Cuprins:
În special pe timp de vară poți fi tentat să rămâi cu părul ud și să îl lași să se ușuce în mod natural. Acest obicei, chiar dacă este bun pentru sănătatea firelor de păr, pentru scalp poate fi periculos. Iată de ce nu este bine să adormi cu părul ud, dar și ce să nu faci dacă ai părul ud.
Ce nu este bine să faci dacă ai părul ud
Chiar dacă uscarea naturală a părului poate avea avantaje pentru firele de păr, în special datorită faptului că ajută la hidratarea proprie naturală, firul de păr este protejat de căldura excesivă a aparatelor, riscul de deteriorare a cuticulei este redus, dacă decizi să rămâi cu părul ud pentru o perioadă mai lungă de timp pot exista apărea și probleme. Iată ce nu este bine să faci dacă ai părul ud.
Nu este recomandat să dormi cu părul ud
Dacă mergi la somn cu părul ud, acest obicei poate duce la apariția infecțiilor fungice, deoarece mediul umed poate favoriza apariția infecțiilor, care cauzează iritații, eczeme și chiar inflamație la nivelul scalpului.
Umezeala din părul ud după baie poate fi și un mediu propice pentru multiplicarea bacteriilor, care pot migra către scalp, perna pe care dormi și ulterior pe așternuturi.
Mătreața este un alt pericol ce poate apărea dacă adormi des cu părul ud. Ciuperca Malassezia globose care se înflitrează în folicului firului de păr este responsabilă de cele mai multe ori și cu apariția mătreții. Micoza poate duce la accelerarea procesului de multiplicare și regenerare celulară favorizând apariția mătreții, iar infecțiile micotice se răspândesc în mediul umed, motiv pentru care scalpul neuscat poate stimula și apariția acesteia.
Părul ud lăsat peste noapte să se usuce se poate rupe mai ușor, din cauza micșărilor repetate din timpul nopții.
Durerile de cap pot interveni și ele dacă preferi să dormi cu părul ud din cauza faptului că, pe timpul nopții, temperatura corpului crește, iar pe măsură ce corpul se încălzește, umiditatea rămasă la nivelul scalpului poate duce la apariția durerii de cap. Diferența de temperatură de la nivelul corpului și cea a capului poate favoriza apariția durerii.
Ce nu este bine să faci dacă ai părul ud – să îl agresezi cu orice prosop
Chiar dacă primul impuls este acela de a-ți șterge părul cu prosopul, ai grijă ca prosopul ales pentru păr să fie din microfibre, un material care să ajute la eliminarea excesului de apă din păr, dar care să nu agreseze firul și să nu traumatizeze scalpul. Multe prosoape sunt fabricate din materiale dure, care pot agresa cuticula firului de păr.
Nu este recomandat să îți piepteni părul când este ud
Una dintre greșelile frecvente pe care mulți dintre noi le facem este aceea de a descurca cu ajutorul unei perii sau pieptene părul atunci când este încă ud. Din păcate, acest obicei poate duce la ruperea firelor și la degradarea acestora.
Părul trebuie pieptănat atunci când este aproape uscat cu ajutorul unui pieptăn cu dinții rar și groși, care să nu agreseze firul de păr.
Ce nu este bine să faci dacă ai părul ud – să îl coafezi la temperaturi ridicate
Oricât de mult te-ai grăbi sau ți-ai dori o coafură perfectă, nu folosi aparatele de aranjare a părului la temperaturi ridicate. Acest lucru va duce la deshidratarea scalpului și a firelor de păr.
Dacă preferi să folosești uscătorul de păr, acesta se ține la distanță de scalp, cam de o lungime de braț, dar și cu ajutorul unui difuzor, pentru ca aerul să fie distribuit uniform la nivelul scalpului.
Nici alte produse precum ondulator sau placă de păr nu ar trebui folosite pe părul ud sau la temperaturi ridicate.
Ce nu este bine să faci dacă ai părul ud – să aplici mască
Masca sau balsamul pentru hidratarea părului sau pentru îngrijirea scalpului și firelor de păr se aplică atunci când părul este uscat în totalitate. Corpul produce grăsimi naturale pentru a-și menține scalpul hidratat, iar dacă produsule sunt folosite pe părul ud nu vor mai avea aceleași efecte benefice.
De asemenea, nici fixativul nu este un produs pe care să îl aplici pe părul ud. Acesta va încăra firul de păr și îi va lăsa un aspect totat neîngrijit, chiar dacă părul a fost proaspăt spălat.
Ce nu este bine să faci dacă ai părul ud – să îl prinzi în coafuri strânse
Chiar dacă vrei să obții bucle perfecte și naturale, dacă îți prinzi părul în diferite cozi imediat după ce l-ai spălat, acest obicei poate favoriza ruperea firelor, dar și despicarea lor.
Orice coafură trebuie făcută doar în momentul în care părul s-a uscat complet, iar dacă optezi pentru părul prins în coadă, nu îl prinde prea strâns, ci doar într-un mod mai lejer.
Citește și: Care e diferența dintre alergie și intoleranță
Sursă info: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov; sleepfoundation.org; olssonhaircare.com
Sursă foto: 123rf.com