Prea puțin luate în seamă sau chiar ignorate, țările din regiunea balcanică reprezintă destinaţii turistice extrem de atrăgătoare și, foarte important, pot fi accesate la prețuri foarte avantajoase. Plus că se află și la distanțe mult mai mici de România. Printre aceste state din zona Balcanilor se numără și Bosnia și Herțegovina, o micuță republică din estul Europei de nici patru milioane de locuitori, superbă și ușor accesibilă pentru toți cei care doresc să-i admire frumusețile unice.

De ce să vizitezi Bosnia și Herțegovina

Bosnia și Herțegovina este una dintre cele mai frumoase țări de vizitat în această regiune a Europei, deși este adesea umbrită de Croația vecină și de fascinanta sa coastă la Marea Adriatică. Însă, cei care vor vizita acest colț de lume vor descoperi cu uimire cât de ușor le va fi să se îndrăgostească de această țară pitorească.

În ultimii ani, Bosnia și Herțegovina a devenit o destinație foarte populară, atrăgând turiști atât din Europa, cât și din celelalte zone ale lumii datorită numeroaselor oportunități de explorare a frumuseților sale naturale, dar și istoriei bogate și fascinante.

Fie că ești interesat de istorie, artă, gastronomie ori pur și simplu ești dornic să descoperi această țară și să pornești într-o nouă aventură, Bosnia și Herțegovina te va cuceri cu siguranță din prima clipă în care îi vei trece „pragul” și îți va oferi o experiență extraordinară, precum și un bagaj de amintiri de neuitat.

Cine este Bosnia și Herțegovina

Bosnia și Herțegovina, oficial Republica Bosnia și Herțegovina (n.n. – în limba bosniacă Босна и Херцеговина/ Bosna i Hercegovina), este o țară din sud-estul Europei, situată în Balcanii de vest. Aceasta se învecinează cu Croația la vest, cu Serbia la est și cu Muntenegru la sud-sud-est. De asemenea, are ieșire la Marea Adriatică sub forma unei mici fâșii de coastă de circa 20 de kilometri, în jurul orașului Neum. Limbile oficiale vorbite în această țară sunt bosniaca, sârba și croata. Capitala țării este la Sarajevo, care este și cel mai mare oraș, informează site-ul NationsOnline.org. Alte orașe importante sunt Banja Luka, Mostar, Tuzla, Bihac, Doboj, Visegrad.

O țară de patru ori mai mică decât România

Bosnia și Herțegovina este o țară predominant muntoasă. Aceasta cuprinde zona centrală a Alpilor Dinarici și este străbătută de șapte râuri, cele mai multe dintre acestea fiind nenavigabile. Cu un teritoriu care se întinde pe o suprafață totală de 51.209 km², Bosnia și Herțegovina este cea de-a 26-a țară ca mărime din Europa și ocupă locul 128 la nivel mondial. Este aproximativ la fel de mare precum Croația sau Slovacia și de aproximativ patru ori și jumătate mai mică decât România.

Sarajevo, „Ierusalimul Europei”

Populația Bosniei și Herțegovina numără 3.280.819 de locuitori, conform celor mai recente estimări, care datează din 2020. Asta face ca statul bosniac să ocupe locul 29 în Europa și 135 în lume. Conform unor estimări neoficiale ale BHAS (n.n. – Agenția de Statistică a Bosniei și Herțegovina), 45% dintre locuitorii acestei țări sunt de religie musulmană, 36% sunt creștin ortodocși sârbi, 15% romano-catolici, 1% protestanți, în timp ce restul de 3% aparțin altor culte sau sunt atei. Datorită istoriei sale îndelungate, precum și a diversității religioase și culturale, capitala țării, Sarajevo, a fost supranumită „Ierusalimul Europei” sau „Ierusalimul Balcanilor”. Este unul dintre puținele orașe europene importante care are în același cartier o moschee, o biserică catolică, o biserică ortodoxă răsăriteană și o sinagogă.

Trei decenii de independență

Bosnia și Herțegovina este una dintre cele șase foste republici iugoslave. Aceasta și-a câștigat independența în martie 1992, la capătul unui război sângeros care a devastat fosta Iugoslavie în anii 1990. Conflictul a fost stins definitiv în noiembrie 1995, ca urmare a intervenției comunității internaționale, prin acordul de pace de la Dayton (Ohio, SUA).

