Numele Ana este unul dintre cele mai folosite de creștini. Ea este mama Fecioarei Maria, născătoarea Mântuitotului Iisus Hristos. Mari personalități din istorie au purtat acest nume, printre care le enumărm pe Ana Aslan, Ana Blandiana sau Regina Ana.
Mai jos, lista numelor care se sărbătoresc de Sfânta Ana. Cui trebuie să trimiți mesaje de la mulți ani astăzi.
Ce nume se serbează de Sfânta Ana
- Ana
- Anamaria / Ana-Maria
- Aneta
- Anișoara
- Anita
- Anuța
- Anica
- Anca / Ancuța
Semnificația numelui Ana
Numele Ana provine din Vechiul şi Noul Testament și este unul dintre cele mai folosite din creștinătate. În România este al treilea cel mai frecvent nume feminin după Maria și Elena.
Forma gebraică a numelui este „Hannah” – specific mai multor personaje biblice – care se traduce „a binevoi”, „a avea milă”, „ascultarea rugăciunii”, „îndurarea lui Dumnezeu”.
Din varianta ebraică, greci au transformat-o în „Anna – es”, iar latinii au preluat-o în aceeași formă.
Există și teorii potrivit cărora „Hannah” este abrevierea unei fraze care înseamnă „Iahve (Dumnezeu) s-a îndurat”.
Cele mai frumoase mesaje de la mulți ani de Sfânta Ana
- De Sfânta Ana, zi sfântă, să se răsfrângă asupra ta toată bunătatea şi dragostea ce izvorăsc dintr-o inimă mare. La mulţi ani!
- Anişoară, Anişoară, eu la tine vin diseară, să-ţi urez „La mulţi ani” şi o căruţă de bani!
- Toate cele bune de ziua ta! La mulți ani, Ana! Îngerii să-ți călăuzească pașii și Sfânta Fecioară să-ți lumineze drumul în viață!
- Toate florile din lume pentru ține Ana! Să ai o zi superbă și să te bucuri de ziua numelui tău la fel cum aceste flori se bucură de lumina soarelui. La mulți ani!
- Întocmai ca Sfânta Ana, al cărei nume îl porți, învață să ierți, să fii mai bună, mai înţeleaptă, să mă ierți când greșesc și să mă înveți să fiu, la rândul meu, un om mai bun.
- Cu ocazia sărbătoririi numelui, primiţi un călduros “La mulţi ani”, multă sănătate, multe realizări şi tot ce vă doriţi lângă cei dragi. La mulţi ani!
- Să ai parte numai de împliniri, iar viaţa să îţi fie o eternă sărbătoare! La mulţi ani!
Cine a fost Sf. Ana
Sfânta Ana a fost mama Fecioarei Maria și, potrivit scrierilor bisericești, ea ar fi provenit dintr-un neam preoțesc și era mezina preotului Matan.
Sfânta Ana a fost cununată cu înțeleptul Ioachim din Galileia și, conform evangheliei, Ioachim era mâhnit de faptul că nu pot avea copii, dar nu se mânuia împotriva lui Dumnezeu, ci întotdeauna spunea: “Mă voi retrage în pustiu și voi sta i nu voi mânca nimic, ci mă voi ruga și voi plânge, până când Dumnezeu va da roada pântecelui soției mele”.
Și, după multă vreme de rugăciune și post, prin rânduiala lui Dumnezeu, cei doi au avut un copil la bătrânețe, pe Fecioara Maria.
Toată viața, Sfânta Ana a făcut rugăciuni, a ținut post și a ales să ajute oamenii aflați la nevoie, deoarece și-a dorit să împlinească cuvântul Domnului. Aceasta a rămas în istoria bisericească drept ocrotitoarea copiilor, iar credincioșii o chemau atunci când nu puteau da naștere copiilor sau când erau puși în fața unui necaz.
Ce sărbători mai sunt în calendar ortodox 2020.