De regula nu te aștepți să-ți bată autoritățile la ușă și să plătești vreo amendă sau, și mai rău, ai impresia că totul e în regulă, lucrurile merg și așa și nu ai avea ce să pățești tocmai tu. Asta până când norocul îți dispare și realizezi că, da, are cum să ți se întâmple tocmai ție Alexandra, Social Media Manager la o companie din București, și-a instalat MS Office de pe internet și s-a ales cu un virus care i-a pus stăpânire pe calculator. După ce i-a dat bătăi de cap și a pus-o pe drumuri să-și schimbă parole la bănci și alte instituții pe care le accesa online, de pe calculatorul de acasă, Alexandra a scos bani din buzunar nu doar pentru Office, ci și pentru un sistem de operare ”pe bune”, nu piratat, de pe net. Povestea tinerei de 30 de ani e interesantă și te pune pe gânduri. Te lăsăm să o citești și, poate, să-ți dai seama cât de real e faptul că, în ciuda zicalei după care deseori ne ghidăm, uneori ți se poate întâmpla tocmai ție.
”Primul lucru pe care l-am făcut după ce PC-ul meu a ajuns… să aibă o ‘viață proprie a fost să merg repede la bancă să-mi schimb datele de logare. Și, bine, nu doar la bancă, ci mai peste tot. Conturi, parole. Luasem un virus tare complicat și mi-era extrem de teamă că-mi fură datele personale, datele de pe card, informații și imagini confidențiale de pe calculator”, îmi povestește Alexandra, aproape râzând acum, după ce a trecut hop-ul și-avea, vorba aia, ”calculator cu acte în regulă”.
Ca să văd dacă povestea e chiar amuzantă sau e mai degrabă un râs amar, de ușurare, post factum, am rugat-o să-mi spună cum de s-a pricopsit cu virusul despre care aflasem de la ea că-i schimbase totul în limba rusă și-i deschidea tot felul de site-uri și de reclame pe care nu le putea închide decât dacă dădea shut down.
”Mi se deschideau ferestre, browser-ul pornea singur”
”Să vă povestesc pățania. Aveam nevoie de Microsoft Office și ce-am căutat ca mulți alții?! Să fie gratis. Zis și făcut. Am dat un search, am intrat, am și citit comentarii care îl recomandau (culmea!!!) și m-am pus pe piratat. Am descăracat programul, l-am instalat, apoi am dat restart. Și ce să vezi? Ia și scrie texte în word-ul care nu există.Mi s-a deschis calculatorul, iar în partea dreaptă aveam un meniu cu fel și fel de iconițe. Am realizat că nu-i ceva în regulă și am vrut să le fac să dispară. De parcă eram magician… Și caut butonul de „X” și apăs. Mai departe mi s-a deschis o fereastră și ce să apăs? Ia și dă click dacă înțelegi ceva. Era în rusă. Apoi, calculatorul meu nu îmi mai aparținea. Mi se deschideau ferestre, browser-ul pornea singur și intram pe site-uri dubioase fără ca eu să fac ceva. Da, am luat un virus. M-am gândit ce-i de făcut. Am descărcat un alt program care să-mi caute virușii și să-i curețe. Doar că nu mai intram pe site-uri în care nu aveam încredere. Am găsit, am scanat virușii, iar la final toate îmi cereau bani ca să mă scape de ei. Și-am plătit, voiam să-mi salvez PC-ul.
Am curățat browsere, am dezinstalat, foarte mult timp pierdut. Calculatorul meu mergea și mai greu, iar antivirusul tot găsea mereu câte ceva. Ce mai era de făcut? Să schimb Windows-ul, dar cine credeți că mai lua ceva piratat? Eu nu. Uite așa am fost nevoită să plătesc și pentru licența de Windows, și pentru anti malware, și acum și pentru Microsoft Office”, își încheie Alexandra povestea care poate fi un exemplu pentru noi toți, chiar dacă poate fi greu de crezut când e citită de pe un calculator pe al cărui hard sunt șanse mari să fie programe fără licență.
”Din experiența mea sper să învețe și alții. Am căutat gratis și am fost nevoită să plătesc mult mai mult. Și ca să fac un exercițiu de imaginație, puteam să rămân fără toți banii de pe card sau să-mi fie furate altfel de informații. Nu știi mereu ce intenții au infractorii cibernetici. Unii se distrează, alții te lasă fără banii munciți pe o lună sau alte economii.” (Alexandra C., Social Media Manager, 30 de ani)