Cuprins:
Vremea este foarte schimbătoare de la un moment la altul motiv pentru care autoritățile transmit aceste alerte pentru a-i informa pe cetățenii țării că meteorologii emit coduri de diverse culori – galben portocaliu sau roșu – care „îmbracă” anunțul de vreme rea.
Oamenii sunt în acest fel sfătuiți din timp ce să facă sau să nu facă în perioada imediat următoare, și anume să evite deplasările și să rămână la adăpost.
Însă, nici așa nu putem fi siguri că suntem în deplină siguranță, mai ales dacă nu respectăm anumite reguli minimale de protecție, chiar și atunci când ne aflăm în propria locuință.
Deși șansele să fi lovit de fulgere sunt foarte reduse este, totuși, important să știi cum să te asiguri ca ești în siguranță în timpul unei furtuni. De aceea, ne-am gândit să-ți spunem ce ar trebui să nu faci niciodată în casă atunci când natura se dezlănțuie.
Ce să faci și să nu faci în timpul unei furtuni
Cu toții suntem familiarizați cu măsurile de siguranță de bază în caz de furtună cu descărcări electrice, și anume să evităm să ne adăpostim sub copaci sau lângă ferestre, dar și să nu vorbim la un telefon cu fir (telefoanele mobile sunt sigure).
Astfel, pentru a nu cădea victimă furtunii trebuie să respecți recomandările de bază ale specialiștilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISU).
În timpul unei furtuni autoritățile recomandă să ne adăpostim într-un magazin, o cafenea sau în orice clădire în care am putea avea acces. O altă variantă este să rămânem în mașina personală, dacă avem acces la aceasta, iar specialiștii ISU ne recomandă să rămânem în interiorul ei.
Pe platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență FiiPregătit.ro pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum te poți proteja în diverse situații de urgență, generate de fenomene meteo extreme. Iată care sunt principalele recomandări în caz de furtună:
- întrerupe orice activitate pe care o desfășori în aer liber;
- îndepărtează-te de orice obiecte din metal precum garduri, piloni, utilaje, etc. și sub nici o formă nu te întinde la pământ;
- dacă tună și fulgeră și sunteți mai multe persoane este recomandat să păstrați o distanță de cel puțin 3 metri între voi pentru că în acest fel se va reduce riscul ca electricitatea să fie transferată de la o persoană la alta;
- dacă ai fost surprins de furtună intră în cel mai scurt timp posibil fie în casă, fie într-o clădire aflată în construcţie ori într-un automobil pentru a nu fi lovit de diverse obiecte, pomi, crengi, stâlpi, etc.;
- închide bine ferestrele şi uşile;
- niciodată să nu faci duș sau baie și nici să speli rufe sau vase în timpul unei furtuni;
- deconectează de la rețea aparatele şi alte echipamente electrice, cum ar fi calculatoarele şi aparatele de aer condiţionat, care se pot defecta din cauza descărcărilor electrice atmosferice;
- în cazul în care te afli în câmp deschis, adică pe un câmp, pe o plajă, pe o ambarcaţiune aflată pe apă, îndreaptă-te către o zonă joacă (vale), așează-te în poziția ghemuit, acoperă-ți capul și urechile cu mâinile și ține capul între genunchi;
- dacă te afli într-o pădure caută rapid un adăpost într-o zonă în care sunt copaci nu foarte înalţi;
- dacă furtuna te prinde înotând într-un lac, în mare sau la ștrand ieși cât mai repede pe mal şi adăpostește-te;
- indiferent dacă te afli la volan sau ești pieton, dacă te-a prins furtuna, evită drumurile inundate;
- fii cu băgare de seamă la firele de curent electric care sunt căzute pe pământ, mai ales în apă, la poduri avariate parțial sau total, la arbori sau clădiri afectate de furtună;
- dacă ai identificat persoane inconștiente lovite de trăsnet solicită de urgență ajutor medical la numărul 112;
- dacă ești instruit, aplică procedurile de resuscitare carido-respiratorie (compresiuni toracice externe și ventilația artificială).
Citește și: Cum se formează fulgerul și câti volți sunt într-un fulger
De ce nu este bine să faci duș în timpul unei furtuni
Există unele activități pe care dacă le faci în interior în timpul furtunii pot fi aproape la fel de periculoase (chiar letale) ca și cum le-ai efectua în aer liber.
Trebuie să știi că umezeala și aerul cald în creștere fac ca o furtună să se dezvolte. În același timp, temperaturile ridicate și umiditatea creează cantități mari de aer umed care se ridică în atmosferă, unde se poate forma o furtună.
Cu excepția cazului în care stai într-o cadă afară sau faci un duș în ploaie este puțin probabil să fii lovit de fulger. Însă, dacă fulgerul lovește casa, electricitatea ar urma calea de minimă rezistență spre pământ.
Obiecte precum firele metalice sau apa din țevi reprezintă buni conductori pentru electricitate. De aceea, deși s-ar putea să-ți sune ciudat, niciodată să nu faci duș pentru că „oferă” ambele lucruri – apă și metal – ceea ce reprezintă o cale ideală de urmat pentru electricitate. De asemenea, nici să nu speli rufe sau vase în timpul furtunii.
Foto:123rf.com
Descoperă care sunt cele mai frecvente fenomene ale naturii