Este bine de știut care sunt comportamentele recomandate și care sunt cele periculoase atunci când se întâmplă să vezi un rechin în apă.

Ce este bine să știi despre rechini

Nimeni nu-și dorește o luptă cu un rechin. Unii dintre cei mai vechi prădători de pe pământ – rechinii – sunt vicleni, puternici și letali atunci când intenționează să fie, stârnind la oameni ceea ce în cel mai rău caz se manifestă ca frică paralizantă și, în cel mai bun caz, o aversiune sănătoasă.

Nu este un secret pentru nimeni că activitatea noastră umană susținută a contribuit în mod dramatic la schimbarea climatului acestor specii și numărul incidentelor de atacuri de rechini neprovocate crește constant în fiecare deceniu, în anumite zone.

Respectul

De fiecare dată când vâsliți sau înotați, sunteți un vizitator al ecosistemului sălbatic și dinamic, care este marea. Respectați-l. Nu aruncați gunoi și nu distrugeți caracteristicile naturale. Respectă rechinul. Aceasta este casa lui. Dacă vânează lângă țărm, există un motiv bun pentru asta și nu, în mod normal nu vânează oameni.

Cele mai multe atacuri de rechin asupra oamenilor sunt o greșeală, deoarece costumele de neopren și plăcile de surf pot face ca un om aflat în apă să semene mult cu prada unui rechin – foca.

Anchetă la Castelul Peleș după dezvăluirile Libertatea. Corpul de control al Ministerului Culturii a cerut actele contabile din 2019 și documente interne. Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților
Recomandări
Anchetă la Castelul Peleș după dezvăluirile Libertatea. Corpul de control al Ministerului Culturii a cerut actele contabile din 2019 și documente interne. Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților

De asemenea, rechinii pot deveni destul de teritoriali atunci când mâncarea lor este în jur și văd un om ca o potențială competiție. O mușcătură de avertizare, în aceste circumstanțe, ar putea părea rezonabilă unui pește răpitor înfometat.

Educația

Marea nu este un habitat uman și, oricât de atrași suntem de ea, nu avem acces nelimitat. Aflați când este mai bine să rămâneți pe uscat luând în calcul câteva observații:

  • Unde ești? Apele tropicale calde sunt casa pe tot parcursul anului pentru specii precum rechinii taur, rechinii tigru, fiind doi dintre cei patru cei mai susceptibili de a ataca oamenii în apă.
    • Rechinii taur au capacitatea unică de a tolera apa dulce și sunt adesea găsiți vânând în sau în apropierea gurilor de râu, prădând multe tipuri diferite de pești și animale marine.
    • Marii rechini albi stau în ape mai temperate, dar pot înota în mări mai calde dacă mâncarea îi ademenește acolo.
    • Rechinul responsabil pentru cel mai mare număr de decese umane este marele alb oceanic, cel mai întâlnit în oceanele calde și deschise.
  • Prezența bărcilor de pescuit. Dacă pescarii prind pești în apropiere și se luptă să-i tragă la suprafață, acesta este unul dintre principalii factori atractori pentru un rechin, așa că nu încercați să înotați acolo.
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea – Alegeri prezidențiale: candidații cu cele mai mari șanse să intre în turul 2
Recomandări
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea – Alegeri prezidențiale: candidații cu cele mai mari șanse să intre în turul 2
  • Cum este vremea? Furtunile pot stârni peștii de momeală, atrăgând rechinii.
    • Evitați să faceți surf sau înot în aceste momente și luați o pauză de 24 de ore de la ocean după ce a trecut o furtună pentru a permite apelor să revină la normal.
  • Cum arată apa? Aflați cum ar trebui să arate marea într-o anumită zonă.
    • Dacă, de obicei, apele limpezi sunt brusc tulburi într-o zi, o activitate marină viguroasă ar putea fi un pericol, așa că fiți precauți.
    • Nu stați la gurile de râu sau la gurile de porturi, deoarece acestea sunt locuri populare pentru prădătorii marini pentru a se reproduce și a căuta mâncare.
  • Cât este ceasul? Zorii și amurgul sunt mai puțin sigure decât amiaza, iar rechinii sunt cei mai activi seara și noaptea.
  • Ce se întâmplă în apropiere?
    • Activitatea de pescuit din apropiere, furtuna, populațiile de foci și chiar balenele care migrează în larg pot atrage atenția prădătorilor oceanului. Fii inteligent și găsește un alt loc unde să faci surf sau să înoți.
  • Acordați atenție comportamentului altor creaturi marine. Dacă observați un banc de pești, păsări care se scufundă sau orice altă rafală de activitate, lăsați înotul sau vâslitul și mergeți în alt loc.
  • Bijuteriile strălucitoare și culorile strălucitoare, cu contrast ridicat, pot face ca un rechin să vă confunde cu un pește delicios.
  • Sângerarea în apă de la o eventuală rană sau zgârietură (inclusiv fetele și femeile în timpul menstruației) pot fi o atracție.
  • Toate aceste comportamente ar trebui evitate în zonele în care se știe că rechinii își au habitatul.
De ce i-a arestat Curtea Supremă pe suspecții asasinatului de la Arad. Judecătorii invocă dovezi „fără echivoc” ale unor relații intime între inculpați
Recomandări
De ce i-a arestat Curtea Supremă pe suspecții asasinatului de la Arad. Judecătorii invocă dovezi „fără echivoc” ale unor relații intime între inculpați

Ce faci dacă vezi un rechin în apă

Ideal este să evitați întâlnirea cu un rechin, desigur, dar sunt și excepții, când acest lucru nu mai este posibil.

În aceste cazuri, specialiștii susțin că este bine să rămânem calmi și, fără să ne agităm, să strigăm cât mai tare pentru a-i avertiza pe alții din zonă și pentru a cere ajutor, dacă este posibil. Este cu siguranță greu să-ți păstrezi calmul atunci când vezi un rechin, dar prețul plătit în cazul în care ne agităm poate fi propria viață. Ideal este să înotați cu grijă cât mai departe și într-o zonă cât mai sigură, dacă acest lucru este posibil.

Dacă nu poți ieși din apă sau înota în siguranță mai departe, stai foarte liniștit și taci. Ține ochii pe rechin în timp ce înoată și nu te întoarce cu spatele la el. Rechinii se retrag adesea după ce văd o pradă, apoi se întorc înapoi pentru a câștiga viteză și a lovi. Ieșiți din apă de îndată ce este sigur să faceți acest lucru.

Dacă faceți scufundări și rechinul se apropie, stați nemișcați. Dacă aveți pești sau alte capturi în mână, eliberați-le imediat, apoi înotați într-o zonă de siguranță, atunci când este posibil.

Încercuirea și lovirea din partea unui rechin înseamnă că acesta este fie curios, fie deja intenționează să atace.

În ambele cazuri, ar trebui să presupuneți că vă aflați în pericol iminent și să fiți pregătit să vă apărați. Folosiți orice purtați ca armă, ca ultimă soluție, folosind mâinile și picioarele. Cum viața vă este în pericol iminent, apărați-vă luând în calcul faptul că branhiile și ochii sunt puncte sensibile ale rechinilor și pot fi utile lovituri repetate, scurte și ascuțite. Apărați-vă cât de puternic puteți până când rechinul renunță și pleacă. Atunci când un rechin deja atacă, să stai nemișcat poate fi fatal. Rechinul va încerca pur și simplu să-și înghită captura.

Odată liberi, ajungeți la țărm cât mai calm și repede posibil, rugați pe oricine din apropiere să sune pentru o ambulanță. Dacă aveți o mușcătură și puteți aplica presiune pe rană, faceți-o imediat în timp ce ieșiți din apă pentru a minimiza pierderea de sânge.

Vezi și care sunt cele mai periculoase specii de rechini și unde se găsesc.

Unde s-au înregistrat cele mai multe atacuri de rechini

SUA și Australia sunt țările cele mai afectate din lume de atacurile de rechini. Din anul 1580, un total de 642 de atacuri de rechini au ucis peste 155 de oameni în Australia.

În Statele Unite, 1.441 de atacuri au provocat deja peste 35 de morți, potrivit datelor din 2018. Florida și California au suferit mai mult decât orice alt stat din SUA.

Cu aproape 1.000 de atacuri, ambele teritorii au pierdut peste 20 de vieți. Maui, Oahu și Kauai înregistrează toate decesele din Insulele Hawaii, 10 la număr până în anul 2018.

Pe continentul african, din toate cele 345 de atacuri și 94 de morți, Africa de Sud a înregistrat 255 de atacuri și 54 de pierderi de vieți omenești. Insulele Mascarene au o rată de 50% a victimelor – 42 de atacuri și 19 morți.

În America de Sud, Brazilia se află în fruntea listei în ceea ce privește atacurile de rechini (107) și pierderile umane (22) din 1931. Pernambuco este cea mai mortală regiune.

Australia este o țară cu multe atacuri de rechini, cu trei grade diferite de probabilități – ușoară (Northern Territory, Tasmania și Insulele Cocos), moderată (Australia de Vest, Australia de Sud și Victoria) și sever (Queensland și New South Wales). Cu un total de 642 de atacuri de rechini și peste 155 de morți din 1580, australienii sunt mereu în alertă roșie. Surferii și pasionații de sporturi de bord au reprezentat 53% din toate atacurile rechinilor din 2018, iar înotătorii reprezentau 30 la sută.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Metropola cu 8,5 milioane de locuitori care a rămas fără apă. Dușuri rapide și apă la toaletă doar dacă e necesar
Știrileprotv.ro
Metropola cu 8,5 milioane de locuitori care a rămas fără apă. Dușuri rapide și apă la toaletă doar dacă e necesar
Ce se întâmplă chiar în aceste momente cu copiii Adrianei Bahmuțeanu: "Din respect pentru memoria lui Silviu..." Ce detalii s-au aflat, după scandalul cu Poliția
Viva.ro
Ce se întâmplă chiar în aceste momente cu copiii Adrianei Bahmuțeanu: "Din respect pentru memoria lui Silviu..." Ce detalii s-au aflat, după scandalul cu Poliția
ULTIMA ORĂ! Silviu Prigoană a fost înmormântat. Cum arată locul lui de veci. Mesajul lui Honorius, fiul cel mare: „Conform cu dorința tatălui nostru”
Libertateapentrufemei.ro
ULTIMA ORĂ! Silviu Prigoană a fost înmormântat. Cum arată locul lui de veci. Mesajul lui Honorius, fiul cel mare: „Conform cu dorința tatălui nostru”
Ce trebuie să știe toți românii care circulă cu anvelope all season în timpul iernii. Anunțul oficial făcut de RAR
FANATIK.RO
Ce trebuie să știe toți românii care circulă cu anvelope all season în timpul iernii. Anunțul oficial făcut de RAR
Gigi Becali își ridică un nou Palat » „Special pentru asta și-l face. Să vezi câți bani a putut să bage”
GSP.RO
Gigi Becali își ridică un nou Palat » „Special pentru asta și-l face. Să vezi câți bani a putut să bage”
Andreea Bălan, indignată de ce s-a întâmplat în fața locuinței sale. Ce a povestit artista pe internet: „Voi face reclamație”
Elle.ro
Andreea Bălan, indignată de ce s-a întâmplat în fața locuinței sale. Ce a povestit artista pe internet: „Voi face reclamație”
Honorius, fiul cel mare al lui Silviu Prigoană, a împlinit ultima dorință a tatălui său, departe de ochii curioșilor. Ce s-a întâmplat la cimitir
Unica.ro
Honorius, fiul cel mare al lui Silviu Prigoană, a împlinit ultima dorință a tatălui său, departe de ochii curioșilor. Ce s-a întâmplat la cimitir
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Filmul carambolului de pe A3, unde 12 maşini s-au ciocnit una după alta. Cum s-a produs haosul: "Şocul vieţii mele"
Observatornews.ro
Filmul carambolului de pe A3, unde 12 maşini s-au ciocnit una după alta. Cum s-a produs haosul: "Şocul vieţii mele"
Horoscop 14 noiembrie 2024. Balanțele au ocazia să dea dovadă de răbdare, de toleranță și de bunăvoință față de cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 14 noiembrie 2024. Balanțele au ocazia să dea dovadă de răbdare, de toleranță și de bunăvoință față de cei din jur

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI