Cuprins:
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir sau Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir este trecut în calendarul ortodox 2024 pe data de 26 octombrie. Atunci sărbătoriții primesc cele mai frumoase urări de La mulți ani, deoarece Marele Mucenic Dumitru este considerat unul dintre cei mai mari sfinți militari, atât în Biserica Ortodoxă, cât și în Biserica Catolică de rit bizantin și cea de rit roman.
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Dumitru
- Dumitrache;
- Dimitri;
- Dima;
- Dimitrică;
- Mitrea;
- Mitru;
- Mitrache;
- Mitache;
- Dumitrica;
- Dumitra;
- Demetre;
- Dumitrița;
- Mița;
- Mimi.
Dacă ai prieteni, rude, colegi sau alți oameni dragi care poartă aceste nume, urează-le “La mulți ani!”. Poți alege să trimiți unul din următoarele mesaje de Sfântul Dumitru.
Vezi ce semnifică Focul lui Sumedru – cea mai veche tradiție dinaintea Sfântului Dumitru
Cine a fost Sfântul Dumitru
Sfântul Dimitrie Izvorător de Mir a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu și era fiul voievodului cetății Tesalonicului. Acesta a fost botezat în taină de părinții săi, de frica cruntelor prigoane împotriva creștinilor. Sfântul Dumitru era învățat de către părinții lui, în cămara cea ascunsă a palatului lor, tainele sfintei credințe, milostenia către cei săraci și facerea de bine către cei ce aveau nevoie.
Află mai multe despre Sfântul Dumitru, sărbătorit pe 26 octombrie!
Ce nu ai voie să faci de Sfântul Dumitru
- Pentru că este o zi marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox, de Sfântul Dumitru nu ai voie să muncești prin gospodărie, nici să coși sau să speli.
- Nu este bine să te pieptăni în această zi sfântă, deoarece se spune că vei atrage necazurile.
- Se spune că nu este bine să semeni usturoiul în ziua de Sf. Dumitru sau după, deoarece vei avea un an plin de pagubă și probleme.
- Dacă ai datorii, este bine să le plătești până în această zi. Dacă nu, îți va merge rău tot anul.
- Femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În anumite zone ale țării, pentru sufletul celor morți, se împarte grâu fiert în lapte și colivă.
- De ziua Sf. Dumitru se taie coama cailor tineri, până la trei ani, pentru ca aceasta să crească lungă și frumoasă.
- În Oltenia, tradiția spune că dacă respecți toate tradițiile sărbătorii, vei fi ocrotit și protejat de necazuri.
- În ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru, se aprind focuri și peste ele sar copiii. Acest obicei se numeşte Focul lui Sumedru şi este urmat pentru sănătate și prosperitate tot anul.
- În noaptea de Sânmedru, dacă este lună plină și senin, iarna va fi bună, iar de nu va fi luna plină, ci nor sau ploaie, este semn că iarna va fi grea și zăpezile mari.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!