Insula Creta, căci despre ea este vorba, reprezintă un adevărat magnet pentru turiștii din toate colțurile lumii, inclusiv pentru cei din țara noastră. Insula lui Zorba Grecul și a creatorului său, romancierul Nikos Kazantzakis, este una dintre destinațiile de vacanță preferate de români, mai ales în sezonul estival, datorită faptului că relaxarea și distracția se pot îmbina armonios cu experiențele culinare. Dacă vei da curs „invitației” noastre, vei constata că, pentru a te îndrăgosti iremediabil de această insulă, nu vei avea nevoie decât de câteva zile petrecute pe plajele sale cu nisip fin și apă azurie, prin orașele istorice sau prin pădurile de palmieri cu râuri care se varsă în mare direct de pe plajă.

De ce să vizitezi Creta

Înainte de toate, trebuie să știi că insula Creta nu este situată la o distanță prea mică de România, mai exact sunt în jur de 1.300 de kilometri de la București. De aceea, dacă vrei să ai parte de o călătorie scurtă și deloc obositoare, atunci trebuie să optezi pentru un zbor cu avionul către Heraklion, cel mai mare aeroport de pe insulă, sau Chania. În cazul în care, totuși, pleci într-un grup mai mare și alegeți călătoria cu mașinile personale, vă va aștepta un drum de vreo 25 de ore, în care este inclusă și trecerea din Grecia continentală către insulă, care se face doar cu feribotul.

Guvernul Ciolacu 2, învestit după audieri fulger. Puterea a tremurat până în ultimul moment. Ce nu s-a văzut la televizor
Recomandări
Guvernul Ciolacu 2, învestit după audieri fulger. Puterea a tremurat până în ultimul moment. Ce nu s-a văzut la televizor
Canionul SamariaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Creta este cu adevărat o destinație atractivă și oferă multiple posibilități de divertisment. De asemenea, te vor întâmpina peisaje de poveste, plaje nesfârșite cu nisip fin și ape azurii, sate tradiționale pitorești, experiențe culinare grecești și, bineînțeles, mult soare.

În același timp, se spune că aerul de pe cea mai mare insulă grecească are puteri vindecătoare și poate chiar să facă minuni, iar cel care a spus asta a fost marele Hipocrate, părintele medicinei. Dar Creta nu înseamnă doar plaje, beach bar-uri și taverne, ci este o destinație foarte ofertantă în ceea ce privește diverse atracții și obiective turistice, care merită vizitate. Așa că, dacă ți-ai propus ca în această vară să-ți petreci vacanța de vară în Creta, dar nu știi încă ce poți să faci în clipele în care nu te afli pe una dintre numeroasele plaje, ne-am gândit ca în rândurile care urmează să-ți spunem ce obiective turistice poți să vizitezi pe insulă.

Vlad Pascu riscă o pedeapsă mai mare, după ce Judecătoria Mangalia a decis să îi schimbe încadrarea juridică în dosarul accidentului de la 2 Mai
Recomandări
Vlad Pascu riscă o pedeapsă mai mare, după ce Judecătoria Mangalia a decis să îi schimbe încadrarea juridică în dosarul accidentului de la 2 Mai

Ce trebuie să știi despre Creta

Creta este legendarul pământ unde s-a născut Zeus, părintele și stăpânul tuturor zeilor mitici greci. De asemenea, a fost locul de naștere al celei mai vechi civilizații din Europa, care datează din anul 2700 î.Hr.

Cu o suprafață de 8.336 km2, Creta este cea mai sudică și cea mai mare dintre toate insulele din Grecia. Este a cincea ca mărime din Marea Mediterană, după Sicilia, Sardinia, Corsica și Cipru și a 88-a la nivel global, scrie Wikipedia. Este situată la intersecția a trei continente – Asia, Europa și Africa – în timp ce linia de coastă are o lungime totală de 1.040 de kilometri.

În același timp, Creta este și cea mai populată insulă elenă, cu aproximativ 670.000 de locuitori. Dintre aceștia, în jur de 48% locuiesc în cele 11 orașe, în timp ce 52% trăiesc în zonele rurale, în cele 570 de sate. Capitala insulară este Heraklion (Iraklion) și numără 144.422 de locuitori. Alte orașe importante din Creta sunt Chania (60.000 de locuitori), Rethymnon (30.000), Sitia (15.000) și, în sud, Ierapetra (23.000).

Multe sate au fost depopulate după ce locuitorii au migrat în străinătate din lipsă de oportunități de trai. Populația actuală este compusă din diferite popoare care au migrat în insulă de-a lungul timpului. Drept urmare, pe lângă tipul mediteranean, aici trăiesc și oameni care se trag din dorieni sau din cruciații din Europa de Vest. Un grup separat de populație o reprezintă skafioții tradiționali, care trăiesc în principal în munții din centrul Cretei în jurul Sfakia. La sfârșitul secolului al XIX-lea, majoritatea turcilor au părăsit Creta, iar restul i-au urmat în 1923. Locul lor a fost luat de aproximativ 30.000 de greci proveniți din Asia Mică.

Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea
Recomandări
Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea

Relieful insulei este dominat de masivele muntoase. Cel mai înalt vârf este muntele Ida (Psiloritis), care are o înălțime de 2.456 de metri.

Din punct de vedere administrativ insula este împărțită în patru prefecturi: Chania, Rethymnon, Heraklion și Lassithi. Creta poate fi împărțită tot în patru zone și din punct de vedere turistic.

Ce să vizitezi în Creta

Insula Creta este o destinație unde există numeroase obiective turistice pe care le poți vizita alături de câteva reminiscențe ale vechilor civilizații. De asemenea, poți explora plajele, golfurile, cele câteva sate tradiționale, rezervații naturale, peșteri și canioane superbe și chiar o pădure de palmieri. Ca să nu mai vorbim despre zonele unde nu se doarme aproape niciodată și unde au loc festivaluri de muzică, petreceri cu DJ și baruri deschise nonstop. În cele ce urmează îți vom spune ce poți vizita în Creta, pentru ca vacanța ta să fie cu adevărat una de neuitat.

Capitala insulară Heraklion

Ce poți vizita în Insula Creta - Imagine cu portul Heraklion

Este cel de-al patrulea oraș ca mărime din Grecia și, totodată, capitala Cretei. De asemenea, este orașul natal al lui El Greco și al romancierului Nikos Kazantzakis. În Heraklion poți vizita fortăreața Koules, o structură venețiană ce datează din secolul al XIII-lea, care găzduiește diverse expoziții și evenimente culturale, precum și Catedrala Agios Minas, protectorul orașului. Aici sunt cel mai mare aeroport și cel mai mare port de pe insulă, în timp ce pasionații de artă și de istorie pot descoperi situri arheologice din perioada neolitică și minoică.

Palatul Knossos

Aflat la doar 5 km de Heraklion, Knossos este cel mai mare sit arheologic din epoca bronzului, centrul ceremonial și politic al civilizației și culturii minoice, scrie TheCrazyTourist.com. Palatul Knossos este cel mai mare și cel mai spectaculos dintre toate palatele minoice, acoperă o suprafață de 20.000 m2 și are o vechime de circa 3.000 de ani. În mitologia greacă apare ca reședința regelui Minos, care l-a pus pe un anume Daedalus să construiască un labirint ca să-l țină închis pe fiul săi, Minotaur. Este construit din blocuri de piatră, iar zidurile sunt decorate cu fresce superbe, care reprezintă în cea mai mare parte ceremonii religioase.

Canionul Samaria

Având o lungime de 16 kilometri, canionul Samaria se numără printre cele mai mari și mai frumoase canioane din Europa. Este localizat în sud-vestul insulei Creta, în apropiere de orașul Chania, și face parte din Parcul Național Samaria, un ecosistem complex cu propriile specii de animale și plante. Drumul începe de la o platformă de observație situată la capătul unei cărări întortocheate și al unor trepte din lemn și se îngustează până la o porțiune denumită „Porțile” sau „Porțile de Fier”, unde defileul are doar 4 metri lățime.

Portul venețian din Chania

Chania este cel de-al doilea oraș ca mărime din Creta, iar portul venețian nu trebuie ratat. Considerat unul dintre cele mai importante obiective istorice din oraș, portul a fost construt în perioada 1320-1356 d.Hr. de către venețieni, cu scopul de a servi ca scut împotriva atacurilor otomanilor. Acesta a căpătat forma de minaret în perioada egipteană, în anii 1830. Partea de vest a portului era locul unde mărfurile erau aduse la țărm, în timp ce zona de est, mai adăpostită, era destinată construcției și întreținerii navelor.

Mănăstirea Arkadi

Ce poți vizita în Insula Creta - Imagine cu mănăstirea Arkadi

La aproximativ 23 km distanță de orașul Rethymno se află mănăstirea Arkadi, o adevărată oază de liniște și de relaxare, aflată la o altitudine de 500 de metri. Aceasta datează din secolul al XVI-lea și ascunde o poveste impresionantă și tristă deopotrivă. Mănăstirea a avut un rol esențial în lupta de rezistență a cretanilor împotriva otomanilor, în 1866, fiind locul unde s-au retras 943 de greci, în mare parte femei și copii. După trei zile de lupte crâncene, aceștia s-au sacrificat, în loc să se predea inamicilor. Locul a fost desemnat de UNESCO drept Monument European pentru Libertate.