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

În conformitate cu acest acord, au fost păstrate granițele internaționale ale Bosniei și Herțegovina și a fost creat un guvern comun multietnic și democratic. Acest guvern național a primit sarcina de a conduce politica externă, economică și fiscală a țării.

În prezent, Bosnia Herțegovina este un stat descentralizat, fiind împărțit din punct de vedere administrativ în două entități relativ egale ca mărime: Federația Bosniacă/Croată din Bosnia și Herțegovina (51% din teritoriu) și Republika Srpska (49%).

Cele mai frumoase locuri de vizitat în Bosnia și Herțegovina

Bosnia și Herțegovina este o țară fermecătoare, cu oameni amabili și ospitalieri, cu peisaje spectaculoase. De-a lungul timpului, această țară și-a păstrat farmecul autentic, îmbinând în mod armonios cultura, tradițiile și istoria bogată. În cele ce urmează îți prezentăm câteva dintre cele mai frumoase locuri pe care le poți vizita în această țară, fiecare dintre ele având propria istorie, cultură și frumusețe și aducând în prim-plan diversitatea și bogăția țării.

Sarajevo

Cel mai important oraș al țării, Sarajevo, este un loc în care se întâlnesc diferite culturi și tradiții. Capitala bosniacă este recunoscută pentru Moscheea albastră, bisericile ortodoxe sârbe, catedrala catolică, muzeul țării, biblioteca Vijećnica, gondola Trebević, piața Baščaršija sau cimitirul Ali Pașina. De asemenea, poți vizita și alte locuri precum orașul vechi și mai ales tunelul războiului, un adevărat simbol al rezistenței și speranței bosniacilor, scrie site-ul TheCrazyTourist.com. Construit în timpul asediului din Sarajevo (1992-1995), acesta a fost folosit pentru a transporta provizii, arme și oameni în interiorul orașului asediat. Are o lungime de 800 de metri, însă turiștii pot merge doar pe o porțiune de 25 de metri.

Mostar

Mostar este unul dintre cele mai cunoscute orașe din Bosnia și Herțegovina, care este recunoscut pentru faimoasul său pod Stari Most de peste râul Neretva. Aflat în inima orașului vechi, podul are o arhitectură impresionantă, care îmbină influențe europene cu elemente otomane. Construcția poartă eticheta UNESCO. A fost reconstruit după distrugerea sa în timpul războiului din anii ʼ90,. Cu străduțele sale înguste, casele de piatră și magazinele tradiționale, Mostar este un loc de o frumusețe aparte.

Parcul Național Una

Parcul Național Una este una dintre cele mai recente piese ale patrimoniului natural din Bosnia și Herțegovina. Situat în partea de nord-vest a țării, parcul cuprinde cascadele spectaculoase de la Martin Brod, albiile râurilor Una și Unac, precum și peisaje montane pitorești cu Alpii Dinarici.

Fortăreaţa Ostrovica

De asemenea, în parcul național Una pot fi vizitate obiective interesante precum fortăreața Ostrovica și Mănăstirea Rmanj, care recent a fost reconstruită de la zero. Parcul este, totodată, locul ideal pentru drumeții, pescuit și rafting.

Parcul Național Sutjeska

Înființat în anul 1962, Sutjeska este primul dintre cele trei parcuri naționale ale țării, fiind cel mai vechi și cel mai mare dintre acestea. Situat în sud-estul Bosniei și Herțegovinei, acesta se întinde pe o suprafață de 17.350 de hectare în jurul râului cu același nume. Include Munții Zelengora și Munții Maglić (cel mai înalt vârf ajunge la 2.386 de metri), care oferă oportunități excelente pentru escaladă, drumeții, precum și pentru observarea faunei sălbatice. În plus, acest parc adăpostește Perućica, cea mai veche pădure de pini din Europa și una dintre ultimele păduri virgine de pe continent. Zona parcului a fost scena bătăliei de la Sutjeska, care a avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Parcul Național Kozara

