Alimentele bio – ce înseamnă de fapt?

Eticheta „bio” este reglementată, iar condițiile pentru acest termen trebuie îndeplinite. Acest lucru înseamnă că produsele sunt cultivate fără OMG-uri, pesticide sintetice sau îngrășăminte pe bază de petrol sau nămol de epurare. 

În cazul animalelor crescute pentru carne și produsele lor, agricultura ecologică trebuie să conțină furaje organice și să permită animalelor să se deplaseze în aer liber. În plus, acestora nu trebuie să li se administreze hormoni de creștere, antibiotice și subproduse de origine animală. 

Uniunea Europeană are reguli și etichete pentru alimentele ecologice. Conform definiției oficiale a UE, producția ecologică înseamnă un sistem agricol durabil care respectă mediul și bunăstarea animalelor, dar include și toate celelalte etape ale lanțului de aprovizionare cu alimente. 

Produse bio – beneficii

Vitaminele, mineralele și alte suplimente sunt importante pentru organismul uman, iar deficiențele acestor nutrienți pot duce la probleme grave de sănătate. De aceea, se recomandă ca fiecare persoană să mănânce cel puțin cinci fructe și legume pe zi.

Problema este că, în multe cazuri, a mânca mai multe fructe și legume înseamnă să introducem mai mulți acizi și toxine în corpul nostru. Consumul de alimente procesate cu substanțe chimice, pesticide, îngrășăminte procesate nu face decât să agraveze sănătatea oamenilor. 

Legenda Wall Street, după prăbușirea burselor: „Trump ne-a distrus ani de muncă în doar câteva ore. Trilioane de dolari șterse”
Recomandări
Legenda Wall Street, după prăbușirea burselor: „Trump ne-a distrus ani de muncă în doar câteva ore. Trilioane de dolari șterse”

Mai ales femeile însărcinate nu sunt sfătuite să consume acele alimente cu multe chimicale, deoarece acest lucru poate afecta copilul.

Fără substanțe chimice

Cel mai mare avantaj al produselor bio este că nu conține conservanți, aditivi chimici și toxine. În comparație cu alte produse, alimentele bio nu sunt modificate genetic, ceea ce înseamnă că nu există modificări față de starea lor naturală și, prin urmare, nu sunt ingerate substanțe chimice în corpul nostru.

Gust și calitate mai bune

Se spune că alimentele bio au un gust mai bun în comparație cu alimentele procesate și, de asemenea, au o valoare nutritivă mai bună. Majoritatea persoanelor care le-au încercat nu se mai întorc la consumul de alimente comerciale, produse în masă.

Ușor de identificat

Pe măsură ce timpul trece și oamenii devin mai conștienți și mai atenți la sănătate, supermarketurile pun la dispoziție rafturi sau secțiuni speciale doar pentru alimentele bio. 

Legile mai stricte privind ambalarea și etichetarea fac ca produsul să fie distinct, astfel încât acesta să fie ușor de identificat.

Etic

Agricultura ecologică este cea în care nu se aplică cruzimi și nedreptăți animalelor. Animalele sunt lăsate în libertate și sunt hrănite cu alimente bio, cum ar fi: fân și porumb. 

Cum a fost declarat nevinovat un om de afaceri acuzat că a șantajat eMAG și un director al companiei: „Dacă îmi iau banii, fac contract de confidențialitate”
Recomandări
Cum a fost declarat nevinovat un om de afaceri acuzat că a șantajat eMAG și un director al companiei: „Dacă îmi iau banii, fac contract de confidențialitate”

Astfel, carnea sau carnea de pasăre obținută este lipsită de substanțe chimice toxice și hormoni.

Respectă mediul înconjurător

Cultivarea vegetației bio înseamnă și păstrarea echilibrului solului. Solul nu absoarbe substanțele chimice și, în consecință, bioagricultura favorizează dezvoltarea microorganismelor benefice. Cu alte cuvinte, produsele bio sunt mai prietenoase cu mediul.

