Cartofii
– Cartoful este o legumă care se simte bine la răcoare, dar nu la temperaturile scăzute din frigider, care transformă prea repede amidounul din compoziţia lui în zahăr. Urmarea: sunt afectate şi textura legumei, şi gustul.
– Păstrează-i, în pungă din hârtie (ca “să respire” şi să nu încolţească), într-un loc întunecos, uscat şi bine aerisit (aşa cum sunt cămara, pivniţa sau beciul casei).
Ceapa
– În mediul umed şi lipsit de aer din frigider, foile cepei se strică primele, apoi se înmoaie şi miezul.
– Or, ceapa are nevoie de aer uscat, de răcoare şi de întuneric (dacă stă la lumină, se amărăşte). De aceea locul ei este, dintotdeauna, în cămară.
Avocado
– Este un fruct care începe să se coacă abia după ce a fost cules. Deci, dacă este tare ca piatra când îl cumperi, înseamnă că este proaspăt. Şi nu îl vei pune la frigider, fiindcă vei stopa procesul de coacere.
– În schimb, un avocado copt (puţin moale şi de un maro închis) trebuie păstrat la frigider, dar nu mai mult de douătrei zile.
Cafeaua
– Contrar unei păreri larg răspândite, aroma ei se pierde dacă stă în frigider şi se păstrează dacă o scoţi din pachet şi o ţii într- un recipient închis ermetic, la temperatura camerei.
Uleiurile
Locul uleiurilor fine (de măsline, de nuci, din sâmburi de struguri) e pe uşa frigiderului. Ele sunt foarte sensibile atât la căldură, cât şi la lumină (motiv pentru care se şi comercializează în sticle de culoare închisă).
Pâinea
– Cea feliată conţine stabilizatori, aşa că îşi păstrează calităţile (în limita termenului de valabilitate) stând la temperatura camerei.
– Pâinea din cereale integrale conţine uleiuri naturale care râncezesc la căldură. Deci e obligatoriu să stea la rece.