Cuprins:
Obiecte permise în avion
Lista cu ce obiecte ai voie să iei în avion diferă foarte puțin de la o companie aeriană la alta, în mare, regulile sunt aceleași pentru majoritatea companiilor aeriene, mai ales dacă vorbim strict despre călătoriile în interiorul Uniunii Europene. În cazul în care vorbim despre călătorii în alte regiuni ale lumii este posibil să existe mici diferențe în ceea ce privește regulile privind bagajul de mână sau bagajul de cală.
Este bine să iei în calcul faptul că la aeroport, personalul de securitate are dreptul de a cere pasagerului renunțarea la un anumit obiect din bagajul de mână, dacă se consideră că acesta reprezintă un potențial risc pentru securitatea zborului.
Descoperă și trucuri să scapi de frica de avion.
Ce obiecte ai voie să iei in avion
Lichidele din bagajul de mână – băuturi, pastă de dinți, creme și geluri de uz cosmetic etc. – trebuie să fie transportate în recipiente de maxim 100 ml, ambalate într-o pungă transparentă din plastic cu capacitatea de maxim 1 l. Recipientele cu o capacitate mai mare de 100 ml trebuie transportate în bagajul de cală. Restricția referitoare la volum nu se aplică medicamentelor și alimentelor pentru copii.
Alimente – În aeronavă puteți transporta alimente, atât în bagajul de mână, cât și în cel de cală. Țineți cont de faptul că alimentele trebuie să fie bine ambalate în ambalajul original.
Lichidele scutite de taxe vamale, cumpărate din aeroporturi sau de la companii aeriene, pot fi transportate ca bagaj de mână, atâta timp cât rămân sigilate, alături de chitanță, în ambalajul de siguranță (prevăzut cu o margine roșie), furnizat în momentul achiziționării. Nu puteți deschide ambalajul de siguranță înainte de a ajunge la destinația finală.
Țigările – Transportul pachetelor de țigări la bordul aeronavei, este permis, conform Poliției de Frontieră și Poliției Vamale, transportul a maximum două cartușe de pachete de țigări.
Obiecte permise în avion când călătorești cu bebeluși:
- Scutece – câte unul pentru fiecare oră de călătorie
- Șervețele pentru bebeluși
- Haine de schimb
- Suzete suplimentare
- Jucării mici
- Alimente și băuturi pentru bebeluși
- Un cărucior pliabil pentru copii poate fi adus până la scările aeronavei, apoi va fi urcat în cala aeronavei.
Alte obiecte pe care ai voie să le iei în avion, în bagajul de mână:
- Aparate foto
- Accesorii foto, fără muchii ascuțite
- GPS
- Camere de filmat
- Telefoane mobile
- Laptop, tabletă, notebook
- MP3, DVD – CD player, iPad, consolă pentru jocuri
- Placă, uscătoar, ondulatoar pentru păr
Ce obiecte nu ai voie să iei în avion
- Nu aveți voie să transportați în cabină niciun obiect ascuțit care ar putea fi folosit ca armă (ex. tirbușon, cuțit, foarfece de anumite dimensiuni). Acestea trebuie transportate în bagajul de cală.
- Este interzis transportul de substanțe explozive și inflamabile – artificii, vopsele în recipiente sub presiune de tip aerosol, alte substanțe inflamabile și toxice precum acizii.
- Substanţe chimice şi toxice: orice substanţe chimice sau toxice care prezintă un risc pentru sănătatea pasagerilor şi echipajelor sau pentru securitatea/siguranţa aeronavei sau a bunurilor, inclusiv: acizi şi substanţe alcaline, de exemplu, baterii cu lichid care se poate vărsa, substanţe corozive sau înălbitoare – de exemplu, mercur, clor, substanţe chimice, gaze sau spray-uri cu efect incapacitant, de exemplu spray de autoapărare, spray cu piper, capsicum, gaz lacrimogen, spray-uri acide şi repelente de animale, materiale radioactive – de exemplu, izotopi medicinali sau comerciali, otrăvuri, materiale ce prezintă risc de infecţie sau risc biologic .
- De asemenea, ce nu ai voie să iei cu tine în avion sub nicio formă, fiind pe lista obiectelor strict intrezise sunt orice fel de arme.
Ce ai voie să iei în avion și ce trebuie să știi despre controlul de securitate
Dincolo de lista cu ce ai voie să iei în avion este bine să cunoaștem câteva reguli de care se ține cont atunci când ajungem în aeroport și trebuie să trecem prin controlul de securitate:
- Respectaţi intervalul de timp recomandat pentru a ajunge la aeroport!
- Informaţi-vă ce articole vă sunt interzise la transport în bagajul de mână/cală!
- Informaţi-vă despre restricţiile în ceea ce priveşte transportul lichidelor!
- Întrebaţi şi vă putem ajuta să ştiţi ce anume vă este permis la transport pe calea aerului!
Pe timpul controlului de securitate
- Ascultând cu atenţie indicaţiile operatorilor de securitate şi cooperând pentru clarificarea aspectelor de detaliu, se reduce timpul petrecut la controlul de securitate.
- Informaţi operatorii de securitate cu privire la orice aspect care poate aduce un plus de eficienţă sau pe care îl apreciaţi ca necesar în sprijinul propriei persoane!
- Pe tot timpul tranzitării aeroportului, vă recomandăm să păstraţi permanent bagajele asupra dumneavoastră. Nu le lăsaţi nesupravegheate sau în grija altor persoane!
- Se recomandă să nu faceţi glume pe subiecte precum arme, bombe sau terorişti!
- Ar fi de ajutor ca interacţiunea cu operatorii de securitate să se deruleze într-o manieră civilizată.
Împachetarea bagajului de mână
- Pregătiți-vă corespunzător bagajele, astfel încât întregul conținut să vă fie cunoscut și așezat în ordine.
- Asigurați-vă că nu există în bagaj articole interzise la transport.
- Așezați separat lichidele și echipamentele electronice (laptop, tabletă, notebook, consolă pentru jocuri, dvd-player, etc.) în bagajul de mână, pentru a facilita scoaterea lor, înainte de efectuarea controlului de securitate cu echipamentele de scanare.
- Nu securizați bagajul de mână cu folie protectoare. Efectuarea controlului de securitate poate presupune și deschiderea acestuia.
- Se recomandă să nu transportați pachete sau articole primite de la alte persoane.
- Nu ambalați cadourile transportate în bagajul de mână. În cadrul controlului de securitate, în situația necesității unei clarificări, este posibil să vă fie solicitată deschiderea acestora.
Pregătirea pentru control
- Înainte de controlul de securitate, scoateți din bagaj toate lichidele și echipamentele electronice (laptop, tabletă, DVD-player, console pentru jocuri, aparate de radio, aparate foto, etc.) și dispuneți-le separat, în tăvile special destinate.
- Înainte de trecerea prin cadrul porții detectoare de metale, scoateţi toate obiectele din buzunare (telefon, chei, portmoneu, monede, ţigări, brichetă, etc.).
- Depuneţi separat, pentru control, articolele vestimentare de exterior (geacă, haină, palton, pardesiu, sacou, etc.).
- Urmăriți indicațiile operatorilor de securitate cu privire la momentul și modul în care se face accesul prin poarta detectoare de metale.
- Informați operatorii de securitate despre deținerea unei proteze, orteze sau a oricărui tip de dispozitiv medical.
- În situația în care trecerea prin cadrul porții detectoare de metale vă este contraindicată medical, informați operatorul de securitate, iar acesta vă poate oferi varianta efectuării controlului prin aplicarea altor metode, care pot fi folosite independent sau în combinație: control manual şi/sau detector de urme de substanțe explozive.
Trecerea prin cadrul porții detectoare de metale
- Dacă la trecerea prin cadrul porții se declanșează alarma acesteia, se vor utiliza, obligatoriu, diferite metode pentru clarificarea acestei alarme.
- Poarta detectoare de metale declanşează atât alarme de detecţie a metalelor, cât şi alte tipuri de alarme, care implică metode de control suplimentare.
- Există, de asemenea, situații în care puteți fi supus anumitor măsuri de securitate suplimentare, dispuse aleator (control manual, echipamente de detectare a urmelor de substanțe explozive, scanere de securitate), chiar dacă nu s-a declanșat alarma porții detectoare de metale.
- Controlul manual se efectuează de către un operator de același sex cu pasagerul, de aceea, uneori, este necesar să așteptați până când este disponibil un operator de același sex.
- Puteți solicita operatorului de securitate (din considerente care țin de apartenența religioasă sau de natură medicală, etc.) ca operațiunea de control manual să se deruleze într-un spațiu privat (cabina de control special amenajată), se arată pe site-ul Serviciului Român de Informații.
LauraB123 • 27.09.2023, 15:26
Atat de frustrant este când nimerești la controlul bagajelor de mana in spatele cuiva care are bagajul ticsit cu lucruri interzise