Turismul e esențial. Fie că e vorba de pescarul srilankez care nu mai pescuia de câțiva ani doar pentru familia sa, ci și pentru micuțul restaurant pe care și-l deschisese pe plaja din Tangalle, fie pentru stewardesa veșnic zâmbitoare și niciodată plictisită să facă demonstrația de siguranță, fie pentru recepționera unui hotel sibian care își crește singură fetița, de care tatăl nu mai vrea să audă.
Alți analiști internaționali anunță luna septembrie pentru revenire la călătorii externe. Ultimele ipoteze, încă neconfirmate din Italia și Spania, vorbesc de redeschiderea turismului extern în 2021.
Dincolo de aceste estimări, toată lumea e de acord că la un moment dat călătoriile vor fi reluate și că ceea ce vom găsi la destinații va fi destul de diferit. Așa că poate nu e rău să urmărim ce ne așteaptă prin lume când vom reîncepe să ne bucurăm de vacanțe.
Hoteluri mai curate
Singapore e primul stat care a anunțat că va trece la o certificare a gradului de curățenie al hotelurilor. Practic, va trebui ca fiecare hotel să obțină un certificat care va fi acordat după respectarea unor standarde clare privind curățenia.
A doua țară care a anunțat o măsură similară este Malaysia. Rețeaua de hoteluri Marriott a introdus deja un nou set de măsuri care să asigure clienților săi siguranța că nu se vor îmbolnăvi în camera de hotel.
Printre acestea, se implementează un sistem de check in și acces în camere cu ajutorul telefonului mobil și se trece la folosirea pentru curățenie a dezinfectanților similari cu cei din spitale.
În plus, camerele vor fi dotate cu șervețele dezinfectante, iar pe holuri vor fi plasate distribuitoare de lichid dezinfectant. Pentru a determina cele mai importante măsuri ce trebuie luate, Marriott a alcătuit un comitet de criză în care lucrează alături de angajații companiei experți în boli infecțioase, cercetători din domeniul sănătății publice și al siguranței alimentare.
În avioane vom sta diferit
Distanțarea socială pe care se estimează că va trebui să o păstrăm pentru mult timp va obliga companiile aeriene să ia măsuri în privința distribuirii locurilor din cabină. O variantă dezbătută, pe care cei de la Wizz Air o studiază, dar Ryanair a respins-o categoric, este lăsarea liberă a scaunului din mijloc, caz în care avioanele ar zbura cu un grad de ocupare de aproximativ 60%.
Italienii de la Avioninteriors au propus niște soluții revoluționare. Cea mai simplă și ușor de implementat ar fi instalarea unui ecran de protecție transparent deasupra fiecărui scaun, păstrând dispunerea actuală a acestora.
Ei au lansat însă și varianta unui nou aranjament al locurilor, prin care scaunul din mijloc din fiecare rând ar fi poziționat cu fața spre spatele avionului.
Plaja, esențială pentru sănătatea mintală a portughezilor
Portughezii estimează că vor redeschide hotelurile în iulie. Anunțul a fost făcut de președintele Asociației Hotelurilor Portugheze, Raul Martins, după o întâlnire cu premierul Antonio Costa.
El a mai spus că în prima fază se vor redeschide hotelurile de vacanță situate în zonele de litoral de pe continent și din insule, iar ulterior, probabil doar în septembrie, cele din orașe. Și portughezii vor să emită un certificat de siguranță pentru hoteluri care să fie acordat în funcție de respectarea unor norme sanitare stricte.
Portugalia este una din țările despre care analiștii spun că a reușit să țină bine sub control răspândirea coronavirusului.
Agenția Portugheză de Mediu vrea deschiderea plajelor de la 1 iunie, considerând că mersul la plajă este “o activitate de destindere esențială pentru vara care urmează, atât pentru sănătatea mintală a populației, cât și pentru economie”.
Grădini și mai spectaculoase la Versailles
Grădinile private de la Versailles ale ultimei regine a Franței Marie Antoinette vor fi restaurate, anunță Lonely Planet. Zona respectivă a grădinilor, denumită Le Bosquet de la Reine, va fi complet refăcută pentru a-i reda aspectul inițial.
Proiectul va costa aproximativ două milioane de euro și va consta în replantarea speciilor originale de plante și reinstalarea unor copii ale sculpturilor care au fost mutate la Luvru sau au fost furate, după ce regina a fost condamnată la moarte pentru înaltă trădare și decapitată în timpul Revoluției Franceze.