Cuprins:
Cu o istorie extrem de bogată, cu foarte multe relicve și vestigii care amintesc la tot pasul de evenimentele importante din trecut ce au dus la clădirea acestei frumoase națiuni, cu o bucătărie excelentă și cu oameni extrem de primitori, energici și frumoși, Atena nu ar trebui să lipsească de pe lista cu locurile pe care ți-ai propus să le vizitezi în viitorul apropiat.
Ce spune legenda Atenei
Numele Atena provine de la zeița cu același nume din mitologia greacă, care este asociată cu înțelepciunea, artizanatul și războiul și care ulterior a fost sincretizată cu zeița romană Minerva. O veche legendă care circula printre atenienii antici vorbea despre modul în care actuala capitală elenă și-a luat numele. Această legendă a stat la baza sculpturii de pe frontonul vestic al Parthenonului, templul dedicat zeiței Athena Parthenos, ridicat pe renumita acropolă, simbolul dezvoltării artistice grecești, scrie Wikipedia.
Aceeași legendă spune că atât Poseidon, cât și Atena au cerut să fie patroni ai orașului ca să-i dea numele lor. În aceste condiții, ei s-au întrecut pentru a obține onoarea, iar fiecare dintre ei a oferit orașului un dar. Astfel, Poseidon a creat un izvor de apă sărată lovind pământul cu tridentul său pentru a simboliza puterea mării. În schimb, Atena a creat măslinul, un simbol al păcii și al prosperității, iar atenienii lui Cecrops au acceptat măslinul și au botezat orașul Atena.
În secolul al XIX-lea, Ἀθῆναι a fost readoptat ca nume al orașului. Mai târziu, în anii 1970, după ce varianta katharevousa a limbii grece a fost abandonată, numele oficial al orașului a devenit Αθήνα (Athína) în greaca demotică modernă, o formă de scriere în limba egipteană.
Istoria orașului Atena
Atena (n.n. –Αθήνα în greaca modernă) este o zonă urbană de coastă importantă în Marea Mediterană și este atât capitala, cât și cel mai mare oraș al Greciei. Orașul este străbătut de râul Kifissos care mai apoi se varsă în Golful Salonic și Faliro. Cu o populație de circa 3,15 milioane de locuitori, Atena este a opta zonă urbană ca mărime din Uniunea Europeană și ocupă locul 49 în lume. Suprafaţa orașului este de circa 39 km², iar aria metropolitană are o suprafaţă de 412 km².
Capitala elenă se întinde de-a lungul Câmpiei centrale din regiunea Attica, iar solul este stâncos și nu foarte fertil, în timp ce dealurile sunt din mase de calcar. Este înconjurată de Muntele Aegaleo în vest, Muntele Parnitha în nord și nord-est, Muntele Penteli Hymettos la est și de Golful Saronic în sud-vest. Din cauza acestor bariere geografice, orașului îi este dificil să se extindă, deși suburbiile sale sunt într-o continuă expansiune.
Cel mai mare oraș al Greciei este unul dintre cele mai vechi din lume, cu o istorie ce datează de peste 3.400 de ani. De asemeneea, este și cea mai timpurie prezență umană începând undeva între mileniile 11 și 7 î.Hr. Primii care s-au stabilit în această regiune au fost pelasgienii, în urmă cu 6.000 ani, pentru ca mai târziu ionienii să se instaleze în această fortăreaţă naturală, marea stâncă a Acropolei sau „oraşul de sus”, așa cum îi spun grecii, pe care au guvernat-o până în jurul anului 1000 î.Hr. În secolul al V-lea î.Hr., sub guvernarea luminată a lui Pericle, Atena a atins apogeul cultural, economic şi militar, ceea ce a făcut ca această perioadă să fie supranumită „vârsta de aur a Atenei”. În perioada elenistică precum şi în cea bizantină, Atena a jucat un rol secundar. După eliberarea Greciei de sub jugul otoman, în anul 1834, Atena a devenit capitala statului grec.
De ce să vizitezi Atena
Atena este un reper important al civilizației europene și un leagăn al culturii occidentale. Totodată, este un oraș al marilor contraste, cu temple antice și hoteluri moderne cu piscine pe acoperiș, cu restaurante cu stele Michelin și vechi taverne în care clienții savurează zecile de rețete care datează de secole întregi. Împătimiții de cultură și arheologie vor fi încântați să descopere istoria și monumentele unice din Atena, în timp ce iubitorii de gastronomie și tinerii dornici de distracție vor avea cu siguranță ce povesti despre experiența trăită pe străzile pietonale înguste din cartierele Kolonaki, Tisio sau Koukaki, ori în cluburile sofisticate de aici.
Unul dintre motivele pentru care Atena face parte din categoria destinațiilor preferate ale românilor este acela că se află la o distanță relativ mică față de țara noastră comparativ cu alte capitale europene. În plus, capitala elenă este și o destinație foarte ofertantă în ceea ce privește atracții și obiective turistice, așa cum este cazul numeroaselor vestigii antice, care merită vizitate. În cazul în care în această vară ți-ai propus să călătorești la Atena, dar nu știi încă ce poți să vizitezi acolo, în articolul de față îți vom spune care sunt cele mai atractive obiective turistice.