Dezavantajele produselor bio

Criticii spun că principalul dezavantaj al alimentelor bio este că acestea nu sunt la fel de productive ca alimentele cultivate prin metode moderne. 

De asemenea, aceștia susțin că alimentele bio nu oferă aceleași beneficii vizuale și gustative ca și produsele obținute prin inginerie genetică, fiind efectuate unele studii care afirmă că valoarea nutritivă suplimentară nu duce neapărat la îmbunătățirea sănătății.

Costuri ridicate

Alimentele bio oferă o productivitate mai mică pe hectar și sunt mai costisitoare pentru cultivare și producție decât alimentele nebio. Aceste costuri suplimentare se transferă asupra consumatorului, care trebuie să plătească prețuri mai mari, iar unele persoane s-ar putea să nu-și permită aceste produse.

Termen de valabilitate mai scurt

Produsele bio nu conțin conservanți, ceea ce înseamnă că alimentele se strică rapid și acesta este un dezavantaj destul de mare. Dar, pe de altă parte, conservanții sunt nesănătoși, astfel încât se poate spune că este o situație de compromis.

Vila Sacha Roman, o bijuterie arhitecturală a Bucureștiului își dezvăluie secretele și acum este deschisă publicului
Recomandări
Vila Sacha Roman, o bijuterie arhitecturală a Bucureștiului își dezvăluie secretele și acum este deschisă publicului

Greu de găsit

În realitatea noastră locală, un factor suplimentar de care ar trebui să ținem cont este faptul că nu toate magazinele alimentare oferă alimente bio. Uneori nu este practic să consumăm produse bio din simplul motiv că acest lucru necesită multe deplasări și căutări.

Popularitatea produselor bio este în creștere și din ce în ce mai mulți oameni trec la utilizarea produselor bio în restaurantele și în casele lor.

Alimentele bio și alternative

Este acceptat de mulți că merită să se folosească noile tehnologii pentru a crea produse modificate genetic care sunt mai mari, mai gustoase și rezistente la paraziți. Unii susțin că de ce să nu profităm de tehnologiile existente, așa cum facem în orice alt domeniu, și să le folosim pentru a ne modifica alimentele și a le face mai bune.

UE interzice utilizarea tehnologiei genetice deoarece se teme că nu se cunosc prea multe despre impactul asupra mediului al cultivării acestor produse modificate, în special impactul asupra vegetației înconjurătoare.

După cum se pare, viitorul bioalimentelor la nivel mondial este destul de luminos. Popularitatea produselor bio este în creștere și din ce în ce mai mulți oameni trec la utilizarea produselor bio în restaurantele și în casele lor.

Nu mai este nevoie să spunem că, dacă cineva poate fi sigur că alimentele sunt autentic organice și, de asemenea, își poate permite să le cumpere, atunci alimentele bio sunt alegerea alimentară preferabilă și recomandată.

Producția de alimente bio și organice a cunoscut un mare avânt în ultima vreme. În căutarea unui stil de viață sănătos și a unei diete bine realizate, produsele fără diverse intervenții chimice, hormoni sau OMG-uri sunt deosebit de căutate. 

Pentru a putea spune că legumele sau fructele sunt bio sau organice, trebuie să îndeplinească anumite condiții. Cu toate acestea, consumul de alimente bio este cu adevărat mai sănătos și nu aduce cu sine anumite riscuri și dezavantaje?

Bio sau organic? Care e diferența?

Standardele privind alimentele bio nu se referă doar la legume, fructe sau animale și la produsele acestora. Norme specifice se aplică, de asemenea, drojdiei, acvaculturii și vinului. Doar fauna sălbatică și pescuitul nu sunt incluse în producția ecologică. 

Alimentele ecologice sunt adesea denumite „bio” în loc de „organic”. Producția ecologică este deja cunoscută în UE și simplificat putem spune că este o producție prietenoasă cu natura, cu animalele și cu omul. Termeni precum „bio”, „organic” sau „eco” sunt denumiri pentru produsele ecologice. 

De regulă, țările vorbitoare de limbă engleză folosesc termenul „organic”, în timp ce în țările care folosesc ramurile germanice sau latine ale limbilor, predomină varianta „bio / biologic”. 

Alimentele organice au devenit populare în ultima vreme, iar de vină este și utilizarea diverselor substanțe chimice în creștere sau cultivare. 

Mulți oameni mai în vârstă care locuiesc la sate îți vor spune că toate alimentele erau organice, deoarece nu se foloseau atât de multe substanțe chimice. Îngrășămintele chimice și pesticidele au fost folosite ani de zile nu numai de marii producători, ci și de fermierii care cultivă pentru uz propriu. 

Potrivit experților, toate alimentele erau organice înainte de dezvoltarea îngrășămintelor cu azot la începutul secolului XX. 

În Germania, agricultura ecologică a fost introdusă încă din anii 1920 și, cu siguranță, în alte țări cu mult înainte de anul 2000. 

Reglementarea oficială a producției „organice” în UE a început în 1991, iar în 1999 normele au fost extinse la producția animală. 

Strămoșii noștri considerau că este obișnuit să fertilizeze câmpurile cu „resurse biologice”, iar vacile sau găinile aveau mai mult spațiu. 

De exemplu, este posibil ca mulți fermieri mai în vârstă care resping substanțele de sinteză în producție să fie „bioproducători” fără să știe acest lucru.

Termenii „bio” și „organic” nu sunt protejați doar de Regulamentul european privind agricultura ecologică. 

Regulamentul acoperă, de asemenea, expresii precum „eco”, „biodinamic” sau „agricultură ecologică controlată”. 

Sursa foto: 123rf.com

   

Istorii electorale

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Bogdan Talașman, detalii tulburătoare despre cum i-a salvat viața lui Florin Busuioc. „Când i-am rupt prima coastă… Credeam că o să-l omor cu mâna mea!”
Unica.ro
Bogdan Talașman, detalii tulburătoare despre cum i-a salvat viața lui Florin Busuioc. „Când i-am rupt prima coastă… Credeam că o să-l omor cu mâna mea!”
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Viva.ro
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Ce nume extrem de rare au copiii lui Nicușor Dan. NU le-ai mai auzit în România. Detaliul pe care primarul Capitalei l-a dezvăluit despre familia lui: “Când s-a născut fetița...”
Libertateapentrufemei.ro
Ce nume extrem de rare au copiii lui Nicușor Dan. NU le-ai mai auzit în România. Detaliul pe care primarul Capitalei l-a dezvăluit despre familia lui: “Când s-a născut fetița...”
Șoșoacă s-a aruncat în valuri, în Marea Neagră. „Și grasele poartă tricouri ude”
Adevarul.ro
Șoșoacă s-a aruncat în valuri, în Marea Neagră. „Și grasele poartă tricouri ude”
Prințul Harry, CRITICAT DUR de președinta Sentebale, organizația caritabilă pe care a înființat-o și din care a demisionat: „Această cascadorie publicitară…”
Elle.ro
Prințul Harry, CRITICAT DUR de președinta Sentebale, organizația caritabilă pe care a înființat-o și din care a demisionat: „Această cascadorie publicitară…”
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Criminalul din Chiajna care şi-a împins prietenul spre moarte, de la etajul 5, s-a dat singur de gol. La audieri a început să se bâlbâie
Observatornews.ro
Criminalul din Chiajna care şi-a împins prietenul spre moarte, de la etajul 5, s-a dat singur de gol. La audieri a început să se bâlbâie
Horoscop 6 aprilie 2025. Săgetătorii s-ar putea să aibă dreptate cam în tot ce spun, dar contează foarte mult cum o fac
HOROSCOP
Horoscop 6 aprilie 2025. Săgetătorii s-ar putea să aibă dreptate cam în tot ce spun, dar contează foarte mult cum o fac

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI