Cuprins:
Ce este bine să mănânci de Revelion
În cultura română, un aspect esențial al acestei sărbători îl reprezintă mesele îmbelșugate, iar seara de Revelion are un întreg ritual culinar, cu numeroase superstiții și obiceiuri în ceea ce privește mâncarea. În cele ce urmează îți vom spune ce este bine și ce nu este bine să mâncăm în noaptea de Anul Nou și care sunt motivele din spatele acestor superstiții.
Noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie este așteptată cu nerăbdare de noi toți. Este un moment special pentru care ne pregătim din timp, având grijă ca fiecare detaliu să fie perfect. Pe lângă ținuta și machiajul festive, masa de Revelion joacă un rol esențial în noaptea dintre ani.
Tradițiile culinare variază în funcție de cultură, dar fiecare preparat are o simbolistică aparte. Se spune că de Revelion este bine să mănânci pește deoarece, așa cum acesta înoată prin apă, la fel vei trece și tu peste toate dificultățile și obstacolele din anul care vine, fără să fii afectat.
De exemplu, în țările scandinave, heringul era considerat un prevestitor al norocului, mai ales că peștele cu solzi argintii aducea aminte de bani valoroși. Mulți sunt de părere că peștele ar trebui să fie primul aliment consumat în Noul An, aflăm de pe site-ul Real Simple. Șunca este adesea o piesă centrală a meselor de Sărbători, dar se crede că, în mod special, carnea de porc aduce noroc dacă este consumată în noaptea de Anul Nou, având legătură cu modul în care porcii se comportă față de alte animale.
Astfel, în timp ce găinile și curcanii se ciugulesc pe spate, porcul își bagă râtul în pământ și merge înainte, adică în aceeași direcție în care cu toții ne dorim să ne îndreptăm în noul an. Tradiția consumului de carne de porc (și varză) de Anul Nou este germană și est-europeană. De asemenea, dacă vrei să ai noroc, consumă carne de gâscă. Aceasta simbolizează progresul și capacitatea de a pluti deasupra problemelor, înaintând cu încredere spre obiectivele tale.
Ce fructe aduc noroc dacă le consumi de Anul Nou
În cultura est-asiatică se spune că tăiețeii simbolizează longevitatea, motiv pentru care este bine să incluzi în meniu și un preparat pe bază de tăieței pentru a avea o viață lungă și sănătoasă. Conform tradiției, de Revelion este bine să mănânci struguri.
De aceea, ciuguleşte dintr-un ciorchine, pe rând, 12 boabe de struguri, iar când ajungi la ultimul, pune-ţi o dorinţă legată de prosperitate deoarece strugurii şi stafidele simbolizează abundenţa financiară. De asemenea, la trecerea dintre ani este recomandat să ai în casă cât mai multe fructe rotunde. Se spune că forma rotundă simbolizează infinitul și continuitatea, fiind asociată cu norocul și cu prosperitatea. Se crede că prezența fructelor rotunde în noaptea de Revelion îți poate spori șansele de a avea succes și belșug în Noul An. În unele regiuni ale lumii, fructele precum strugurii, portocalele sau merele sunt incluse în meniu tocmai datorită formei lor.
O tradiție originară din Turcia, urmată și de români, spune că rodia nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion. Aceasta are culoarea roșie, care simbolizează inima omului sănătos. Mai mult, medicii recomandă consumul de rodii datorită efectelor benefice pentru sănătate.
Șampania a fost asociată cu Anul Nou încă de pe vremea Imperiului Roman, însă în anii 1800 a început să fie asociată cu bunăstarea. Desigur, poți ciocni un pahar cu șampanie, prosecco sau vin spumante, însă poți încerca și câteva cocktail-uri pe bază de șampanie. Important este să bei paharul până la fund şi toate dorinţele pentru noul an ți se vor îndeplini, mai precizează sursa citată anterior.
Ce să nu mănânci de Revelion
În Noaptea de Revelion, trebuie să eviți să mănânci carne de pui în noaptea dintre ani. Se spune că acele persoane care o vor face riscă să aibă ghinion tot anul următor din cauză că păsările de curte scormonesc și împrăștie pământul, ceea ce este asociat cu risipirea prosperității și a norocului din casă, notează Delish.com.
Totuși, există o excepție, și anume carnea de curcan. Fiind vorba despre o pasăre care se îndoapă și nu zgârmă pământul, curcanul este considerat un simbol al abundenței, iar consumul său este văzut ca fiind de bun augur. Cu toate acestea, în nici un caz nu este bine să mănânci carne de găină sau de cocoș. De asemenea, în unele culturi, este evitat și consumul de crab, homar și alte crustacee deoarece aceștia se deplasează înapoi sau în lateral, ceea ce poate simboliza regresul. Nu în ultimul rând, sunt de evitat preparatele amare sau cele acre despre care se spune că pot atrage evenimente neplăcute sau supărări în noul an.
Anul Nou Chinezesc vine cu propriile superstiții, iar una dintre ele spune că nu este bine să întâmpini noul an cu brânză tofu pe masă. Culoarea albă a acesteia este strâns asociată cu moartea în cultura chineză, așa că tofu, dar și orezul, ouăle și alte alimente albe ar trebui evitate în noaptea dintre ani. Carnea de vacă este și ea considerată aducătoare de ghinion, fiind strâns legată de modul în care acest animal se mișcă sau cum paște în timp ce stă nemișcat.
Astfel, dacă vei mânca carne de vită de Revelion s-ar putea ca în noul an să bați pasul pe loc. Deși nu se limitează doar la Anul Nou, tăierea unei pâini proaspete și găsirea unei găuri uriașe în interiorul ei este considerată de rău augur. Și asta nu doar pentru că este imposibil să faci un sandviș cu o pâine găurită, ci pentru că aceste găuri din pâine simbolizează sicrie și, prin urmare, o premoniție a unei morți iminente în noul an.
Superstiții culinare de Revelion
În diferite colțuri ale lumii, tradițiile culinare de Anul Nou sunt pline de simbolism și de semnificații speciale. Aceste tradiții reflectă speranțele pentru noroc, sănătate și prosperitate în noul an, fiecare cultură adăugându-și propriile semnificații speciale.
Spre exemplu, în Grecia, de Anul Nou se prepară o prăjitură numită Vasilopita, în care se ascunde o monedă de argint sau de aur. Se spune că persoana care va găsi moneda va avea noroc în anul care vine.
În Spania, la trecerea în Noul An, fiecare dintre cele 12 bătăi ale ceasului de la miezul nopții trebuie să fie marcată prin mâncatul unei boabe de strugure, fiecare dintre acestea reprezentând o dorință pentru cele douăsprezece luni ale anului viitor.
Similar cu tradiția iberică, în Portugalia, oamenii mănâncă 12 smochine în noaptea de Revelion, fiecare dintre ele simbolizând o dorință pentru anul care vine.
În Belgia, pe 1 ianuarie, familiile servesc așa-numitul choucroute, care este un preparat din varză murată și cârnați. Ei au o monedă sub farfurie, în mână sau în buzunar pentru a atrage prosperitatea financiară.
Rușii ciocnesc la miezul nopții un pahar cu șampanie, considerând acest gest un simbol al începutului plin de speranță, în timp ce, în Israel, masa festivă include în mod tradițional fructe și produse din făină, amintind de recolta din trecut.
Alte superstiții de Anul Nou
Tradiția irlandeză spune că fiecare ușă și fereastră trebuie deschise atunci când ceasul bate ora douăsprezece. Acest lucru simbolizează încheierea anului și începutul celui nou și, totodată, întâmpinarea spiritelor membrilor de familie decedați, permițându-le, astfel, să ia parte la sărbătoare.
Filipinezii poartă haine cu imprimeuri cu buline pentru a atrage prosperitatea financiară, în timp ce, în Scoția, prima persoană care intră în casă în prima zi a Anului Nou este considerată un vestitor al norocului în anul care începe. În mod tradițional, această persoană trebuie să aducă un mic cadou. La noi, tradiția spune că dacă prima persoană care intră într-o locuință este un bărbat, vei avea un an norocos, iar dacă o femeie intră prima în casa ta, Anul Nou va fi unul plin de ghinioane.
În Italia, mulți respectă tradiția de a purta un obiect vestimentar roșu în ajunul Anului Nou, care are origini străvechi ce datează încă din timpul împăratului Octavian Augustus. Roșul este un simbol al prosperității și era purtat în Anul Nou roman, în timp ce în Evul Mediu, se purta lenjerie intimă în această culoare, relatează Vogue. Astăzi, această tradiție este respectată și în alte țări, inclusiv în România.
Tot în cultura autohtonă se spune că nu este bine să intri în noul an cu datorii pentru că vei rămâne îndatorat tot anul următor. De asemenea, dacă vei avea bani în buzunar de Revelion, vei avea bani tot anul.
Foto: Shutterstock.com
Vezi și cele mai frumoase Mesaje de Anul Nou 2025
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!