Cuprins:
Ce înseamnă gătitul sous-vide
Sous vide, care înseamnă „sub vid” în franceză, se referă la procesul de sigilare în vid a alimentelor într-o pungă, apoi de gătire a acestora la o temperatură foarte precisă într-o baie de apă.
Această tehnică produce rezultate care sunt imposibil de obținut prin orice altă metodă de gătit.
Gătitul sous vide este mult mai ușor decât ți putea crede și, de obicei, implică trei pași simpli:
Atașarea aparatul de gătit de precizie la o oală cu apă și setarea timpului și temperaturii în funcție de nivelul de coacere dorit.
Punerea alimentelor într-o pungă sigilabilă și fixarea ei de partea laterală a vasului.
Finalizarea preparatului prin prăjirea, coacerea sau frigerea alimentelor pentru a adăuga un strat exterior crocant și auriu.
De ce ar trebui să gătești sous vide?
Gătitul sous vide utilizează un control precis al temperaturii cu circulație pentru a produce rezultate pe care nu le poți obține prin nicio altă tehnică de gătit.
Motivul – atunci când folosești metode tradiționale de gătit, nu ai control asupra căldurii și temperaturii. În consecință, este foarte dificil și consumator de timp să gătești în mod constant mâncare excelentă.
Alimentele sfârșesc prin a fi prea gătite la exterior, cu doar o mică porțiune în centru care este gătită la temperatura dorită. Alimentele își pierd din aromă, se ard sau nu au acea crustă delicioasă.
Beneficiile gătitului sous-vide
Cu un control precis al temperaturii în bucătărie, sous vide oferă următoarele beneficii:
Consistență
Deoarece gătești mâncarea la o temperatură precisă pentru o perioadă de timp precisă, te poți aștepta la rezultate foarte consistente.
Gust
Alimentele se gătesc în sucurile lor. Acest lucru asigură faptul că alimentele sunt suculente și fragede.
Reducerea deșeurilor
Alimentele preparate în mod tradițional se usucă și duc la risipă. De exemplu, în medie, friptura gătită în mod tradițional pierde până la 40% din volum din cauza uscării. Friptura gătită prin sous-vide nu-și pierde deloc din volum.
Flexibilitate
Gătitul tradițional poate necesita atenția ta constantă. Gătitul de precizie aduce mâncarea la o temperatură exactă și o menține. Nu există nicio grijă legată de supragătire.
Sfaturi pentru gătitul sous-vide
Folosește cele mai bune pungi de congelare posibile. Pungile de congelare de bună calitate au, în general, fermoare mai bune și au mai puține șanse să se rupă sau să curgă.
Reutilizează pungile, dar nu pentru gătit sous vide. Poți reutiliza pungile după ce ai terminat de gătit, dar pot fi puțin mai slabe după o singură utilizare și sunt mai bine folosite pentru uz general în bucătărie, cum ar fi depozitarea.
Umple baia de apă sous vide cu apă fierbinte de la robinet. Dacă începi cu apă caldă, circulatorul sous vide va ajuta să aducă mai repede apa la temperatura potrivită.
Încearcă un vas pătrat. Pătratul este o formă mult mai eficientă din punct de vedere al spațiului decât un cerc. Așadar, cu un recipient pătrat, îți va fi mai ușor să potrivești atât circulatorul, cât și mâncarea.
Folosește un trepied. Deși apa dintr-o baie de apă sous vide nu devine extrem de fierbinte, poate fi totuși destul de caldă. Folosește un trepied sau un tampon cald sub recipientul tău pentru a îți proteja blatul.
Acoperă baia de apă. Nu este recomandabil să adaugi apă în baia de apă sous vide după ce aceasta a gătit mâncarea, deoarece este aproape imposibil să pui apă la aceeași temperatură. Adăugarea de apă mai caldă sau mai rece va interfera cu procesul de gătire.
Așadar, dacă gătești pentru o perioadă lungă de timp în care este posibil să apară mai multe evaporări, acoperă baia de apă cu folie de aluminiu, folie de plastic sau un capac pentru a minimiza evaporarea acesteia.
Folosește greutăți pentru a te asigura că alimentele se scufundă. În cazul unor alimente (în special legume), este dificil să scoți tot aerul din pungă și să o faci să cântărească suficient pentru a se scufunda în baia de apă. În aceste cazuri, poți pune o lingură grea în pungă împreună cu alimentele pentru a le ajuta să se îngreuneze.
Uneori, temperatura sous vide nu este atât de caldă pe cât și-ar dori unii oameni să fie mâncarea pentru a o servi la masă. Pentru mâncăruri precum tocănița, poți pune apa într-o oală cu apă clocotită, pentru ca mâncarea să fie suficient de caldă atunci când o servești.
Sursa foto: 123rf.com
Cum prăjești corect carnea. Greșeala pe care toată lumea o face