Ce să vizitezi în Atena
Atena este un oraș cu un farmec aparte pe care orice om ar trebui să-l viziteze cel puțin o dată în viață. Turiștii vizitează capitala elenă nu doar datorită numeroaselor monumente antice și a prețurilor accesibile, ci și pentru viața de noapte, Atena fiind recunoscută ca fiind una dintre cele mai active capitale din Europa. În cele ce urmează îți vom prezenta câteva dintre cele mai populare obiective turistice pe care le poți vizita în acest oraș.
Acropola
Acropola este cea mai vizitată atracție din Atena, care nu trebuie ratată. Această colină de 156 de metri înălțime este situată în mijlocul orașului și este vizibilă din majoritatea cartierelor din capitală, aflăm de pe site-ul AthensLover.com. Acropola este un sit istoric important, dominat de celebrul Parthenon, templul închinat zeiței Atena. Aici poți explora ruinele antice și poți admira panoramele impresionante ale orașului.
Muzeul Acropole
Când vizitezi Acropole nu ar trebui să ratezi Muzeul Acropole, care este situat la poalele muntelui. Acest muzeu modern găzduiește o colecție impresionantă de artefacte și sculpturi antice, inclusiv rămășițe arheologice ale clădirilor și templelor de pe Acropole. De asemenea, în acest muzeu poți să afli o mulțime de informații despre istoria Acropolei ca să-ți faci o idee mai bună despre această zonă.
Agora Antică
Lângă Acropole vei găsi Agora Antică, o zonă care odinioară era centrul vieții politice și comerciale din Atena antică. Aici se aflau clădiri importante, magazine și piețe și era un loc de adunare pentru oameni și pentru guvern. Spre deosebire de multe alte clădiri, Agora Antică a rămas aproape intactă. Folosit multă vreme ca biserică, acest templu este decorat cu imagini și diverse inscripții. Stoa lui Attalus găzduiește acum Muzeul Agora Antică. Astăzi, poți vizita ruinele, inclusiv Templul lui Hephaestus și Poarta lui Hadrian.
Plaka
Dacă te afli în Atena cu siguranță ar trebui să vizitezi cartierul Plaka. Cunoscut și sub numele de „cartierul vechi al Atenei”, aceasta este una dintre cele mai frumoase zone ale orașului, un loc pitoresc cu străzi înguste, case tradiționale, magazine de suveniruri și taverne tradiționale grecești. Deși este o zonă turistică, acest cartier oferă o atmosferă autentică și multicoloră. Este o zonă în permanență aglomerată și mereu se întâmplă ceva aici.
Cartierul Anafiotika
Aproape de Plaka se află cartierul Anafiotika (n.n. – micul Anafi), care este amplasat sub versantul de nord al Acropolei. Acest cartier pitoresc a fost construit de locuitorii săi și este supranumit micul Santorini din Atena datorită faptului că este o zonă foarte liniștită, iar casele sunt vopsite în alb și „agățate” de stânci, exact ca acelea din celebra insulă. De asemenea, pe scările abrupte sunt ghivece cu flori, iar locuitorii bătrâni și mustăcioși poartă pe cap șepci ponosite și stau pe bănci la soare unde își savurează cafeaua.
Stadionul Panathenaic
Cunoscut și sub denumirea de „Kallimarmaro”, acest stadion a găzduit cândva Jocurile Panathenaice. Arena a fost reconstruită în 1896 pentru a putea găzdui primele Jocuri Olimpice moderne. De altfel, aici este locul de unde poposeşte flacăra olimpică înainte de a pleca spre orașul care găzduiește Olimpiada de vară, odată la 4 ani. Stadionul are o capacitate de 80.000 de locuri și a fost folosit de-a lungul timpului pentru diverse ceremonii sportive. În prezent este doar un reper unde poți face o vizită și să explorezi istoria sportului olimpic.
Dealul Lycabettus
În timp ce stai și privești Atena de pe Acropole s-ar putea să te întrebi ce este dealul din depărtare. Ei bine, este dealul Lycabettus, care, la cei 227 de metri, este cel mai înalt punct al orașului. Acesta îți oferă o panoramă spectaculoasă asupra Atenei, iar accesul se face cu ajutorul unui funicular, care ajunge în vârf în 3 minute. Lycabettus este una dintre cele mai populare atracții pentru turiști și găduiește un teatru în aer liber și un traseu pe care poți urca până în vârf pentru a admira o priveliște superbă asupra capitalei elene.
Muzeul Benaki
Acesta este un muzeu de artă privat, care este deținut de colecționarul Antonis Benakis. Muzeul este situat într-o clădire impresionantă și spune povestea vieții obișnuite din Grecia, din antichitate și până în anii 1940. Acesta găzduiește colecții diverse de artefacte și lucrări de artă grecească, începând de la antichitate până în epoca modernă. Cea mai impresionantă este colecția de bijuterii și de ținute feminine din Antichitate, dar și interioarele reconstruite ale caselor din secolul al XVIII-lea, cu obiecte de uz cotidian autentice.
Vezi şi ce poți să vizitezi în Insula Thassos!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!