Ce înseamnă „ghosting“

Termenul „ghosting” a devenit popular în urmă cu ceva ani, odată cu creșterea numărului de întâlniri online. Conceptul de „ghosting” provine din ideea că persoana care dispare din viața celuilalt se comportă ca și cum ar fi devenit o fantomă – fără prezență sau urmă.

Ghosting în relații este termenul folosit pentru a descrie situația în care una dintre persoanele implicate într-o relație (de obicei romantică, dar nu exclusiv) începe să ignore complet și să evite orice formă de comunicare cu partenerul, fără niciun avertisment sau explicație. Persoana „fantomă” (ghost) intră într-un fel într-o absență completă din viața celuilalt, lăsându-și partenerul să se simtă confuz, nesigur și adesea rănit.

În timp ce majoritatea oamenilor se gândesc la ghosting într-un context digital, adică un prieten sau partener de întâlnire nu mai răspunde la mesaje text, e-mailuri, apeluri etc., acest lucru se poate întâmpla în toate circumstanțele sociale.

Indiferent de cum se face, ghosting-ul este o realitate sfâșietoare în lumea întâlnirilor de astăzi. A fi lăsat ”baltă” așa poate fi zdrobitor pentru stima de sine și poate avea un impact emoțional puternic.

Cum a ajuns o firmă de avocați să pună poprire pe indemnizația de handicap a victimei unui accident auto: „Mi-au zis că pot scoate despăgubiri. M-au păcălit, am semnat, asta e”
Recomandări
Cum a ajuns o firmă de avocați să pună poprire pe indemnizația de handicap a victimei unui accident auto: „Mi-au zis că pot scoate despăgubiri. M-au păcălit, am semnat, asta e”

Cum recunoști ”ghosting”-ul?

Te-ai întâlnit cu cineva câteva săptămâni sau luni, ați petrecut ore întregi împreună, ați împărtășit fotografii și chiar ați schimbat mesaje. Apoi, din senin, încetează să-ți mai trimită mesaje sau să-ți răspundă la oricare dintre mesajele tale. Ce s-a întâmplat?

Ai fost o victimă a fenomenului de ”ghosting”.

Ghosting-ul este adesea evident, dar poate fi și un proces gradual. Cealaltă persoană ar putea începe prin „soft ghosting”, în care minimizează progresiv contactul într-o perioadă de timp. Câteva semne timpurii includ:

  • Nu își asumă anumite angajamente
  • Nu îi place să partajeze informații personale
  • Nu vrea să îi cunoști prietenii sau familia
  • Dispare de pe rețelele de socializare
  • Răspunde foarte rar la mesajele sau apelurile tale
  • Conversațiile tale cu el/ea sunt lipsite de profunzime și par dezinteresate

Semnele clare că vorbim despre ghosting pot arăta astfel:

Absență bruscă: Persoana care practică ghosting-ul încetează complet să mai răspundă la apeluri telefonice, mesaje, e-mailuri sau alte forme de comunicare. Aceasta se întâmplă fără niciun avertisment și fără nicio explicație.

Încetarea interacțiunilor: Încetează să mai inițieze orice formă de contact sau interacțiune cu partenerul.

Ruptura din interior crește: Bloggerii militari ruși critică vehement Kremlinul și strategia folosită în războiul din Ucraina
Recomandări
Ruptura din interior crește: Bloggerii militari ruși critică vehement Kremlinul și strategia folosită în războiul din Ucraina

Ignorarea completă: Ghostingul implică adesea ignorarea completă a partenerului. Persoana care practică ghostingul poate să nu răspundă deloc la încercările de comunicare ale partenerului și poate să ignore complet prezența acestuia în mediul lor social sau online.

Lipsa de ”închidere a relației”: O caracteristică cheie a ghosting-ului este lipsa oricărui fel de închidere sau claritate în legătură cu motivele sau intențiile persoanei care practică ghostingul. Aceasta lasă partenerul într-o stare de profundă confuzie, fără să știe ce s-a întâmplat sau de ce s-a întâmplat.

Ghosting-ul pe rețelele sociale. Asta implică întreruperea oricărui contact pe rețelele sociale cu o altă persoană, fără explicații. Cealaltă persoană vă poate anula prietenia, nu vă va mai urmări sau chiar vă poate bloca pe toate platformele de socializare. Poate chiar să meargă până la a-și dezactiva sau șterge conturile sociale pentru a preveni orice contact.

De ce ajung oamenii să facă ”ghosting”

Oamenii ajung la ghosting dintr-o varietate de motive. Experții în relații și psihologii sunt de acord că oamenii care fac acest lucru evită o situație incomodă. Deși este percepută ca o lipsă de respect, este cauzată adesea de faptul că ei simt că este cel mai bun mod de a-și gestiona propria suferință sau incapacitatea de a comunica clar.

Cine este Herbert Kickl, liderul partidului de extremă dreapta FPÖ, marele câștigător al alegerilor generale din Austria, conform primelor date
Recomandări
Cine este Herbert Kickl, liderul partidului de extremă dreapta FPÖ, marele câștigător al alegerilor generale din Austria, conform primelor date

Cei care fac ghosting recunosc de multe ori că nu vor să te rănească sau că nu știu ce să facă. Uneori, ei nu cred că este necesar să discute despre o situație sau s-au speriat. Ghostingul este o modalitate pasivă de retragere.

Unii percep că a dispărea complet ar putea fi de fapt cel mai simplu și cel mai bun mod de a gestiona situația pentru toți cei implicați. Alții fac asta pentru că acum că este ceva obișnuit, este o modalitate aproape justificabilă de a ieși dintr-o relație în zilele noastre.

În cultura întâlnirilor de astăzi, ghosting-ul este deja ceva obișnuit.

Ce poți să faci dacă ești victima ”ghosting”-ului

Ghosting-ul face victime de ambele părți, pentru că deși cel care este părăsit fără nicio explicație suferă adesea cel mai tare, și cel care face asta are de multe ori de suferit, fie că este conștient de asta sau nu.

Totuși, iată cum poate avea grijă de ea însăși o persoană care a fost victima ghosting-ului, când partenerul sau partenera s-a retras fără nicio explicație:

Scapă de sentimentul de vinovăție

După ce cineva dispare brusc, nu poți să nu te simți copleșit de regret, jenă și rușine. În fond, ai investit în acea relație în speranța unei evoluții. Chiar dacă dispariția pare o respingere personală, adevărul este că problema stă în cel care dispare, nu în tine.

Fiindcă adesea nu există o explicație sau o cauză clară pentru plecarea lui sau a ei, e ușor să te autoînvinovățești. Poate te tentează să îți construiești ziduri în jurul inimii, ca să nu mai suferi în viitor. Sau poate te gândești să anunți prietenii că renunți definitiv la întâlniri, folosind o formă de raționament extrem, tipic „totul sau nimic”.

Momentul actual îți cere să te concentrezi pe tine, să fii blând cu tine și să îți acorzi o pauză. Nu ești responsabil pentru faptul că cineva pleacă fără să privească înapoi. Și nici nu e vina ta că acea persoană nu a avut curajul să îți ofere adevărul matur.

Înlocuiește rușinea cu autocompasiunea

Rușinea apare uneori când ne lovim de amintiri ale unor respingeri anterioare.

Meredith Gordon Resnick, autoarea cărților care explorează recuperarea din traumele provocate de relațiile narcisice, îi încurajează pe cei care au fost victime ale ghostingului să se îngrijească de ei înșiși.

„Dacă înțelegem situația, putem vedea de ce autocompasiunea este vitală”, afirmă ea. „Să te simți uitat și nevăzut este mereu dureros, și nu există niciun motiv de rușine sau jenă în a recunoaște această realitate.”

Prioritizează îngrijirea personală

Cum să mergi mai departe? Ai nevoie de autocompasiune și de îngrijire pentru tine însuți. Investește timp alături de prieteni și familie, persoane care te sprijină. Poate fi, de asemenea, momentul să te răsfeți cu activități care îți aduc bucurie, cum ar fi participarea la un curs de yoga sau reînceperea unui hobby pe care îl iubești.

Atunci când te gândești la experiența ta, reevaluează-ți perspectivele despre acea persoană și despre relația voastră. În final, el sau ea a încălcat înțelegerea implicită a unei relații mature și sănătoase, care presupune respect reciproc, comunicare eficientă și atenție reciprocă. Așadar, acea persoană nu era potrivită pentru tine, oricum.