Situat în partea de nord-vest a țării, între râurile Una, Sava, Sana și Vrbas, în entitatea Republica Srpska, parcul național Kozara a fost declarat pădure națională protejată în anul 1967 de președintele de atunci al fostei Iugoslavii, Josip Broz Tito. Parcul cuprinde o pădure luxuriantă care se întinde pe 33,75 km2, care i-au atras supranumele de „Frumusețea verde a Krajinei”, după numele regiunii geografice Bosanska Krajina. De asemenea, aici există o zonă de 180 km2 unde se pot vâna în condiții legale căprioare, fazani, vulpi, mistreți, iepuri și rațe. Parcul este, de asemenea, un loc important din punct de vedere istoric, întrucât a fost martorul unor bătălii semnificative în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Parcul Național Una-Sana

Acesta este cel mai nou dintre cele trei parcuri naționale din Bosnia și Herțegovina, fiind inaugurat în anul 2008. Situat în nord-vest, Una-Sana se întinde pe o suprafață de 19.800 de hectare, în jurul râurilor Una și Sana. Acesta este o destinație minunată pentru iubitorii de natură și a fost gândit pentru a proteja habitatul valoros și apele nepoluate. Aici vei găsi numeroase trasee pentru drumeții, lacuri și cascade (n.n. – cea mai spectaculoasă este cascada Strbacki) și o bogată biodiversitate. Parcul este renumit pentru râul Una, care străbate întreaga zonă și care oferă oportunități excelente pentru rafting și pescuit.

Cascada Kravica și izvorul Mostarit

Situată în regiunea Herțegovina, la sud de Mostar, cascada Kravica este un loc de o frumusețe naturală uimitoare, unul dintre cele mai pitorești locuri din Bosnia și Herțegovina. Căderile de apă de la o înălțime de 25 de metri sunt cu adevărat fabuloase și formează un lac natural cristalin cu nuanțe de turcoaz. Aici poți face baie și te poți relaxa în mijlocul naturii pe plaja din jurul lacului. Cascada se află pe cursul râului Trebizat, care la câteva zeci de kilometri în aval, ajunge în Marea Adriatică, după ce se varsă în râul Neretva. În apropiere de cascadă se află izvorul Mostarit, care este renumit pentru apa sa limpede și pentru peșterile subterane, care oferă o experiență de explorare cu adevărat inedită.

Počitelj

Acesta este un sat medieval de doar 800 de locuitori, care este situat în sud-estul țării, pe malul râului Neretva. Așezarea este renumită pentru cetatea medievală, turnul cu ceas, moscheele și casele sale tradiționale din piatră.

Pocitelj

Plimbându-te pe străduțele înguste vei avea ocazia să admiri arhitectura otomană a clădirilor, bine conservată, și să te bucuri de niște priveliști uimitoare asupra râului și împrejurimilor. De asemenea, aici vei găsi o serie de galerii și de ateliere de artă, care prezintă opere tradiționale realizate de localnici.

Jajce

Jajce este un oraș istoric situat în nord-vestul țării, fosta capitală a ultimilor regi bosniaci, una dintre porțile către lacurile și cheile frumoasei regiuni Bosanska Krajina din nordul țării. Orașul este recunoscut pentru cascadele sale superbe, cea mai spectaculoasă dintre ele fiind cascada Pliva, care se varsă direct în centrul orașului.

Cascada Pliva

Orașul vechi din Jajce oferă numeroase obiective turistice de vizitat, precum monumente și sit-uri istorice, inclusiv fortăreața medievală din secolul al XV-lea, situată pe dealul central, biserica franciscană, casele tradiționale bosniace îmbrăcate în lemn pictat, catacombele sau bazarul turcesc. De asemenea, turiștii pot vizita muzeul AVNOJ, dedicat partizanilor iugoslavi luptători în cel de-al Doilea Război Mondial.

Travnik

Străbătut de râul Lasva, Travnik este un alt oraș plin de istorie și cultură. Situat în mijlocul țării, în zona de munte, acest oraș este faimos pentru cetatea medievală, ce datează din secolul al XV-lea, casele din piatră, moscheile și cele două turnuri otomane cu ceas din orașul vechi, unice în Bosnia și Herțegovina. Travnik a fost locul de reședință al poetului și nobilului bosniac Ivo Andrić, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1961.

Citeşte şi: Locuri de vizitat în Muntenegru – cele mai apreciate obiective turistice

 
 

Urmărește-ne pe Google News