Sodoma și Gomora în Biblie

Sodoma și Gomora (n.n. – în ebraică: סְדוֹם și עֲמוֹרָה) au fost două cetăți biblice, care făceau parte dintr-un grup de cinci cetăți din câmpia Iordanului, la sud de Marea Moartă, alături de Adma, Țeboim, Bela sau Țoar.

Acestea sunt menționate în Vechiul Testament, fiind cunoscute în special pentru faptul că au fost arse și prefăcute în ruine în mod divin, cândva între secolele al XIX-lea și al XVIII-lea î.Hr., în vremea lui Avraam și Lot (Geneza 19:24) din cauza fărădelegilor pe care le comiteau locuitorii lor.

Unii dintre regii cetăților, precum Bera al Sodomei, Birșa al Gomorei, Șinab al Admei, Șemeber al Țeboimului și un rege necunoscut al Belei sau Țoarului s-au ridicat împotriva lui Kedarlaomer al Elamului și a aliaților acestuia, după 12 ani de vasalitate. Cele două armate s-au luptat în valea Sidim, iar Kedarlaomer a obținut victoria, capturând toate bogățiile Sodomei și Gomorei. El a luat și prizonieri, între care și Lot, nepotul lui Avraam, care se mutase anterior în Sodoma după ce servitorii săi și ai lui Avram s-au certat din cauza lipsei de spațiu pentru pășunat, aflăm de pe Biblestudytools.com.

Când Avraam a aflat că Lot a fost luat prizonier, a adunat vreo trei sute de soldați și l-a urmărit pe Kedarlaomer, pe care a reușit să-l alunge până la Hoba, lângă Damasc. El l-a eliberat pe Lot și a recuperat bogățiile Sodomei pe care i le-a înapoiat regelui Bera.

Culisele achitării lui Călin Popescu Tăriceanu și a lui Petru Berteanu în dosarul mitei de la Fujitsu-Siemens. Ce au declarat martorii VIP la proces
Recomandări
Culisele achitării lui Călin Popescu Tăriceanu și a lui Petru Berteanu în dosarul mitei de la Fujitsu-Siemens. Ce au declarat martorii VIP la proces

Povestea cetăților Sodoma și Gomora

Povestea biblică despre Sodoma și Gomora este una tristă, care are darul de a ne reaminti cât de mult urăște Dumnezeu păcatul. Potrivit Cărții Genezei, aceste orașe făceau parte dintr-o regiune prosperă și bogată, însă locuitorii lor erau caracterizați de o corupție morală profundă. Din această cauză, păcatul era omniprezent în cele două cetăți, iar lipsa de respect față de normele morale și divine ajunsese la extrem.

De-a lungul secolelor, numele lor a devenit asociat cu ideea de pedeapsă divină pentru comportamentele degradante, mai ales în contextul abaterilor sexuale și a violenței. Istoria Sodomei şi a Gomorei este consemnată în cartea „Facere”, capitolul 18, din Vechiul Testament.

Ce semnifică Sodoma și Gomora

Potrivit Genezei, pe vremea lui Avraam, părintele iudeilor, într-o bună zi, trei îngeri cu chip de oameni au venit la el, iar doi dintre ei au dorit să viziteze Sodoma și Gomora. Se spune că, după ce a aflat despre desfrâul şi păcatele locuitorilor din aceste orașe, unde homosexualitatea era în floare, Dumnezeu i-ar fi spus lui Avraam că va distruge aceste cetăți vecine. „Strigarea Sodomei şi a Gomorei e mare şi păcatul lor cumplit de greu. Pogorî-Mă-voi deci să văd dacă faptele lor sunt cu adevărat aşa cum s-a suit până la Mine strigarea împotriva lor“, se arată în Geneză (Facerea 18, 20-21).

De ce emoția va decide cine va fi președintele României
Recomandări
De ce emoția va decide cine va fi președintele României

De asemenea, Dumnezeu i-a spus lui Avraam și că va cruța poporul și nu va distruge așezările în cazul în care va găsi măcar zece oameni drepți. În Sodoma era ținut prizonier personajul biblic Lot, nimeni altul decât nepotul lui Avraam, motiv pentru care acesta s-a târguit cu Atotputenicul pentru salvarea celor fără de păcat din cele două cetăţi.

