Cuprins:
Despre Dublin
Veche capitală a Insulei de Smarald, despre Dublin s-a scris de secole. Râul Liffey, care se varsă în port, a fost vital pentru viața și civilizația de aici încă de la începuturi. Astăzi este unul dintre punctele centrale ale orașului, tăind Dublinul în două și creând unul dintre cele mai aglomerate centre comerciale din țară.
Istoria Dublinului datează de mult timp. Înainte de independența față de Marea Britanie, Dublin a fost cândva al doilea oraș al Imperiului Britanic.
Poți găsi dovezi ale influenței engleze peste tot în oraș, de la arhitectura georgiană la parcurile pitorești. Vei găsi, de asemenea, relicve ale luptelor violente ale țării pentru independență și monumente care amintesc cât de mult au luptat irlandezii pentru libertate de-a lungul a sute de ani.
Capitală culturală, Dublinul a dat lumii figuri literare de renume, precum Beckett, Joyce, Shaw și Wilde. A fost numit Orașul Literaturii UNESCO în 2010, dar tradițiile scrise ale Dublinului se întind încă din anul 800 d.Hr. cu Cartea lui Kells, care se află acum în expoziție permanentă la Trinity College.
Locuri de vizitat și obiective turistice în Dublin
Trinity College și College Green
Trinity College este probabil cel mai bun loc pentru a începe turul Dublinului. Este situat în inima capitalei, este plin de istorie incredibilă și este cea mai veche universitate din Irlanda, fiind fondată în 1592 de regina Elisabeta I.
Ocupând un amplasament de invidiat de peste 16.000 de hectare, Trinity păstrează o parte din străvechile sale piețe pietruite, grădini și parcuri și este renumită în întreaga lume pentru colecția sa de mari comori.
Printre acestea se numără, în expoziție permanentă, manuscrisul miniatural din secolul al IX-lea, Cartea lui Kells, Cărțile din Durrow și Armagh și o harpă irlandeză veche.
Artefactele neprețuite sunt expuse în Trezorerie și în impresionanta Long Room din secolul al XVIII-lea, care adăpostește peste 200.000 dintre cele mai vechi cărți ale Trinity și găzduiește în mod regulat expoziții literare.
Trinity este un refugiu într-o zonă altfel plină de viață. Printre foștii absolvenți de-a lungul secolelor se numără personalități precum Jonathan Swift (cunoscut mai ales ca autorul cărții Călătoriile lui Gulliver), Oscar Wilde, Bram Stoker (autorul cărții Dracula) și dramaturgul Samuel Beckett.
Intrând printr-o arcadă din lemn cu țiglă, ești instantaneu adus înapoi în timp. Peluzele verzi imaculate, clădirile din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea și aleea pietruită amintesc de o epocă mai amabilă și emană un sentiment de academie liniștită.
Cel mai bine este să îți programezi strategic vizita, deoarece clădirile deschise publicului pot deveni aglomerate în timpul sezonului de vârf. Pe lângă vizitarea obiectivelor turistice obligatorii, fă-ți timp să te relaxezi și să te bucuri pur și simplu de atmosferă.
Vizavi de colegiu, pe College Green, se află vechea clădire a Parlamentului irlandez, acum o sucursală a Băncii Irlandei.
Grafton Street
O scurtă plimbare spre sud de la Trinity College te duce spre Grafton Street, cea mai importantă locație de cumpărături din Dublin. O statuie a lui Molly Malone se află în partea de jos a străzii, așa că este imposibil de ratat.
Această porțiune eclectică zumzăie dimineața, la prânz și seara și este un magnet pentru buskers, de la cvartete clasice la violoniști tradiționali și cântăreți-compozitori. Multe trupe și muzicieni celebri au susținut aici spectacole improvizate, inclusiv Bono de la U2.
În afară de cântăreții de muzică de stradă, vei găsi o gamă largă de buticuri, bijuterii și magazine, inclusiv magazinele de lux Brown Thomas. Mulți ar spune că bijuteria coroanei este Bewleys Oriental Café, o instituție din Dublin în această locație din 1927.
St. Stephens Green
După ce ai mâncat pe săturate la Bewleys Oriental Café, o plimbare ușoară până în partea de sus a Grafton Street te duce la Fusiliers Arch, intrarea principală în St. Stephens Green (Faiche Stiabhna).
Clădirile georgiene înconjoară „the Green” (așa cum este cunoscut pe plan local), deși, din păcate, unele au căzut pe drumuri în timpul reamenajării, în principal în anii 1960, 1970 și 1980.
Parcul este o comoară a Dublinului și o oază de calm departe de agitația din centrul orașului. Când vremea permite, ar trebui să faci ca localnicii și să te întinzi pe iarbă pentru odihnă și relaxare sau să faci un picnic. Paturile de flori imaculate mărginesc peluzele.
De asemenea, în parc se află o fântână ornată în centrul său, un pod peste un iaz cu rațe și un loc de joacă pentru copii.
Întâmplător, parcul a fost scena unor lupte crâncene în timpul Revoltei din 1916, însă ambele părți au convenit ca ostilitățile să înceteze în timp ce îngrijitorul parcului hrănea rațele.
Micul Muzeu din Dublin
Micul Muzeu din Dublin este o bijuterie ascunsă într-un spațiu fermecător, în mijlocul tuturor obiectivelor istorice ale orașului. La câteva minute de mers pe jos de Fusiliers Arch, în partea de sus a străzii Dawson Street, este un loc de vizitat obligatoriu pentru cei interesați de modul în care Dublinul și oamenii săi și-au trăit viața și au evoluat în ultimul secol.
Deschis în 2011, în urma unui apel pentru amintiri și artefacte, muzeul a devenit din ce în ce mai puternic și găzduiește acum o serie de expoziții temporare și evenimente, precum și instalații permanente, inclusiv o retrospectivă U2 cu exponate donate de membrii trupei.
Clădirea guvernului Dail
De la Micul Muzeu din Dublin, o plimbare pe lângă legendarul hotel The Shelbourne Dublin te va duce în partea de sus a străzii Kildare Street, unde se află Parlamentul irlandez (Dáil Éireann), pe partea stângă.
Clădirea parlamentului a fost cunoscută cândva sub numele de Kildare House, după James Fitzgerald, Contele de Kildare, care a comandat construcția acesteia în 1745 și și-a propus să creeze un mare conac georgian care să reflecte statutul său social înalt. Când a devenit Duce de Leinster în 1766, casa a fost redenumită Leinster House.
Muzeul Național al Irlandei: Arheologie
Situat pe Kildare Street, lângă Biblioteca Națională, Muzeul Național al Irlandei: Arheologie merită cu siguranță să îți petreci timpul explorând. Muzeul prezintă expoziții permanente remarcabile. Printre cele mai importante se numără Aurul Irlandei, Irlanda preistorică și impresionanta colecție de vikingi.
De asemenea, merită vizitat pentru colecția Trezoreriei, care include magnificul Ardagh Chalice. Considerat pe scară largă ca fiind unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Dublin pe gratis, acest muzeu de clasă mondială oferă, de asemenea, tururi și un program bogat de ateliere și evenimente educaționale.
Galeria Națională a Irlandei
Un viraj la dreapta la capătul străzii Kildare Street te va duce la Galeria Națională a Irlandei, cu intrări pe Clare Street și Merrion Square West.
Găzduind cea mai bună colecție de artă irlandeză din lume, alături de o colecție remarcabilă de artă europeană din Evul Mediu până în prezent, aceasta este un loc pe care trebuie să-l vizitezi neapărat când te afli în capitală.
Galeria a fost deschisă în 1864, fiind adăugate aripi în 1903, 1968 și, cel mai recent, în 2002. Colecțiile includ Muzeul Yeats, șapte săli dedicate artei irlandeze, pictorilor italieni, Sala Shaw și Sala Barocă.
Galeria, care se întinde pe patru niveluri, găzduiește în mod regulat expoziții temporare impresionante și există o cafenea excelentă, populară atât pentru localnici, cât și pentru vizitatori.
Piața Merrion
Ieși de pe portalul principal al Galeriei Naționale și te afli în Merrion Square. Alcătuită din case private și birouri impunătoare, aceasta este, fără îndoială, cea mai grandioasă piață georgiană din Dublin și este protagonistă în nenumărate imagini și cărți poștale ale orașului. În centrul ei se află un parc drăguț cu o statuie vibrantă a celui mai colorat scriitor și renumit spirit din Dublin, Oscar Wilde.
O plimbare plăcută în jurul pieței este o călătorie în timp în epoca georgiană. Poți observa că ferestrele de sus din multe clădiri sunt mai mici decât cele de jos. Acest lucru a fost făcut pentru a crea o iluzie optică a caselor care sunt mai înalte decât sunt în realitate. La sfârșit de săptămână, artiștii locali se aliniază în perimetrul parcului și își expun picturile pe balustrade.
EPIC Muzeul Emigrației Irlandeze
Irlanda a fost mult timp un exportator de oameni. Superbul EPIC The Irish Emigration Museum din Dublin este situat în mod corespunzător în zona docurilor din oraș, scena multor despărțiri triste.
Înființat în 2016, acest muzeu fascinant oferă o descriere aprofundată – și adesea emoționantă – a emigrației irlandeze de-a lungul secolelor. În total, există peste 20 de galerii tematice separate de explorat, care se ocupă nu doar de istoria migrației irlandeze, ci și de influența pe care acest popor dinamic a avut-o în locurile în care s-a stabilit.
Muzeul de istorie a martorilor GPO
Strada OConnell, principala arteră de circulație din Dublin, găzduiește emblematicul GPO (General Post Office), construit în 1814.
Revolta eșuată din 1916 a început aici, iar găurile de gloanțe încă mai punctează porticul neoclasic. În interior, cea mai nouă atracție a orașului, Muzeul de Istorie a Martorilor GPO, este o vizită obligatorie pentru cei care doresc să înțeleagă mai bine acest eveniment crucial din istoria Irlandei.
Deși se concentrează cu precădere pe perioada care a precedat revolta și pe revolta în sine, sunt disponibile numeroase informații, prin intermediul exponatelor interactive, despre alte evenimente cheie, inclusiv despre Războiul de independență irlandez până la procesul de pace din Irlanda de Nord. Sunt disponibile tururi ghidate, care sunt foarte recomandate.
Dublin se întinde mai degrabă decât se înalță, dar centrul istoric al orașului este foarte ușor de explorat pe jos. În continuare, un sistem de tren ușor, autobuze și taxiuri numeroase permit călătorilor să ajungă oriunde doresc să meargă. Lasă-te fermecat de aerul irlandez și nu uita să aduci acasă un suvenir!
Sursa foto: 123rf.com, shutterstock.com
Vezi şi locuri de vizitat în Amsterdam!