Cuprins:
Mâncarea de oameni și organismul pisicilor sau al câinilor
Mâncarea de oameni poate fi periculoasă pentru animale, pentru că poate fi plină de calorii, precum și de sare, zahăr și alte lucruri care pot deranja stomacul animalelor de companie. Iar în cel mai rău caz, pot conține chiar substanțe care să îmbolnăvească un animal.
Ce nu ar trebui să mănânce pisica sau câinele tău
Iată câteva alimente care nu ar trebui să se regăsească niciodată în hrana pisicii sau a câinelui tău:
- Alcoolul sub orice formă (bere, vin etc.)
- Cofeină sub orice formă (cafea, ceai, băuturi răcoritoare etc.)
- Oase și coaste de pui sau alte oase ascuțite
- Ciocolată
- Usturoi, ceapă, praz sau arpagic (inclusiv versiunile gătite sau sub formă de pulbere)
- Struguri și stafide
- Bomboane fără zahăr, gumă de mestecat sau pastă de dinți cu xilitol
- Aluat cu drojdie (aluat crud de pâine sau de patiserie)
- Condimente picante
- Ardei iute
Lucruri pe care câinele tău nu ar trebui să le mănânce niciodată
După cum știe orice proprietar al unui câine, câinii sunt campioni la a mânca lucruri pe care chiar nu ar trebui să le mănânce. Să sperăm că tot ceea ce mănâncă trece mai departe cu un minim de neplăceri. Iată o listă cu lucruri care chiar îi pot pune sănătatea în pericol:
- Coaja, sâmburii și frunzele de avocado
- Brânză albastră
- Hamei (folosit la fabricarea berii acasă)
- Condimente (cum ar fi nucșoara), ierburi și bicarbonat de sodiu
- Nuci de macadamia, chiar și în cantități mici
- Alimente mucegăite sau stricate
- Sâmburi de la fructe precum piersicile și prunele
- Medicamente
Lucruri pe care pisica ta nu ar trebui să le mănânce niciodată
Din fericire, pisicile sunt renumite pentru faptul că sunt mâncăcioase pretențioase. Cu toate acestea, ele pot totuși să mestece plantele de apartament sau să experimenteze cu anumite mâncăruri.
Există alimente pentru oameni care sunt periculoase și nu ar trebui să fie date niciodată pisicilor.
Alcoolul
Băuturile și alimentele care conțin alcool pot provoca probleme grave la animalele de companie, inclusiv vărsături, diaree, dificultăți de respirație, comă și moarte.
Aluat de pâine care conține drojdie
Aluatul cu drojdie poate crește și poate provoca acumularea de gaze în sistemul digestiv al pisicii. Acest lucru poate duce la balonarea stomacului și chiar la răsucirea acestuia, care este o afecțiune potențial fatală. În plus, drojdia produce alcool ca produs secundar. Pâinea coaptă, totuși, este considerată sigură pentru pisicile sănătoase.
Ciocolată
Ciocolata conține substanțe numite metilxantine (mai exact, teobromină și cofeină), care sunt toxice pentru animalele de companie și pot provoca vărsături, diaree, tremurături, convulsii și moarte.
Concentrația de metilxantine variază în funcție de diferitele tipuri de ciocolată. Pudra de cacao este cea mai periculoasă, în timp ce ciocolata albă este cea mai puțin periculoasă.
Cafeaua
Ca și ciocolata, cafeaua conține metilxantină cafeină și poate avea astfel aceleași efecte enumerate mai sus.
Citricele
Citricele, precum lămâile, limetele, portocalele, clementinele și grepfruturile conțin acid citric și uleiuri esențiale care pot cauza probleme la pisici.
Tulpinile, frunzele, cojile, fructele și semințele ar trebui toate evitate. În timp ce cantitățile mici vor provoca probabil doar o iritare a stomacului, cantitățile mari pot duce la diaree, vărsături și probleme ale sistemului nervos central.
Pulpă de nucă de cocos și apă de nucă de cocos
Laptele și pulpa proaspătă de nucă de cocos pot provoca probleme digestive la animalele de companie, deși cantitățile mici nu vor crea probleme.
Apa de nucă de cocos este prea bogată în potasiu pentru a fi sigură pentru animalele de companie, deși uleiul de nucă de cocos ar putea fi util pentru unele probleme ale pielii pisicilor.
Lactate
Hrănirea pisicii cu produse lactate poate cauza probleme digestive, deoarece multe pisici sunt intolerante la lactoză și nu pot procesa lactatele (lapte, brânză, iaurt) în mod corespunzător.
Cea mai sigură abordare este să le eviți cu totul.
Strugurii și stafidele
Deși motivul exact pentru care acestea sunt otrăvitoare pentru animalele de companie rămâne necunoscut, există dovezi că hrănirea pisicilor (și a câinilor) cu struguri și stafide poate duce la insuficiență renală.
Nuci
Nucile de macadamia sunt toxice pentru animalele de companie și, la fel ca strugurii, mecanismul exact al toxicității este necunoscut. Alte tipuri de nuci, inclusiv migdalele, nucile pecan și alunele, sunt bogate în uleiuri și grăsimi care pot provoca tulburări digestive și, potențial, chiar pancreatită la pisici.
Ouă crude
Ouăle crude pot fi contaminate cu bacteria Salmonella. Semnele de infecție includ vărsături, diaree și febră. Ouăle crude conțin, de asemenea, avidină, o enzimă care împiedică pisicile să absoarbă biotina, o vitamină importantă pentru sănătatea pielii și a blănii.
Carne crudă sau insuficient gătită
La fel ca în cazul ouălor crude, carnea crudă sau insuficient gătită poate fi contaminată cu bacteriile Salmonella și E. coli. Există semne gastrointestinale (de obicei diaree) la animalele de companie care consumă carne crudă.
Pește crud
La fel ca și carnea crudă și ouăle, peștele crud poate fi purtător de bacterii care provoacă intoxicații alimentare.
Sare
În cantități mari, sarea și alimentele sărate pot provoca vărsături, diaree, tremurături, convulsii și moarte la animalele de companie.
Unele legume și ierburi
Deși pisicile pot mânca unele legume, ceapa, usturoiul, prazul, ceapa verde, eșalota și arpagicul sunt deosebit de dăunătoare pentru pisici, provocând probleme gastrointestinale și chiar deteriorarea celulelor roșii din sânge.
Alimentele care conțin aceste legume și ierburi, cum ar fi pâinea cu usturoi, ar trebui, de asemenea, evitate.
Xilitol
Xilitolul este un îndulcitor comun în produsele ambalate, cum ar fi guma de mestecat și bomboanele, care poate duce la vărsături, letargie și insuficiență hepatică la animalele de companie.
Simptome de otrăvire ale animalului de companie
În cazul în care câinele sau pisica ta a mâncat ceva nepotrivit, fii atent la semnele de otrăvire! Dacă totul este în regulă, probabil va suferi doar o indigestie sau diaree, dacă are simptome grave, mergi de urgență cu animalul la un cabinet veterinar.
- Convulsii, tremurături
- Tuse, sufocare
- Cantități neobișnuite de salivă sau spumă la gură
- Respirație greoaie, energie scăzută, letargie
- Pupile dilatate
- Orbire
- Dificultate la mers (pot părea beți)
- Vărsături, diaree, pierderea poftei de mâncare.
Sursa foto: 123rf.com
Vezi şi cât trăiesc animalele domestice!