Ce limbi se vorbesc în Belgia

Pe lângă ciocolata belgiană, dar și preparatele de excepție, Belgia se remarcă și din punct de vedere lingvistic, deoarece este țara care are trei limbi oficiale.

Dacă plănuiești o vacanță în Belgia, trebuie să știi că aici se vorbesc 3 limbi principale, și anume: olandeza, franceza și germana.  În funcție de locul unde alegi să mergi în Belgia poți auzi un dialect diferit.

Cel mai des în Belgia vei auzi limba olandeză, deoarece un procent de peste 50% din populație se identifică drept vorbitori de olandeză, în special populația care trăiește în regiunea din nordul țării, respectiv Flandra.

Olandeza vorbită în Belgia, din punct de vedere istoric, a fost denumită flamandă, chiar dacă nu este în mod oficial o limbă.

A doua cea mai răspândită limbă de circulație în Belgia este franceza. În procent de aproximativ 40% dintre belgieni vorbesc această limbă, cel mai mult în capitală, Bruxelles, dar și în regiunea Valonia, în sudul Belgiei. Pronunția limbii franceze este diferită aici, față de cea a vorbitorilor nativi.

În Belgia se vorbește și limba germană, însă într-un procent mult mai mic față de celelalte două limbi vorbite. Doar 1% dintre oamenii care locuiesc în Belgia vorbesc germană, aproximativ 75.000 de persoane.

Pe lângă aceste trei limbi oficiale care se vorbesc în Belgia, chiar dacă nu sunt considerate limbi oficiale în Belgia, oamenii de aici mai vorbesc și luxemburgheză, și limburgheză.

Nu sunt limbi vorbite la scară largă, dar pot exista persoane care vorbesc așa, în funcție de zona țării.

Meciul România – Belgia se joacă pe 22 iunie, de la ora 22.00. Ține pumnii naționalei și urmărește România – Belgia la Euro 2024 – LIVE TEXT!  

Ce trebuie să știi despre Belgia

Belgia este un stat federal, situat pe frontiera care divide Europa germanică de Europa latină, fiind împărțit în trei regiuni.

Este vorba despre Flandra, regiunea din jumătatea de nord a țării, unde trăiește 58% și unde se vorbește neerlandeza.

Apoi este regiunea francofonă Valonia, situată în partea de sud, cu 32% din populație, iar cea de-a treia este regiunea Bruxelles, capitala bilingvă belgiană, unde există o enclavă vorbitoare majoritar de limbă franceză, care este situată în regiunea Flamandă, însă în apropiere de frontiera cu regiunea valonă. Aici trăiesc 10% dintre locuitorii Belgiei.

Curiozități despre Belgia

Belgia a devenit independentă de Țările de Jos după o revoltă naționalistă în 1830. Ocupată și ditrusă în timpul celor două războaie mondiale, Belgia a format Uniunea Vamală Benelux cu Țările de Jos și cu Luxemburg în 1948 și a devenit membru fondator al CEE.

Drapelul Belgiei a fost adoptat în 1931 în forma actuală: tricolor, negru, galben și roșu.

Francul belgian a fost înlocuit cu moneda unică europeană (euro) în 2002. Aceasta este folosită în 19 dintre cele 28 de țări membre UE.

Belgia a devenit prima țară din lume unde eutanasia a devenit legală, în 2002, și a doua care a legalizat căsătoria între persoane de același sex, în 2003.

În martie 2003, Belgia a devenit prima țară care a introdus cărți de identitate electronice. În plus, va fi prima țară din Europa care va emite e-ID-uri pentru toată populația.

Un sondaj din 2006 a arătat că doar 11% dintre navetiștii către Bruxelles ar alege să folosească trenul dacă acesta ar fi gratuit.

Cel mai mare lift pentru nave din lume este liftul contraponderat Strepy-Thieu din provincia belgiană Hainaut. Acesta are o înălțime de 73,15 m.

Prima clădire zgârie-nori din Europa „Torengebouw” a fost construit la Anvers, în 1928.

Aceasta este țara cu cea mai mare proporție de femei miniștri din lume (55% în 2000, 50% în 2020) și una dintre primele care au avut o femeie parlamentar (1921).

Belgia este renumită pentru specialitățile de pâine. Cele mai cunoscute sunt „cramique” (pâine gătită cu gălbenușuri de ou și stafide) și „cougnou” (o specialitate din Valonia consumată mai ales iarna).

Există trei tipuri principale de vafe belgiene: vafe de la Liege, vafe de la Bruxelles și „galette”.

Belgienii susțin că ar fi cei care au inventat chipsurile (cartofi prăjiți). Aproape toate orașele și satele belgiene au propria lor „friterie/frituur” (magazin de chipsuri).

Rețeaua de autostrăzi din Belgia este singura structură artificială vizibilă de pe Lună.

Belgia este a treia țară din lume cu cele mai multe vehicule pe km2 după Țările de Jos și Japonia. Are cea mai mare densitate de drumuri și cea mai mare densitate de căi ferate din lume.

Belgia are una dintre cele mai mici proporţii de restaurante McDonalds pe cap de locuitor dintre țările dezvoltate, cu doar 0,062 restaurante la 10.000 de oameni, adică de șapte ori mai puțin decât SUA, de patru ori mai puțin decât Japonia și de două ori mai puțin decât Franța sau Germania.

Belgienii consumă în medie 70 de litri de bere de persoană pe an. Prima academie de bere din lume s-a deschis în localitatea Herk-de-Stad din provincia Limburg, în 1999.

Jean Neuhaus a inventat pralinele de ciocolată la Bruxelles în 1912.

Belgia este singura țară din Europa unde votul este obligatoriu. În lume, doar câteva țări impun această obligativitate, cum ar fi Australia și Brazilia.

Cea mai lungă linie de tramvai din lume este cea de pe coasta belgian și măsoară 68 km. Aceasta a fost inaugurată în 1885 și operează între De Panne și Knokke-Heist, de la granița cu Franța până la granița cu Olanda.

Vezi mai multe curiozități despre Belgia!

Ce să vizitezi în Belgia

Bruges

Situat în nord-vestul Belgiei, Bruges este unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Europa, oferind un farmec al lumii vechi și o atmosferă romantică. Cândva un centru important pentru arta și textilele flamande, Bruges astăzi este cel mai bine cunoscută pentru canalele sale frumoase.

Bruxelles 

Cunoscută pentru diversitatea sa de situri și locuri de interes, Bruxelles este capitala Belgiei și este probabil locul unde vizitatorii își vor începe călătoria în Belgia. În calitate de sediu al multor instituții europene, Bruxelles-ul ar putea fi considerat, de asemenea, o capitală pentru Uniunea Europeană. Cel mai important, Grand Place este centrul orașului și a fost înființat în secolul al XIII-lea. Vezi mai multe locuri de vizitat în Bruxelles!

Gent

Gent este un oraș minunat, plin de istorie. În Evul Mediu, a fost unul dintre cele mai bogate și mai puternice orașe din Europa. Cândva a fost considerat al doilea oraș ca mărime la nord de Alpi, după Paris. Impactul acestui trecut bogat poate fi observat clar atunci când priviți arhitectura impunătoare a bisericilor și casele comercianților bogați. Întregul centru al orașului este restaurat în acest mod și încă respiră atmosfera unui oraș-stat înfloritor din Evul Medieval târziu.

Anvers

Anvers sau Antwerpen (numele autohton flamand, folosit și în germană) este un oraș foarte dinamic, oferind un amestec perfect de istorie și viața modernă. Iubitorii de mâncăruri grozave și bere grozavă vor fi mulțumiți. În plus, acest oraș este cel mai bine cunoscut pentru Districtul de Diamante, unde sunt comercializate peste 70% din diamantele brute din lume.

Mons

Capitala provinciei Hainaut, Mons este cel mai bine cunoscută pentru sunetul magic și surprinzător al glorioaselor clopote ale orașului, care provin de la turnul de 80 de metri. Străzile întortocheate permit vizitatorilor să traverseze cu ușurință siturile orașului, care sunt un amestec bogat de stiluri arhitecturale. Primăria din Mons, în stil gotic, atrage atenția, iar Colegiata Sainte-Waudru se mândrește cu o colecție foarte impresionantă de statui de alabastru Jacques Du Broeucq din secolul al XVI-lea.

Dinant

Acest oraș se află de-a lungul râului Meuse, în provincia Namur, la doar 65 km (40 mile) sud de capitală. Peșterile lui Han și Grota Dinant sunt câteva dintre atracțiile naturale care aduc vizitatorii aici. Aceste peșteri sunt unele dintre cele mai mari și mai frumoase din Europa și sunt situate într-o rezervație sălbatică plină de floră și faună autohtonă.

Mechelen

Deși nu la fel de popular ca alte orașe, Mechelen este de fapt unul dintre cele mai bune locuri de vizitat în Belgia. De la tururi la Berăria Beguinage până la excursii cu barca fluvială, există multe de văzut și de făcut în această locație din Flandra. O excursie în vârful turnului masiv al Catedralei St. Rombout este cea mai bună modalitate de a obține o vedere panoramică asupra portului Anvers și a acestui oraș minunat.

Sursă foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News