Cuprins:
Ce poți curăța cu oțet?
Chiuveta de bucătărie
Folosește un raport 1:1 de oțet diluat și apă și păstrează-l într-o sticlă cu pulverizator. Apoi poți stropi și dezinfecta chiuveta de bucătărie, blaturile sau orice alte locuri în care ai folosi în mod normal dezinfectanți, dar vrei să fie sigure pentru alimente. Pentru a contracara mirosul de oțet, poți folosi apă cu săpun pentru a clăti chiuveta după aceea.
Podele
Nu folosi detergenți scumpi – amestecă o parte oțet și o parte apă și spală podeaua cu el! Acest lucru îți va proteja podeaua de o concentrație prea puternică de oțet acid și va ajuta la ridicarea oricărei grăsimi sau murdării.
Aragazul
Aciditatea oțetului ajută la tăierea ușoară a grăsimii. Pulverizează un amestec de oțet și apă pe o plită de aragaz, lasă să stea timp de 10 minute, apoi freacă cu apă cu detergent de vase. Ar trebui să se șteargă imediat. Dacă nu, lasă să mai stea puțin.
Tigăi
Curăță tigăile murdare amestecând ½ cană de bicarbonat de sodiu și ½ cană de oțet alb cu apă caldă în chiuvetă.
Va face bule, dar această reacție este cea care ajută la desprinderea reziduurilor. Asigură-te că pui un dop chiuvetei pentru ca acestea să rămână scufundate și lasă-le să se înmoaie timp de 30 de minute până la o oră înainte de a le freca cu cu partea fină a buretelui.
Oale și tigăi din oțel inoxidabil
Dacă ai o cratiță din oțel inoxidabil care nu se curăță, fierbe-le împreună apă și oțet timp de câteva minute. Acesta va dizolva grăsimea și te va scăpa de orice pete ciudate sau pete de apă.
Dacă este foarte murdară, poți să o fierbi mai mult timp. Cu cât folosești mai mult oțet aici, cu atât mai repede se produce curățarea. Apoi, aruncă amestecul de oțet și spală în mod normal cu apă și detergent de vase.
Cuptor cu microunde
Combină părți egale de apă și oțet într-un castron mare, rezistent la cuptorul cu microunde. Pune-l în cuptorul cu microunde timp de aproximativ cinci minute pentru a slăbi orice murdărie cu ajutorul aburului, apoi șterge-l.
Asigură-te că pui un bețișor sau o scobitoare în interiorul bolului – dacă nu, apa se poate supraîncălzi și poate face bolul să explodeze.
Aparate de cafea și fierbătoare de ceai
Indiferent dacă folosești un ceainic electric, un aparat de cafea standard sau o cafetieră, toate pot fi curățate în același mod pentru a scăpa de acumulările de minerale.
Toarnă un raport 1:1 de apă și oțet în rezervorul de apă sau direct în ceainic. Trece-l prin aparatul de cafea sau pur și simplu fierbe apa din ceainic, apoi clătește bine cu apă.
Pentru aparatele de cafea automate (inclusiv cele care folosesc capsule), este posibil să trebuiască să treci de câteva ori prin apă curată pentru a elimina mirosul și gustul de oțet. De asemenea, poți folosi oțet și apă pentru a curăța ceștile de ceai sau de cafea pătate.
Blender sau robot de bucătărie
Mâncare blocată, pete sau mirosuri ciudate? Din nou, părți egale de apă și oțet și pune-le în blender sau robot de bucătărie, apoi spală ca de obicei.
Pahare de vin tulburi
Dacă mineralele din apa dură fac ca paharele de vin sau de băutură să devină tulburi, înmoaie-le în chiuvetă cu puțin oțet nediluat timp de câteva minute și spală-le în mod normal. Oțetul ar trebui să dizolve mineralele.
Tocătoare de plastic
După ce tai carnea crudă, este bine nu doar să speli tocătorul, ci și să îl dezinfectezi cu un amestec de apă și oțet. Șterge-l bine cu un amestec de oțet și apă. Întotdeauna este mai bine să folosești tocătoare de plastic pentru tăierea cărnii.
Râșnița de condimente
Pentru a elimina mirosul de chimen din dispozitivul de măcinat condimente, încearcă să îl ștergi cu oțet alb și apoi să îl usuci bine.
Ar trebui să rezolve imediat problema și funcționează deosebit de bine cu condimentele care pătează, cum ar fi turmericul. De asemenea, poți curăța borcanele în care depozitezi condimentele cu un amestec de oțet și apă.
Mașina de spălat vase
Toarnă o ceașcă de oțet pe podeaua mașinii de spălat vase (în interior, sub locul unde se strecoară rafturile, nu pe ușă) și pornește un ciclu gol, fără vase. Oțetul acționează pentru a slăbi orice depuneri minerale care s-ar fi putut acumula.
Frigiderul și congelatorul
Folosește proporții egale de apă și oțet pentru a freca interiorul frigiderului și al congelatorului, inclusiv acele sertare de rafturi adesea neglijate! Cu același produs, curăță rafturile frigiderului și ușa.
Coșul de gunoi
Acum că ți-ai curățat întreaga bucătărie cu oțet, probabil că ești gata să scoți gunoiul. Înainte de a adăuga un nou sac, stropește coșul de gunoi interiorul capacului cu amestecul de oțet și apă și apoi șterge. Repetă procedeul de fiecare dată când scoți gunoiul, ca să păstrezi un miros fresh.
Cum elimini mirosul de oțet după ce ai curățat cu el
Dacă nu îți place mirosul de oțet, poți adăuga oricând câteva coji de citrice sau uleiuri esențiale. Majoritatea detergenților făcuți în casă cu oțet cer un raport de 1:1 între apă și oțet, astfel încât puterea acidului să nu fie prea intensă sau dăunătoare, iar acesta poate fi depozitat într-un borcan sau într-o sticlă cu pulverizator pentru a fi ușor de accesat.
Sursa foto: 123rf.com
De ce să folosești oțet la spălatul prosoapelor