►De ce avem nevoie?
Pentru a avea o alimentaţie sănătoasă, trebuie să aprovizionăm permanent organismul cu nutrienţi de calitate, care vor fi luaţi din alimente cât mai puţin prelucrate şi din fructele şi legumele de sezon. De asemenea, este esenţial ca ingredientele să fie proaspete, aşa că e recomandat să faci aprovizionarea de două, chiar şi de trei ori pe săptămână. Pentru pregătirea preparatelor culinare, foloseşte alimente provenite din agricultura ecologică, din flora şi fauna sălbatică sau din zone nepoluate. Acestea au mai puţine pesticide şi îngrăşăminte chimice, hormoni sau dioxine. Mai mult decât atât, produsele ecologice sunt mult mai nutritive, fiind foarte utile pentru menţinerea sănătăţii şi prevenirea multor boli. Animalele şi păsările crescute pe sol, în aer liber, hrănite cu furaje cât mai naturale, au o compoziţie mai sănătoasă a cărnii, au mai puţine grăsimi saturate (nocive) şi mai mulţi acizi graşi esenţiali.
►Evită alimentele industriale
Produsele alimentare industrial rafinate nu conţin nutrienţi esenţiali şi sunt bogate în zaharuri rafinate (hiperglicemice, cancerigene), grăsimi artificiale (margarine), proteine cu valoare biologică scăzută şi conţin multe calorii. „Majoritatea conţin «calorii goale», care nu hrănesc organismul şi, mai mult decât atât, «fură» şi nutrienţii din corp, consumând rezervele de vitamina B, crom, magneziu etc. În timp, consumul acestor alimente duce la creşterea în greutate şi chiar la atingerea obezităţii. Ca urmare, se poate ajunge la aşa-numitul sindrom metabolic, din cauza căruia apar maladiile cronice care ne afectează sănătatea de la vârste tot mai fragede”, mai spune dr. Mencinicopschi.
►Starea de spirit negativă blochează digestia
Este foarte important să luăm masa într-o atmosferă relaxantă, singuri sau alături de persoane a căror prezenţă ne face plăcere. Este bine să evităm persoanele nervoase, agitate sau care comentează aspecte negative la adresa celorlalţi şi noi înşine ar trebui să ne alungăm gândurile anxioase. „Starea de spirit negativă blochează digestia, indiferent de calitatea alimentelor din farfurie”, susţine medicul specialist. Ambianţa în care servim masa trebuie să fie armonioasă, caldă şi calmă. Şi tot el ne îndrumă să nu ne forţăm să urmăm diete cu produse pe care le detestăm, deoarece totul va duce la frustrare, ce va avea efecte nocive asupra digestiei şi sănătăţii.
► ŞTIAI CĂ…
Organismul uman are nevoie de peste 50 de nutrienţi esenţiali? Între aceştia se numără vitaminele A, B, C, D, E, F, H, K, acizii graşi omega 3 şi omega 6, dar şi calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf, fier, zinc, cupru, mangan, crom, seleniu, cobalt, iod, siliciu, bor sau electroliţi. Pe lângă acestea, organismul mai are nevoie de proteine (cu rol de reconstrucţie, de formare a anticorpilor, hormonilor, enzimelor metabolice şi digestive), glucide (cu rol energetic), lipide (importante în construirea membranelor celulare, sinteza hormonilor, steroizi, colesterol etc.), enzime care provin din fructe şi legume, în formă naturală. Mai multe informaţii găsiţi în cartea „Revoluţie în bucătărie” a prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.