamnă cifrele de sub codul de bare al produselor
Numărul articolului internațional (cunoscut și sub numele de articol european sau EAN) este un standard care descrie o simbologie și un sistem de numerotare a codurilor de bare utilizat în comerțul global pentru a identifica un anumit tip de produs cu amănuntul, într-o configurație specifică de ambalare, de la un producător specific.
Standardul a fost inclus în standardul Global Trade Item Number de la organizația GS1. Aceleași numere pot fi denumite GTIN și pot fi codate în alte simboluri de coduri de bare definite de GS1.
Ce este codul EAN
Codurile de bare EAN sunt utilizate în întreaga lume pentru căutarea la punctul de vânzare cu amănuntul, dar pot fi folosite și ca numere pentru alte scopuri, cum ar fi comanda cu ridicare sau contabilitate. Aceste coduri de bare reprezintă doar cifrele 0-9, spre deosebire de alte simboluri ale codurilor de bare care pot reprezenta caractere suplimentare.
Cel mai frecvent utilizat standard EAN este EAN-13 cu treisprezece cifre, un superset al standardului original cu 12 cifre Universal Product Code (UPC-A).
Un număr EAN-13 include un prefix GS1 din 3 cifre (care indică țara de înregistrare sau tipul special de produs).
Un prefix cu prima cifră „0” indică un cod UPC-A de 12 cifre. Un prefix cu primele două cifre „45” sau „49” indică un număr de articol japonez (JAN).
Codul de bare EAN-8 din 8 cifre a fost introdus pentru utilizarea pe pachete mici, unde EAN-13 ar fi prea mare. EAN-2 cu 2 cifre și EAN-5 cu 5 cifre sunt coduri de bare suplimentare, plasate în partea dreaptă a EAN-13 sau UPC.
Acestea sunt utilizate în general pentru publicații precum reviste sau cărți, pentru a indica numărulpublicației din anul curent; și produse cântărite, cum ar fi produsele alimentare, pentru a indica prețul cu amănuntul sugerat de producător.
Alte coduri de bare, cum ar fi cele utilizate de companiile farmaceutice, pot conține și mai multe informații despre un articol, dezvăluit printr-o scanare rapidă cu un cititor de coduri de bare.
Cel mai comun cod de bare este codul universal al produsului.
Cele 12 numere pe care le vezi în partea de jos a unui cod de bare sunt stocate ca șiruri de 14 cifre într-o bază de date.
Țara de origine în coduri de bare
Contrar unui mit popular, nu poți identifica țara de origine a unui produs doar citind primele două sau trei numere ale unui cod de bare. Cu toate acestea, poți determina ce țară a emis numărul codului de bare. Ori de câte ori cumperi fructe sau legume la magazin alimentar, trebuie să vezi un număr de patru până la cinci cifre pe un mic autocolant.
Acestea se numesc coduri de căutare a produsului (PLU) și, deși nu au bare pe ele și nu sunt coduri de bare, sunt folosite și pentru gestionarea inventarului și obținerea prețurilor pentru articolele vândute.
Majoritatea produc coduri PLU cu patru cifre. Bananele, de exemplu, sunt 4011. Produsele organice folosesc același cod cu un 9 care îl precedă, în timp ce produsele modificate genetic încep cu un 8.
Deci, de exemplu, bananele organice folosesc codul 94011, în timp ce bananele modificate genetic ar avea cod 84011. Codurile PLU depind, de asemenea, de modul în care produsul este vândut, cum ar fi în pungi sau dacă au fost tăiate. De exemplu:
Morcovii în saci folosesc 4094
Morcovii liberi folosesc 4562
Morcovii tăiați folosesc 4563
Atunci când prelucrează vânzările sau înregistrează inventarul, funcționarii cu amănuntul pot introduce codul PLU, mai degrabă decât să caute coduri de bare, pentru a obține prețul sau pentru a actualiza numerele stocului.
Sursa foto: 123rf.com