Când cei doi îngeri au ajuns în Sodoma, Lot i-a întâlnit pe îngeri în piața orașului și i-a invitat să stea la el acasă, iar aceștia au fost de acord. Biblia dezvăluie apoi păcatul care pândea în inimile sodomiților. Este important de știut că și Coranul, cartea sfântă a musulmanilor, aminteşte de Lot şi de locuitorii Sodomei, care trăiau într-o mare decadenţă morală. „Şi am trimis pe Lot (în Sodoma), care a zis poporului său: Faceţi o imoralitate fără precedent în lume? Vă satisfaceţi dorinţele cu bărbaţi în locul femeilor; cu adevărat sunteţi nişte neruşinaţi”(Coranul 7:80-81).

Cine a scăpat de mânia lui Dumnezeu

La scurt timp după ce au ajuns la casa lui Lot, câțiva bărbați au venit aici cerându-i să li se dea cei doi vizitatori pentru a putea face sex cu ei. „Înainte de a se culca, toți bărbații din toate părțile orașului Sodoma – atât tineri cât și bătrâni – au înconjurat casa. L-au chemat pe Lot și l-au întrebat: „Unde sunt oamenii care au venit la tine în seara asta? Adu-i la noi, ca să putem face sex cu ei”.

O garsonieră din Aiud, placă turnantă pentru un transport uriaș de cocaină pe ruta Ecuador – Olanda, via România. Cine e în spatele afacerii
Recomandări
O garsonieră din Aiud, placă turnantă pentru un transport uriaș de cocaină pe ruta Ecuador – Olanda, via România. Cine e în spatele afacerii

În încercarea de a-i proteja pe oaspeții angelici, acesta le-a oferit în schimb gloatei furioase pe cele două fiice virgine în locul îngerilor, însă asta nu a făcut altceva decât să-i înfurie și mai tare pe ticăloși. În momentul în care bărbații furioși încercau să pătrundă în casă, îngerii au început a-i orbi și i-a sfătuit pe Lot și pe familia acestuia să fugă din oraș pentru că „mânia lui Dumnezeu era pe cale să cadă”. De asemenea, i-a avertizat să nu se uite înapoi.

În timp ce Lot și familia lui fugeau din calea dezastrului, Dumnezeu a aruncat ploaie de pucioasă și foc peste oraș, iar toți oamenii, animalele și vegetația au fost distruse. Soția lui Lot a încălcat porunca divină de a nu privi înapoi către cetate, fapt pentru care s-a prefăcut imediat într-un stâlp de sare, mai precizează sursa citată. Din cele două fiice ale lui Lot aveau să se nască, în păcat, strămoşii a două popoare: moabiţii şi amoniţii.

Păcatul oamenilor din Sodoma și Gomora

Conform textului Genezei 19, păcatul locuitorilor din Sodoma și Gomora implica homosexualitatea. Chiar numele „Sodoma” are în zilele noastre o conotație sexuală, fiind asociat cu termenul de „sodomie”, care potrivit definiției din dicționar desemnează relațiile sexuale între persoane de același sex (în cazul de față doi bărbați), „fie ea consensuală sau forțată”. Păcatul sodomiei denumeşte orice manifestare anormală de natură sexuală.

Comportamentul sodomiților este descris atât în Vechiul Testament, cât și în lucrările unor scriitori care au studiat acest subiect de-a lungul timpului. Conform informațiilor de pe site-ul GotQuestions.org, asta nu înseamnă că homosexualitatea a fost singurul motiv pentru care Atotputernicul a distrus Sodoma și Gomora. Ezechiel 16:49-50 oferă mai multe detalii, și anume: „Păcatul surorii voastre Sodoma a fost acela că ea și fiicele ei erau mândre, lacome și leneșe. I-au ignorat pe cei asupriți și pe cei săraci. Erau arogante și făceau lucruri detestabile înaintea mea”.

Așadar, păcatele Sodomei includeau mândria, apatia, mulțumirea, lenea și nepăsarea față de cei nevoiași. Cuvântul ebraic tradus prin „detestabil” se referă la ceva care este dezgustător din punct de vedere moral. În Leviticul 18:22, homosexualitatea este considerată o „abominație”. Iuda 1:7 spune că „Sodoma și Gomora s-au dedat la imoralitate sexuală și la perversiune”. Deși homosexualitatea nu a fost singurul păcat al orașelor biblice, pare să fie principalul motiv pentru distrugerea acestora.

Considerații biblice privind homosexualitatea

Cei care încearcă să explice condamnarea biblică a homosexualității susțin faptul că păcatul oamenilor care locuiau în Sodoma și Gomora a fost neospitalitatea și, cu siguranță, bărbații din aceste orașe s-au dovedit neospitalieri pentru că, susține sursa citată anterior, probabil că nu există nimic mai neospitalier decât violul în grup al unor homosexuali.

Însă, a spune că Dumnezeu a distrus două orașe și pe toți locuitorii lor doar pentru că au fost neospitalieri nu face altceva decât să ignore anumite detalii evidente ale legendei. Sodoma și Gomora erau vinovate de multe alte păcate, însă homosexualitatea a fost principalul motiv pentru care Dumnezeu a aruncat ploaie de pucioasă și foc peste aceste orașe, ruinându-le complet și ucigând toți locuitorii, astfel că, astăzi, regiunea în care se aflau Sodoma și Gomora este un imens pustiu. Orașele biblice servesc drept exemplu al modului în care Dumnezeu privește păcatul în general și homosexualitatea în special.

Așa cum spuneam, termenul în sine de homosexualitate înseamnă acțiunea de a întreține relații intime, nepermise de Dumnezeu, între persoane de același sex, indiferent că aceștia sunt bărbați sau femei. Acest păcat, considerat ca abominabil de către Sfânta Scriptură era foarte răspândit în lumea greacă de la cele mai înalte până la cele mai de jos categorii sociale, notează Doxologia.ro.

Foto: Shutterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Stațiunea din România pe care străinii încep să o adore. „Ne-a uimit cu calitatea foarte înaltă a serviciilor”
Știrileprotv.ro
Stațiunea din România pe care străinii încep să o adore. „Ne-a uimit cu calitatea foarte înaltă a serviciilor”
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Libertateapentrufemei.ro
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
De unde provine celebra șuncă Sissi și cine o produce, de fapt. Produsul e adorat de mulțime de români, dar puține persoane mai citesc eticheta
FANATIK.RO
De unde provine celebra șuncă Sissi și cine o produce, de fapt. Produsul e adorat de mulțime de români, dar puține persoane mai citesc eticheta
„Nu a fost niciun centimetru de piele care să nu fie vânăt”. Fosta jucătoare din top 5 WTA, documentar despre dramele din viața ei
GSP.RO
„Nu a fost niciun centimetru de piele care să nu fie vânăt”. Fosta jucătoare din top 5 WTA, documentar despre dramele din viața ei
Cât timp poți ține, de fapt, voucherul primit de la aparatele SGR fără să-l folosești. Puțini români cunosc acest detaliu. După această dată expiră. Este anunțul momentului pentru milioane de români
FANATIK.RO
Cât timp poți ține, de fapt, voucherul primit de la aparatele SGR fără să-l folosești. Puțini români cunosc acest detaliu. După această dată expiră. Este anunțul momentului pentru milioane de români
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! El duce o viață dublă, iar ea se bucură de atenție și daruri de lux!
Unica.ro
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! El duce o viață dublă, iar ea se bucură de atenție și daruri de lux!
SCHIMBARE MAJORĂ la PENSII din 2025. UE e de acord
Financiarul.ro
SCHIMBARE MAJORĂ la PENSII din 2025. UE e de acord
O studentă a făcut o descoperire terifiantă într-un colet de pe Shein: "Am crezut că e de jucărie, apoi s-a mișcat"
Observatornews.ro
O studentă a făcut o descoperire terifiantă într-un colet de pe Shein: "Am crezut că e de jucărie, apoi s-a mișcat"
Horoscop 11 octombrie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă prudență și să-și calculeze mai bine deciziile
HOROSCOP
Horoscop 11 octombrie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă prudență și să-și calculeze mai bine deciziile

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI