Cuprins:
Cum arată o căpușă
Căpușele sunt niște insecte mici, care sug sânge. Dimensiunile variază de la mică, cât capul unui ac, până la mare ca o radieră de creion. Căpușele sunt insecte care au opt picioare. Sunt arahnide, ceea ce înseamnă că sunt înrudite cu păianjeni.
Diferitele tipuri de căpușe pot varia în culori de la nuanțe de maro până la maro-roșcat și negru.
Pe măsură ce iau mai mult sânge, căpușele cresc. După ce o căpușă se hrănește cu gazda ei timp de câteva zile, se umflă și poate lua o culoare verzuie-albastru.
Cum și de unde mușcă o căpușă
Căpușele preferă zonele calde și umede ale corpului. Odată ce o căpușă ajunge pe corpul tău, este probabil să migreze în următoarele zone:
- axile
- păr
- spatele genunchilor
- în interiorul buricului tău
- în jurul taliei tale
- în jurul urechilor tale
Cu toate acestea, căpușele nu migrează întotdeauna. Dacă ați fost într-o situație în care este posibil să fi fost mușcat de căpușă, asigurați-vă că vă verificați întregul corp.
Când o căpușă ajunge într-un loc dorit, înțeapă pielea și începe să sugă sânge. Spre deosebire de majoritatea insectelor care mușcă, căpușele rămân de obicei atașate de corpul tău după ce te mușcă.
Dacă o căpușă te mușcă, probabil vei ști pentru că vei găsi o căpușă pe piele. Probabil că nu vei simți căpușa exact când te mușcă, ci pe măsură ce se produce mușcătura.
După o perioadă de până la 10 zile de extragere a sângelui din corp, o căpușă se va desprinde și va cădea.
Cum știi că te-a mușcat o căpușă
Căpușele mușcă de obicei o singură dată, spre deosebire de alte insecte care pot face mai multe mușcături. Cele mai multe înțepături de căpușe sunt inofensive și nu provoacă semne sau simptome fizice.
Unele totuși provoacă o umflătură roșie care arată similar cu o mușcătură de țânțar.
O erupție cutanată cu boala Lyme poate apărea oriunde între 3 și 30 de zile după ce ați fost mușcat. De asemenea, puteți vedea mai multe erupții cutanate. Erupția poate deveni mai mare în decurs de câteva zile, ajungând la 30 de cm în lățime.
Simptome alergice la mușcătura de căpușe
Cele mai multe înțepături de căpușe sunt inofensive și pot să nu producă niciun fel de simptome. Dar dacă sunteți alergic la mușcăturile de căpușe, este posibil să aveți:
- durere sau umflare la locul mușcăturii
- o erupție cutanată
- o senzație de arsură la locul mușcăturii
- mici vezicule pe piele
- dificultăți de respirație, dacă aveți o alergie severă
Ce să faci dacă te-a mușcat o capușă
Cel mai important lucru de făcut atunci când găsiți o căpușă este să o eliminați. Acest lucru poate ajuta la prevenirea unei boli transmise de căpușe. Nu o eliminați dacă aveți o reacție alergică, aceasta poate elibera mai mult alergen și poate provoca o reacție de agravare.
Asigurați-vă că curățați bine zona cu dezinfectant sau unguent antibacterian după ce căpușa a fost îndepărtată. Medicul dumneavoastră ar putea dori să trimită căpușa la un laborator pentru a analiza ce tip este și pentru a determina dacă poartă agenți patogeni.
Puneți căpușa într-un borcan cu capac sau într-o pungă închisă cu fermoar și aduceți-o cu dvs. la programarea medicului dumneavoastră.
Tratamentul va depinde dacă aveți o reacție alergică la mușcătura de căpușă sau dacă aveți o boală transmisă de căpușe.
Cum se scot căpușele
Puteți îndepărta singur căpușa cu o pensetă cu vârf fin. Asigurați-vă că mâinile și orice instrument pe care îl utilizați sunt curate și urmați acești pași:
- Prindeți căpușa cât mai aproape de suprafața pielii.
- Trageți în sus și departe de piele, aplicând o presiune constantă. Încercați să nu îndoiți sau răsuciți căpușa.
- Verificați locul mușcăturii pentru a vedea dacă ați lăsat vreuna dintre părțile capului sau gurii căpușei în piele. Dacă da, îndepărtați-le cu grijă.
- Curățați locul mușcăturii cu apă și aplicați un dezinfectant pe bază de alcool sau iod.
- După ce ați îndepărtat căpușa, scufundați-o în alcool pentru a vă asigura că este moartă.
- Puneți-o într-un recipient sigilat. Salvarea căpușei oferă medicului indicii dacă apare vreo complicație.
Când să contactați un medic
Luați legătura cu medicul dumneavoastră cât mai curând posibil după ce ați fost mușcat de o căpușă. Un medic poate stabili dacă este necesar vreun tratament, în funcție de tipul de căpușă care v-a mușcat.
De asemenea, trebuie să anunțați medicul dacă ați dezvoltat oricare dintre următoarele simptome după mușcătura de căpușă:
- erupții cutanate, eritem multiform
- febră
- somnolenţă
- dureri musculare
- durere de cap
Cum poți preveni infecțiile cauzate de mușcăturile de căpușe
Prevenirea mușcăturilor de căpușe este cea mai bună modalitate de a evita o boală transmisă de căpușe. Iată câteva sfaturi de prevenire:
- Purtați o cămașă cu mâneci lungi și pantaloni atunci când vă plimbați prin pădure sau zone cu iarbă unde căpușele sunt des întâlnite
- Folosiți un repelent pentru căpușe
- Tratați îmbrăcămintea și echipamentul cu spray-uri repelente
- Faceți un duș sau o baie în maxim 2 ore după ce veniți de la o plimbare în aer liber.
- Verificați atent pielea după ce vă aflați în zonele predispuse la căpușe, în special sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor și în păr.
De obicei, este nevoie de mai mult de 24 de ore pentru ca o căpușă să vă îmbolnăvească de o boală transmisă de căpușe. Deci, cu cât puteți identifica și elimina mai repede o căpușă, cu atât mai bine.
Acum că știi cum să te ferești de căpușe, vezi care sunt cele mai frumoase parcuri din București
Poți să faci boala Lyme dacă nu vezi un ”inel” în jurul mușcăturii de căpușă?
Da. Erupția cutanată specifică – adică un inel roșu în jurul mușcăturii este adesea un semn că ați fost mușcat de o căpușă purtătoare de boala Lyme. Cu toate acestea, nu toată lumea are erupție cutanată. Deoarece nu prezintă mâncărime și nu doare, este posibil să aveți erupție cutanată și să nu o observați.