Cacciatore

Ingrediente: 6 pulpe cu os, o linguriţă de rozmarin uscat, 3 linguri de ulei de măsline, o ceapă roşie, 5-6 căţei de usturoi, un ardei gras, 200 g ciuperci, 100 g măsline negre, 400 g roşii întregi decojite, 75 ml vin roşu (1/2 pahar), 100 ml supă de pui, sare, piper, frunze de busuioc. Preparare: se spală şi se şterg pulpele cu un şervet şi se taie în jumătăţi, se presară pe ele rozmarin, apoi se prăjesc pe ambele părţi în ulei încins, până se pătrund. Se scot pe o farfurie, iar în uleiul rămas se călesc 5 minute ceapa tocată, ardeiul mărunţit şi usturoiul tăiat în jumătăţi. Se adaugă în tigaie măslinele întregi şi ciupercile tăiate, apoi roşiile decojite, urmate de supă, vin, sare şi piper. Se pun pulpele într-o tavă încăpătoare, se toarnă peste ele sosul şi se bagă la cuptor, cu capac. Trebuie să fiarbă înăbuşit cam 30 de minute. La sfârşit, se ia capacul şi se mai lasă tava în cuptor 10-15 minute, pentru ca pulpele să prindă crustă. Înainte de servire se adaugă busuioc proaspăt.

În unt

Ingrediente: 4 pulpe dezosate, 50 g caşcaval tăiat fâşii, 100 g unt, o mână de frunze de busuioc, zeama de la o lămâie, curry, un vârf de cuţit de ghimbir pudră, piper, sare, ulei de măsline. Preparare: pulpele se taie bucăţi şi se prăjesc puţin, pe toate părţile, în wok, cu o lingură de ulei de măsline. Se transferă apoi într-o tavă, se presară pe ele sare, piper, curry (după gust) şi ghimbir şi se bagă în cuptor, la temperatură medie. Se ţin până se rumenesc, apoi se scoate tava, se pun peste pui untul topit amestecat în prealabil cu zeama de lămâie, frunzele de busuioc şi fâşiile de caşcaval. Se reintroduce tava în cuptor, dar se stinge focul – căldura reziduală va topi suficient caşcavalul şi va face aromele să se combine.

Cu sos teriyaki

Ingrediente: 800 g pulpe dezosate, 100 ml sos de soia, o linguriţă de miere, 4 linguri de oţet de orez, 3-4 linguri de sake (sau whisky), 2-3 linguri de ulei. Preparare: se amestecă pe foc sosul de soia, oţetul, sake şi mierea. Se lasă să se răcească, se toarnă peste pieptul tăiat fâşii lungi şi se lasă la marinat cam o oră, la frigider. Se scoate puiul din marinadă, se prăjeşte în ulei încins până se rumeneşte, după care se toarnă peste el marinada şi se mai lasă pe foc 15 minute, cu capac. Din când în când, bucăţile de carne se întorc, să se pătrundă uniform.

Tikki masala

Ingrediente: 8 pulpe dezosate fără piele, 4 căţei de usturoi, 3 linguriţe de ghimbir ras, o ceapă roşie, două linguriţe de suc de limetă, un ardei iute, 4 linguri de ulei, o linguriţă de turmeric, o linguriţă de garam masala, 250 g pulpă de roşii, 250 ml suc de roşii, 300 ml smântână pentru gătit, sare, piper, pătrunjel proaspăt. Preparare: pulpele de pui se marinează în două linguri de ulei amestecate cu sucul de limetă, ardeiul iute tocat, doi căţei de usturoi mărunţiţi şi o linguriţă şi jumătate de ghimbir ras. Se lasă la rece între două şi opt ore, după care se rumenesc pe grătar. În paralel, se călesc în restul de ulei usturoiul şi ghimbirul rămase, se adaugă ceapa tocată şi se continuă călirea până se înmoaie. Se condimentează cu turmeric şi garam masala, apoi se adaugă roşiile şi sucul de roşii. După 2-3 minute, se asezonează cu sare şi piper, se adaugă smântâna şi puiul prăjit tăiat fâşii şi se mai lasă pe foc în jur de 5 minute. Se serveşte cu pătrunjel tocat.