Construiește-ți reziliența

David C. Leopold, medic și director medical în domeniul medicinei integrate, subliniază importanța dezvoltării rezilienței și creșterii autocompasiunii și autoîngrijirii în fața provocărilor emoționale sau ale sănătății mintale.

Acesta susține că o abordare holistică este indicată, iar asta include angajarea în activități fizice, prioritizarea somnului, optimizarea nutriției, cultivarea unui scop și a unui sens în viață și reducerea stresului prin practici precum mindfulness și meditație.

Dacă te simți epuizat și stresat emoțional, începe cu îngrijirea personală. „Diverse studii demonstrează clar că alimentația sănătoasă îmbunătățește sănătatea mintală – reducând stresul, anxietatea și chiar depresia. Iar orice formă de exercițiu fizic, chiar și o plimbare, acționează ca un antidepresiv natural puternic”, adaugă Leopold, citat de verywellmind.com.

Dacă te simți copleșit de gânduri, poți încerca să folosești o aplicație de meditație sau să începi o practică de mindfulness.

În general, el recomandă să folosești această perioadă ca o oportunitate pentru a te concentra pe propria persoană și pentru a-ți întări reziliența.

Cere ajutor

Pentru multe persoane ”ghosting”-ul reprezintă un abuz greu de gestionat din punct de vedere emoțional. Tocmai de aceea este recomandat ca atunci când te confrunți cu dificultăți emoționale în urma ghosting-ului să ceri ajutorul unui psihoterapeut sau unui alt expert în sănătatea mintală și emoțională.

Descoperă Diferența dintre psihoterapeut, psiholog și psihiatru

Surse – medicinenet.com, verywellmind.com, womenhealthmag.com
Sursă foto – Shutterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

9 mașini pe care un mecanic auto spune că nu le-ar cumpăra niciodată: ”Costul reparațiilor este mult mai mare”
Știrileprotv.ro
9 mașini pe care un mecanic auto spune că nu le-ar cumpăra niciodată: ”Costul reparațiilor este mult mai mare”
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Mirela Vaida, poze rară cu soțul ei. Cine este bărbatul cu care are 3 copii, o casă în pădure și o viață fericită
Libertateapentrufemei.ro
Mirela Vaida, poze rară cu soțul ei. Cine este bărbatul cu care are 3 copii, o casă în pădure și o viață fericită
Acestea sunt cele mai periculoase orașe mari din Europa. Hoții sunt aproape peste tot, iar conflicte violente pot să izbucnească în orice moment
FANATIK.RO
Acestea sunt cele mai periculoase orașe mari din Europa. Hoții sunt aproape peste tot, iar conflicte violente pot să izbucnească în orice moment
Nunta secretă: Gina, fiica lui Michael Schumacher, s-a căsătorit în Mallorca
GSP.RO
Nunta secretă: Gina, fiica lui Michael Schumacher, s-a căsătorit în Mallorca
Clădirea-monument din București, veche de peste 135 de ani, care îi impresionează pe toți străinii care vizitează orașul. E considerată un templu al culturii românești
FANATIK.RO
Clădirea-monument din București, veche de peste 135 de ani, care îi impresionează pe toți străinii care vizitează orașul. E considerată un templu al culturii românești
Românca Mădălina Ghenea, apariție de senzație la Săptămâna Modei din Milano! A purtat cea mai decupată rochie! FOTO
Unica.ro
Românca Mădălina Ghenea, apariție de senzație la Săptămâna Modei din Milano! A purtat cea mai decupată rochie! FOTO
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Orangesport.ro
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Noul an universitar. Cât au scos părinţii din buzunar pentru dotarea camerelor de cămin la stat: "Este doar strictul necesar". Campusul privat, o opţiune costisitoare
Observatornews.ro
Noul an universitar. Cât au scos părinţii din buzunar pentru dotarea camerelor de cămin la stat: "Este doar strictul necesar". Campusul privat, o opţiune costisitoare
Horoscop 30 septembrie 2024. Gemenii au ceva esențial de protejat astăzi și este de ajuns să vrea, iar dorința lor va fi pe jumătate împlinită
HOROSCOP
Horoscop 30 septembrie 2024. Gemenii au ceva esențial de protejat astăzi și este de ajuns să vrea, iar dorința lor va fi pe jumătate împlinită

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI