Cuprins:
Ce nu ar trebui să facă o femeie însărcinată
Să consume numite alimente
În timpul sarcinii, ar trebui să eviți:
Carnea crudă și crustaceele: fructe de mare nefierte (sushi), inclusiv stridii, midii și scoici. Evită, de asemenea, carnea de vită și de pasăre insuficient gătită. Acestea pot fi contaminate cu toxoplasmoză sau salmonella.
Mezeluri: mezelurile pot fi contaminate cu listeria, o bacterie care poate traversa placenta și poate infecta copilul în curs de dezvoltare. O infecție in utero ar putea duce la otrăvirea sângelui și ar putea pune în pericol viața copilului.
Pește cu niveluri ridicate de mercur: aceasta include pești precum rechinul, macroul, peștele-spadă și peștele țiglă. În general, tonul ușor la conservă, în bucăți, are niveluri mai scăzute de mercur, dar este totuși inteligent să îl consumi cu moderație.
Fructe de mare afumate: evită somonul și carnea marinată sau afumată. Există riscul ca aceste fructe de mare afumate și refrigerate să fie contaminate cu listeria. Cu toate acestea, fructele de mare afumate care sunt la raft sau conservate sunt, cel mai probabil, în regulă.
Ouă crude: aceasta include alimente care conțin ouă crude, așa că fii atenți la sosurile de salată de casă, sosurile Hollandaise, maioneza și anumite creme precum cea din tiramisu. Ouăle crude pot reprezenta un risc de salmonella.
Brânzeturi moi: unele brânzeturi moi importate pot avea listeria, așa că ferește-te de brânzeturi moi precum Roquefort, feta, Gorgonzola, Camembert și Brie. Brânzeturile mexicane, cum ar fi queso blanco și queso fresco, ar trebui, de asemenea, evitate, cu excepția cazului în care sunt fabricate din lapte pasteurizat.
Lactate nepasteurizate: aceste produse ar putea conține listeria.
Expunerea la vopsea umedă
Nu există nicio modalitate de a măsura toxicitatea în urma expunerii reale la vopsea, așa că această recomandare se bazează pe probabilitatea de toxicitate.
Toxicitatea vopselei depinde de solvenții și substanțele chimice individuale din vopsea, precum și de expunere. Deși se presupune că vopsirea casnică are un nivel de expunere scăzut, cea mai sigură măsură de acțiune este de a reduce serios expunerea la vaporii acestor vopsele.
Cofeina
Este un stimulent și un diuretic, ceea ce înseamnă că dacă bei cele câteva cești obișnuite de cafea în fiecare zi îți va crește tensiunea arterială, ritmul cardiac și numărul de drumuri pe care le faci la toaletă. În plus, cofeina traversează placenta.
În timp ce tu poți funcționa foarte bine cu cafeină, copilul tău în creștere nu. Asta pentru că metabolismul bebelușului tău este încă în curs de dezvoltare.
Nu trebuie să renunți complet la cofeină: Nivelurile moderate de cofeină, definite ca 150 până la 300 miligrame (mg) pe zi, ar trebui să fie în regulă.
Cofeina nu se găsește doar în ceai și cafea. O vei găsi în ciocolată, sucuri și chiar în anumite medicamente eliberate fără prescripție medicală.
Anumite medicamente
Unele medicamente pot fi dăunătoare pentru bebelușul tău în creștere. Înainte de a lua orice medicamente și suplimente fără prescripție medicală sau cu prescripție medicală, vorbește cu medicul tău.
Purtarea tocurilor
Limitează-te la tocuri cu o înălțime de 5 cm sau mai puțin: Poartă doar tocuri groase platforme. Pe măsură ce burta crește, centrul de greutate se va schimba. Așa că s-ar putea să te simți nesigură pe picioare. Plus gleznele umflate, care sunt o afecțiune foarte comună printre femeile gravide.
Băile cu hidromasaj și saunele
Dacă simți dureri în timpul sarcinii, relaxarea într-o cadă cu hidromasaj poate părea ideală. Dar o temperatură ridicată a corpului în timpul primului trimestru poate duce la anumite malformații congenitale.
Renunță la baia fierbinte și încearcă, în schimb, o baie caldă.
Litiera pisicii
Dacă trebuie să schimbi litiera pisicii, poartă mănuși și spală-te bine pe mâini după aceea. Fecalele pisicii pot fi purtătoare de toxoplasmoză, o boală parazitară rară.
Deși este mai probabil să o contractezi prin consumul de carne crudă sau prin grădinărit, este totuși o idee bună să pui pe altcineva să schimbe zilnic litiera pisicii.
Fumatul pasiv
Fumatul este teribil pentru tine și pentru copilul tău, dar fumatul pasiv poate fi aproape la fel de rău. Există aproximativ 4.000 de substanțe chimice în fumatul pasiv, iar unele dintre ele au fost legate de cancer.
Expunerea la fumatul pasiv în timpul sarcinii poate duce la:
- avort spontan
- naștere prematură
- greutate mică la naștere
- probleme de învățare sau comportamentale pe măsură ce copilul crește
- sindromul morții subite a sugarului
Alcoolul
Evită vinul, berea și băuturile alcoolice în timpul sarcinii. Alcoolul trece rapid din sângele tău prin placentă și prin cordonul ombilical la bebeluș, iar acest lucru poate afecta creierul și organele bebelușului în curs de dezvoltare.
Alte riscuri potențiale includ:
- naștere prematură
- tulburări de spectru alcoolic fetal
- leziuni cerebrale
- malformații congenitale
- avort spontan
- nașterea unui copil mort
Statul în șezut sau în picioare prea mult timp
În timpul sarcinii, rămânerea în aceeași poziție prea mult timp, așezată sau în picioare, poate fi problematică. Aceasta poate cauza tot felul de probleme, inclusiv glezne umflate și probleme cu venele.
Fă pauze scurte și frecvente pentru a te mișca, dacă ai stat așezată sau pentru a ridica picioarele, dacă ai stat în picioare.
Sursa foto: 123rf.com
Nașterea în apă. Avantaje și dezavantaje