Plaja Elafonisi

Este considerată drept una dintre cele mai bune plaje din lume. Plaja Elafonisi este, de fapt, o insulă separată de coasta sud-vestică a Cretei printr-o lagună superficială, care este recunoscută pentru nisipul de culoare roz. Apa dintre continent și insulă este limpede, nu este adâncă și seamănă cu o lagună, iar de multe ori poți trece de pe un mal pe celălalt fără să te uzi pe picioare. Plaja este expusă vânturilor puternice primăvara, iar în timpul sezonului de vară aici vin foarte mulți turiști.

Plaja Balos

Asemănătoare cu Elafonisi, Balos este una din cele mai cunoscute și mai spectaculoase plaje de pe Creta, dar și din Grecia. Situată în partea de vest a insulei, la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de Chania, aceasta este, de fapt, o lagună cu apă cristalină, foarte caldă și deloc adâncă. Supranumită „Paradisul turcoaz”, Balos este cuprinsă între două promontorii, Gramvousa și Tigani. Este frecventată de turiștii de o zi, care ajung aici cu feribotul de la Kissamos, de la 18 kilometri distanță.

Satul părăsit din canionul Mili

Ce poți vizita în Insula Creta - Imagine cu satul părăsit din canionul Mili

La doar 15 minute de orașul Rethymno se află unul dintre cele mai pitorești locuri. Este vorba despre un sat, care se întinde pe toată lungimea canionului Mili și care a fost părăsit în totalitate încă din urmă cu cinci decenii. Cu toate că ultimii locuitori au părăsit așezarea în 1972, casele sunt încă în picioare, doar că în prezent acestea sunt acoperite de liane, iar înăuntru au crescut smochini şi poţi găsești chiar lilieci.

Peștera Melidoni

Ce poți vizita în Insula Creta - Imagine din Peştera Melidoni

Această peșteră cretană este o descoperire arheologică importantă. Melidoni sau Peștera Bătrânului este o grotă sacră despre care o veche legendă spune că, în neoliticul târziu, așa cum reiese din diverse înscrisuri găsite în interiorul peșterii, a fost folosită ca loc de adorare a unei zeități feminine în timpul perioadei minoiene (2100-1600 î.Hr.).

Peștera Sfendoni

Peștera Sfendoni impresionează prin dimensiuni. Având o suprafață de 3.000 m2, este cea mai mare peșteră vizitabilă din Creta, dar și una dintre cele mai frumoase. Este cunoscută și sub denumirea de Zoniana, de la numele satului învecinat, și Sfendona, de la praștia cu care un cioban localnic a rănit zâna care locuia în peșteră, din dorința de a o prinde, spune o legendă.

Vezi şi ce poți să vizitezi în Insula Thassos!

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (35)

Ghiocel06   •   03.08.2024, 17:47

Felicitări pentru articol!

XShadowX   •   20.04.2024, 09:00

Grecia toata este superba! Insula Creta e plina de obiective de vizitat , merita!

Aura1   •   22.02.2024, 07:08

Foarte frumoasă Grecia, am fost peste tot...

Vezi toate comentariile (35)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Dani Oțil și Ștefan Bănică, schimb de replici acide în direct, la TV: „În 18 ani, unii au devenit de mai multe ori părinți, alții sunt la a treia nevastă… La vârsta ta mai asculți de-o...?„
Viva.ro
Dani Oțil și Ștefan Bănică, schimb de replici acide în direct, la TV: „În 18 ani, unii au devenit de mai multe ori părinți, alții sunt la a treia nevastă… La vârsta ta mai asculți de-o...?„
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Libertateapentrufemei.ro
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Cele 2 condimente pe care să le pui pe carnea de porc dacă vrei să-ți iasă o friptură delicioasă pentru masa de Crăciun. Vei mânca pe săturate
FANATIK.RO
Cele 2 condimente pe care să le pui pe carnea de porc dacă vrei să-ți iasă o friptură delicioasă pentru masa de Crăciun. Vei mânca pe săturate
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Imagini din apartamentul de lux al Andreei Tonciu. L-a cumpărat mobilat și utilat, dar a aruncat tot din el! Cum arată acum / FOTO
Unica.ro
Imagini din apartamentul de lux al Andreei Tonciu. L-a cumpărat mobilat și utilat, dar a aruncat tot din el! Cum arată acum / FOTO
Bucureştenii care ar putea plăti impozite de 6 ori mai mari în 2025. Sechestru pe locuinţa celor care nu dau banii
Observatornews.ro
Bucureştenii care ar putea plăti impozite de 6 ori mai mari în 2025. Sechestru pe locuinţa celor care nu dau banii
Horoscop 24 decembrie 2024. Capricornii trebuie să limiteze interacțiunile cu cei din anturajul apropiat, ca să nu își strice singuri ziua
HOROSCOP
Horoscop 24 decembrie 2024. Capricornii trebuie să limiteze interacțiunile cu cei din anturajul apropiat, ca să nu își strice singuri ziua

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI