În ultimii ani am învățat să fim fericiți urmând filosofia daneză Hygge a confortului și simplității. Apoi ne-am familiarizat cu modul de viață suedez Lagom, care pune accentul pe echilibru în toate aspectele vieții, promovând respectul, bunăstarea și fericirea.

De ceva vreme, olandezii propun o nouă tendință de lifestyle, denumită Niksen, pe care oamenii o adoptă ca o modalitate pentru a scăpa de stresul și de epuizarea pe care le resimt tot mai mult. Ce este, cum funcționează și cum ne poate ajuta acest nou concept îți vom spune în acest articol.

Ce este Niksen

Stilul de viață Niksen a atras pentru prima dată atenția lumii în 2019 ca o modalitate de a gestiona stresul sau de a te recupera după burnout (epuizare). Vorbim despre o tendință olandeză de wellness, care se bazează pe ideea de a-ți permite momente de inactivitate completă, adică de a nu face nimic, potrivit Time.

Ce presupune stilul de viaţă olandez Niksen - Imagine cu un tânăr care se relaxează într-un hamac.
Niksen se bazează pe ideea de a nu face nimic

Este ceva similar cu celebrul dolce far niente al italienilor. Altfel spus, să faci ceva doar de dragul de a face ceva. Într-o lume în care suntem mereu bombardați cu informații, cerințe și obligații, conceptul Niksen oferă un refugiu simplu, dar profund, care reprezintă un antidot la stresul cotidian și la ritmul rapid al vieții moderne, promovând o stare de relaxare și de contemplare care nu este orientată către un scop anume. Practic, olandezii consideră că, din când în când, mintea omului are nevoie de o resetare totală pentru a putea funcționa fără problemepe termen lung.

Traian Băsescu vrea să desființeze o lege pentru a-și recupera privilegiile de fost președinte: „Parlamentul a introdus o formă de lustrație”
Recomandări
Traian Băsescu vrea să desființeze o lege pentru a-și recupera privilegiile de fost președinte: „Parlamentul a introdus o formă de lustrație”

Cum funcționează Niksen

Spre exemplu, în opinia olandezilor, privitul pe fereastră doar pentru a vedea oamenii plimbându-se ori mergând la plajă pentru a admira valurile este considerat Niksen, explică Caroline Hamming, director la CSR Centrum, o organizație de coaching din Olanda, care îi ajută pe oameni să gstioneze stresul și să se recupereze după epuizare.

Astfel, cei care experimentează acest concept ajung la o stare de calm și de liniște, relatează Dutch Review. Practicarea Niksen ar putea fi foarte simplă, să stai degeaba, să admiri peisajul ori să asculți muzică, atâta timp cât nu există nici un scop și nu urmărești să realizezi ceva anume ori să fii productiv. Cu alte cuvinte, să te ocupi cu ceva banal ca o modalitate de a te bucura de propriul timp.

Funcționarea Niksen este, așadar, cât se poate de simplă și presupune o deconectare totală de la responsabilități și de la sarcini zilnice, fără presiunea de a îndeplini un anumit obiectiv. Este important ca în aceste momente să nu te simți vinovat pentru lipsa de productivitate, ci să accepți că astfel de momente de pauză sunt necesare pentru echilibrul tău mental.

Ce semnificație are cuvântul Niksen

Din punct de vedere lingvistic, Niksen este un verb derivat din termenul „niks”, care se traduce prin „nimic”. În esență, Niksen nu este doar despre odihnă fizică, ci și despre eliberarea minții de orice sarcină sau de gând presant. Practic, este vorba despre a te opri din orice activitate productivă și a te bucura de momentele de inactivitate, iar navigarea pe rețelele de socializare sau meditația sunt excluse.

Vladimir Putin a minimalizat incursiunea ucraineană în Kursk în fața poporului. Explicațiile unui reputat sociolog: societatea rusă, „amorțită emoțional”
Recomandări
Vladimir Putin a minimalizat incursiunea ucraineană în Kursk în fața poporului. Explicațiile unui reputat sociolog: societatea rusă, „amorțită emoțional”

În timp ce practica „mindfulness” se referă la a fi prezent în acest moment, Niksen înseamnă mai degrabă să-ți găsești timp pentru a fi pur și simplu, lăsându-ți mintea să odihnească. Specialiștii spun că este esențial să regândim modul în care lucrăm și ne petrecem timpul.

Cuvântul propriu-zis Niksen se potrivește cu tendința limbii neerlandeze de a crea verbe din substantive, de la „voetbal” (fotbal) la „voetballen” (a juca fotbal), de la „internet” la internetten, de la „whatsapp” la „whatsappen” și așa mai departe. „Este ceva caracteristic acestei limbi”, potrivit lui Monique Flecken, psiholingvist la Universitatea din Amsterdam. Aceasta cercetează felul în care limbile vorbite afectează modul în care oamenii văd lumea, aflăm de la jurnaliștii BBC.

În esență, este mult mai ușor să spui „niksen” în loc de „a nu face nimic”. „Olandezii sunt un popor practic și direct, iar limba lor reflectă acest lucru”, este de părere Flecken. În Țările de Jos, cuvântul Niksen poate fi folosit în mai multe moduri, atât pozitive, cât și negative. „Un părinte i-ar putea spune copilului său «Zit je weer te niksen?» (n.n. – Iar nu faci nimic?), însă eu i-aș spune «Lekker niksen», care se traduce prin „este delicios să nu faci nimic”, atunci când mă refer la o seară fericită, lipsită de muncă”.

Ciclonul Boris a făcut ravagii în Europa. Râuri ieșite din matcă, orașe inundate, oameni evacuați cu elicopterele armatei, morți și dispăruți | VIDEO
Recomandări
Ciclonul Boris a făcut ravagii în Europa. Râuri ieșite din matcă, orașe inundate, oameni evacuați cu elicopterele armatei, morți și dispăruți | VIDEO

Ce îi face pe olandezi mai fericiți decât alți oameni

În același timp, olandezii sunt recunoscuți pentru echilibrul pe care îl mențin între viața profesională și cea personală. Combinat cu o cultură care dă valorizează timpul liber și relaxarea, acest echilibru contribuie la nivelul ridicat de fericire în rândul olandezilor. Conceptul Niksen joacă un rol important în această ecuație deoarece le permite olandezilor să se deconecteze de la diverese presiuni și să-și acorde timp pentru regenerare.

Fericirea olandezilor poate fi explicată și prin abordarea lor pragmatică a vieții. În loc să fie obsedat de o productivitate constantă, un olandez obișnuit își recunoaște limitele și înțelege importanța pauzelor. Iar prin Niksen, el își permite să trăiască într-un ritm mai lent, să aprecieze momentele de inactivitate și să reducă semnificativ nivelul general de stres.

Ce sunt zonele albastre ale lumii

Experții în domeniu au studiat practicile celor mai fericiți oameni de pe pământ, indiferent de regiunea unde locuiesc. În zonele albastre, oamenii găsesc modalități de a se relaxa zilnic. Aceștia nu sunt imuni la stres, dar au anumite rutine care îi ajută să minimizeze și chiar să elimine stresul din viețile lor.

În insula grecească Ikaria, oamenii dorm zilnic, locuitorii din Okinawa (Japonia) își găsesc timp să se gândească la strămoșii lor, în timp ce în Sardinia oamenii se întâlnesc zi de zi cu prietenii și cu vecinii pentru a petrece timp de calitate.

Ce presupune stilul de viaţă olandez Niksen - Imagine cu tânără care ascultă muzică, întinsă pe pat şi cu ochii închişi.
Cei care experimentează conceptul Niksen ajung la o stare de calm și de liniște

Olandezii au obiceiuri de viață similare, ceea ce îi ajută să se mențină în fruntea topurilor în ceea ce privește nivelul de satisfacție al vieții. Copiii olandezi sunt unii dintre cei mai fericiți din lume, iar acesta este un fapt cunoscut. De asemenea, Olanda se bucură de unele dintre elementele care, conform specialiștilor de la Blue Zones, construiesc cele mai fericite societăți, iar aici ne referim la ziua de lucru mai scurtă decât media, asistență medicală națională și un sistem universitar cu taxe de școlarizare reduse.

Cum poți să practici Niksen

Așa cum precizam anterior, filosofia Niksen se bazează pe ideea de a nu face nimic și de a lăsa lumea să treacă pe lângă noi pentru un anumit timp. Prin practicarea Niksen-ului se crede că oferim minții și corpului nostru șansa de a se relaxa total.

Modul în care practici Niksen depinde de fiecare individ în parte, iar bucuria de a fi inactiv este un lucru foarte personal, așa că este puțin probabil să te bucuri că nu faci nimic în același mod ca un prieten de-ai tăi. Cu toate acestea, există câteva modalități prin care poți să practici Niksen. Iată care sunt acestea:

Privește pe fereastră

Nu este nici o glumă. Ideea de a sta preț de câteva minute fără să ai nimic de făcut este fix ceea ce olandezii înțeleg prin Niksen. Acest lucru se face și mai bine atunci când te așezi la o fereastră și pur și simplu privești lumea trecând prin fața ta.

Întinde-te pe pat și ascultă muzică

Niksen nu ar trebui să însemne altceva decât relaxare totală, iar pentru asta cel mai potrivit și mai confortabil loc este patul. Să te întinzi pe spate în pat și să-ți lași mintea să rătăcească, ascultând unele dintre melodiile tale preferate, reprezintă o modalitate ideală de a scăpa de stresul cotidian. Nu te simți vinovat că nu faci nimic, doar bucură-te că te relaxezi, notează ccei de la Stylist

Mergi la o plimbare

Când spunem să ieși la o plimbare, nu ne referim la un loc anume, și asta pentru că scopul principal al conceptului Niksen este, așa cum spuneam, acela de a nu face absolut nimic. Așadar, dacă ai puțin timp liber sau, și mai bine, dacă ți-ai rezervat un anumit timp pentru a practica Niksen, poți să ieși la o plimbare fără vreo destinație anume pentru că, în acest fel, vei reuși să-ți limpezești mintea și să fii… pur și simplu.

Fă un puzzle sau… tricotează

Acțiunea de a face ceva cu mâinile tale ar trebui să fie o metodă aproape terapeutică, ca și cum ai face-o de dragul de a o face, fără a avea un scop anume. Așa că, poți să faci un puzzle ori, dacă stăpânești cât de cât tehnica tricotatului, poți să meșterești ceva, fără să-ți propui să realizezi cine știe ce model de eșarfă sau pulover.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine este bărbatul care ar fi încercat să-l asasineze pe Donald Trump. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”
Știrileprotv.ro
Cine este bărbatul care ar fi încercat să-l asasineze pe Donald Trump. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Viva.ro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
A prins-o ploaia și toată lumea i-a văzut părul natural. Bianca Drăgușanu: „Așa mă transform când mă prinde ploaia”
Libertateapentrufemei.ro
A prins-o ploaia și toată lumea i-a văzut părul natural. Bianca Drăgușanu: „Așa mă transform când mă prinde ploaia”
Acesta este “Drumul binelui” din România. Locul fascinant, inclus în patrimoniul UNESCO, pe care toți călătorii ar trebui să-l vadă măcar o dată în viață
FANATIK.RO
Acesta este “Drumul binelui” din România. Locul fascinant, inclus în patrimoniul UNESCO, pe care toți călătorii ar trebui să-l vadă măcar o dată în viață
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
GSP.RO
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
Regula neștiută din trafic. Mulți șoferi sunt induși în eroare în această situație, iar accidente grave se pot produce
FANATIK.RO
Regula neștiută din trafic. Mulți șoferi sunt induși în eroare în această situație, iar accidente grave se pot produce
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Descoperirea incredibilă făcută de un şofer de TIR în timp ce se plimba pe câmp, în Ghimpeţeni. Vestea s-a răspândit repede în comună
Observatornews.ro
Descoperirea incredibilă făcută de un şofer de TIR în timp ce se plimba pe câmp, în Ghimpeţeni. Vestea s-a răspândit repede în comună
Horoscop 16 septembrie 2024. Peștii s-ar putea să observe că s-a produs o dezamorsare a tensiunii interioare în care au trăit de mult timp
HOROSCOP
Horoscop 16 septembrie 2024. Peștii s-ar putea să observe că s-a produs o dezamorsare a tensiunii interioare în care au trăit de mult timp

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI