E ușor să îți dai seama că laptele a expirat deoarece vei simți imediat gustul ușor acru, mirosul neplăcut și aspectul brânzit. Ce poți face cu laptele după ce a expirat? Iată câteva idei!

Cât timp este bun laptele după ce sticla a fost desfăcută

Laptele din sticlă, după ce a fost desfăcută și depozitată la frigider în tot acest timp, poate fi consumat într-o perioadă de până la 4 zile. Odată ce sticla de lapte a fost desfăcută, termenul de valabilitate nu mai este relevant, chiar dacă conținutul a fost păstrat în condiții corespunzătoare, la rece.

Laptele proaspăt de la animale, în stare crudă, cumpărat direct de la gospodari, trebuie consumat mai repede, și anume în cel mult 48 de ore.

Laptele integral, natural, poate fi consumat în termen de 5,7 zile după ce sticla a fost deschisă și ulterior păstrată la rece.

Laptele fără lactoză, după ce sticla a fost desfăcută, poate fi consumat în termen de 7,10 zile.

Laptele UHT, care nu se păstrează la frigider nici înainte de a fi deschisă sticla, nici după, rezistă mai mult, spre deosebire de celelalte tipuri de lapte. Astfel că, după ce a fost deschis, laptele UHT poate fi consumat în terment de până la 7 zile.

Ce înseamnă data de expirare de pe cutia de lapte

Cu siguranță ai observant diferite formule de exprimare în ceea ce privește data de expirare a laptelui. Astfel că dacă vei observa pe cutia de lapte:

  • A se consuma de preferință înainte de: – acest lucru se referă la faptul că, după ce a trecut termenul menționat, laptele încă mai este sigur pentru consum.
  • Expiră la: – este termenul care face referire la data în care produsul nu mai este destinat pentru consum.
  • A fi vândut înainte de: – este expresia adresată comerciantului, care se referă la data până la care produsul ar trebui să stea pe raftul magazinului.

Ce poți să faci cu laptele expirat

Chiar dacă ai crede că nu mai poate fi folosit sub nicio formă, de fapt, laptele expirat, chiar dacă a depășit termenul de valabilitate, poate fi consumat sub alte forme, și anume:

Laptele expirat poate fi folosit în diferite rețete de prăjituri. De exemplu, în rețete de clătite, rețete de biscuiți sau chiar rețete de croissante făcute în casă.

Laptele expirat poate fi adăugat în rețete de ciorbe, sosuri sau chiar tocănițe. Acesta va ajuta la îngroșarea compoziției, fără să îi schimbe gustul.

Laptele expirat poate fi adăugat și în rețete de marinadă. Acesta va ajuta la frăgezirea cărnii.

Laptele expirat poate fi amestecat cu apă și poate fi pus la plantele de apartament. Acesta este benefic pentru rădăcina plantelor.

Laptele care a expirat poate fi folosit, cu ajutorul unei dischete demachiante, pentru curățarea feței. Este un truc care va ajuta la luminozitatea pielii.

Rețete de brânză de casă în care poți adăuga lapte expirat

Ai nevoie de un litru de lapte, 2-3 lingurițe de oțet, o lingură de smântână și o linguriță de sare.

Vei pune laptele într-o cratiță încăpătoare, iar când ajunge în punctul de fierbere, iei vasul de pe foc și adaugi oțetul. Amesteci ușor până când vei observa că începe să capete o consistență brânzită.

Compoziția obținută se pune într-un tifon și se stoarce bine. Se pune apoi brânza obținută într-un bol și se zdrobește cu furculița până când obții textura dorită. Se adaugă apoi sarea și smântâna, se amestecă ușor și se depozitează la frigider.

Brânza de casă făcută cu laptele expirat poate fi consumată în termen de aproximativ 7 zile.

Citește și: Ce este flambarea și cum să gătești flambé

Sursă foto: 123rf.com

Sursă info: littlethings.com; rd.com

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News