Plăcintă

Ingrediente: aluat – 500 g făină, 25 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată, o linguriţă de zahăr, o linguriţă rasă de sare, 50 ml ulei, 250-280 ml lapte; umplutură – 250 g spanac congelat, două fire de ceapă verde sau o ceapă albă, 200 g piept de pui, 100-150 g brânză feta sau telemea, sare, piper, un ou; pentru uns – un gălbenuş şi puţin lapte. Preparare: pentru aluat, se amestecă drojdia cu zahărul, se adaugă o lingură de lapte cald, se amestecă, se pudrează cu puţină făină şi se lasă la crescut 15 minute, la cald. Apoi se cerne făina, se adaugă maiaua crescută, laptele cald, sarea, uleiul şi se amestecă bine. Aluatul trebuie să fie elastic; dacă e prea tare, mai adaugă puţină apă, iar dacă e prea moale, puţină făină. Se lasă la dospit, acoperit cu un şervet, într-un loc cald, până îşi dublează volumul. Între timp, se încinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se toacă spanacul, se taie ceapa şi se călesc împreună, 2-3 minute, într-o tigaie, cu puţin ulei. Se adaugă pieptul de pui mărunţit. Când pieptul e făcut, se potriveşte de gust cu sare şi piper şi se lasă la răcit. Se bate oul şi se adaugă în compoziţia rece, se pune brânza mărunţită şi se amestecă. Se întinde aluatul (nu foarte subţire!) pe o planşetă unsă cu ulei, peste el se pune umplutura, apoi se strâng marginile. Se aşază plăcinta într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se unge cu gălbenuşul amestecat cu lapte. Se coace până se rumeneşte. Se taie felii după ce se răceşte.

Vezi și cum să faci o rețetă de stufat de pui!

Ruladă

Ingrediente: 500 g piept de pui, 100 g şuncă de Praga, 100 g caşcaval, un ou, două linguri de ardei gras tăiat cubuleţe, două linguri de ulei de măsline, 4-5 frunze de ceapă verde, sare, piper, boia dulce, fulgi de ardei iute, 50 ml vin alb demisec, 50 ml apă. Preparare: se pun într-o tigaie, într-o lingură de ulei, ardeiul tocat şi frunzele de ceapă mărunţite, se călesc un minut, după care se adaugă oul bătut bine. Se coace omleta pe ambele părţi şi se răstoarnă pe o farfurie, unde se lasă la răcit. Pieptul de pui se crestează (nu se taie!) pe mijloc, ca să se obţină o bucată cât mai întinsă, apoi se aşază între două folii de celofan şi se aplatizează cu ciocanul de şniţele. Se condimentează cu sare şi piper, se aşază peste el şunca, urmată de omletă şi de caşcaval. Se rulează cât se poate de strâns, se leagă cu aţă de bucătărie şi se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se presară sare, piper, boia dulce şi fulgi de ardei iute. Se stropeşte cu puţin ulei, se adaugă vinul şi apa şi se dă tava la cuptor pentru 30-40 de minute, la foc moderat. Se poate servi cu broccoli gătit la aburi.

Satay

Ingrediente: 800 g file de piept de pui; pentru marinadă – 6 căţei de usturoi, o ceapă, două linguri de zeamă de limetă, două linguri de zahăr, 3 linguri de ulei, o tulpină de lemongrass (iarbă de lămâie) zdrobită şi tocată (sau o lingură de pudră de lemongrass); pentru sos – 100 ml lapte de cocos, două linguri de unt de arahide, două linguri de sos de peşte, o linguriţă de zahăr brun, o lingură de sos iute (chilli). Preparare: se taie pieptul cubuleţe. Se amestecă toate ingredientele pentru marinadă şi se toarnă peste pui. Se bagă la frigider pentru cel puţin două ore, apoi se înşiră câte 3-4 bucăţele pe beţele de frigărui şi se rumenesc pe grătar. Pentru sos, se toarnă jumătate din laptele de cocos într-un wok încins. Când fierbe, se adaugă sosul iute şi cel de peşte, se amestecă. Se pun zahărul şi untul de arahide şi se amestecă iar. Se subţiază cu restul de lapte de cocos şi se mai ţine pe foc un minut, două. Se serveşte călduţ lângă frigăruile de pui.

Îți recomandăm să încerci și aceste rețete de pulpe de pui la cuptor

 
 

Urmărește-ne pe Google News