De unde provine tradiția de a sfinții casa și ce semnificație are

Tradiția sfințrii casei sau sfeștania are origini în primele secole ale creștinismului și este legată de practicile de purificare și binecuvântare a locațiilor considerate sacre sau speciale în cadrul credinței creștine. Aceste practici au fost inspirate de tradițiile și riturile vechi testamentare și au evoluat în timp în ceea ce astăzi numim sfin’irea casei.

În Vechiul Testament, găsim exemple ale sfințirii unor locuri sau obiecte în scopuri religioase. De exemplu, Dumnezeu îi poruncește lui Moise să sfințească sanctuarul și toate obiectele sale pentru a fi folosite în slujba Lui. În același mod, în perioada Templului din Ierusalim, se efectuau ritualuri de sfințire și curățire a spațiilor și a obiectelor folosite în cultul religios.

În creștinism, ideea de a sfinți și binecuvânta o locuință sau un spațiu specific provine din învățăturile lui Isus Hristos și din practicile apostolilor. Creștinii consideră că prin sfintirea casei, acest spațiu devine un loc în care Dumnezeu este prezent și în care locuitorii pot trăi în conformitate cu învățăturile creștine.

Astfel, sfintirea casei în creștinismul ortodox are în vedere mai multe aspecte:

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
  • Curățirea spațiului: Prin sfintirea casei, se consideră că spațiul este curățat de influențele negative sau rele. Se cere binecuvântarea lui Dumnezeu pentru a-l face un loc în care credința și valorile creștine pot fi trăite și manifestate.
  • Protecția spirituală: Sfintirea casei are și un aspect de protecție spirituală. Se crede că această ceremonie înlătură sau respinge influențele malefice și aduce armonie și pace în locuință.
  • Binecuvântarea locuitorilor: Sfințirea casei se referă și la binecuvântarea locuitorilor ei. Se roagă pentru protecție, sănătate, pace și prosperitate asupra celor care trăiesc în acea casă.
  • Recunoștința față de Dumnezeu: Sfințirea casei este și o expresie de recunoștință față de Dumnezeu pentru darul locuinței și pentru toate binecuvântările primite.

Ce înseamnă sfințirea casei

Sfințirea casei sau sfeștania este o tradiție importantă în rândul românilor ortodocși, iar evenimentul reprezintă o binecuvântare și o curățare spirituală a locuinței.

Sfintirea casei are loc de obicei la momente speciale, cum ar fi când o nouă casă este construită sau când o familie se mută într-o locuință nouă. De asemenea, sfințirea casei poate fi realizată și în alte ocazii, cum ar fi atunci când casa a fost renovată sau după o perioadă de timp, pentru a reînnoi binecuvântarea.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Procedura exactă a sfințirii casei poate varia ușor în funcție de tradițiile și obiceiurile locale, dar în general urmează anumite etape comune.

  • Programarea: Familia contactează parohia sau biserica și stabilește o întâlnire cu preotul pentru sfințirea casei.
  • Pregătirea casei: Înainte de sosirea preotului, familia cureță și pregătește casa, precum și masa cu uleiul pentru sfințirea casei.
  • Binecuvântarea inițială: Când preotul sosește, se face o scurtă rugăciune de binecuvântare la intrarea în casă.
  • Rânduieli liturgice: Preotul continuă cu rânduielile liturgice specifice sfințirii casei. Acestea pot include citirea unor pasaje biblice, cântări speciale și rugăciuni specifice.
  • Binecuvântarea casei: Preotul folosește agheasmă (apă sfințită) și o ramură de busuioc pentru a stropi și a binecuvânta diferite zone ale casei. În timpul acestui proces, se rostesc rugăciuni speciale pentru protecție, pace și binecuvântare asupra casei și a locuitorilor săi.
  • Rugăciuni și slujbă: Preotul și familia pot participa la slujba sfințirii, care poate include rugăciuni speciale și imnuri bisericești.

Ce se pune pe masă la sfințirea casei

Când se face sfinţirea casei sau sfeștania, pe masa trebuie să pui:

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
  • o icoană
  • un bol cu făină,
  • un bol cu apă,
  • un pahar de ulei,
  • lumânări,
  • beţişoare cu vată pe ele,
  • pomelnic cu cei care vor locui în acea clădire,
  • un mănunchi de busuioc,
  • un prosop,
  • tămâie şi cărbune
  • o farfurie cu mâncare.

Preotul sfinţeşte apa și busuiocul. Prosopul trebuie pus pentru ca preotul să aibă de ce se şterge când termină cu apa sfinţită, iar acesta va fi luat de preot. Apoi sfinţeşte uleiul din pahar, iar cu cele 7 beţişoare face câte o cruce în fiecare încăpere din locuință. Lumânările, bineînţeles, trebuie aprinse când începe slujba. La final se binecuvântează făina şi mâncarea.

Ce se face cu uleiul de la sfințirea casei

Uleiul de sfințirea casei, precum și agheasma, potrivit tradiției creștine, nu trebuie să fie niciodată aruncate. Cu agheasma se poate stropi prin casă, iar uleiul se va pune în candelă în fiecare zi câte puțin, alături de altă cantiate de ulei nesfințit, până când acesta se termină.

Rugăciune pentru casă și familie

Stăpâne, Doamne, Dumnezeul nostru, care întru cele înalte locuieşti şi spre cele smerite priveşti, binecuvântează casa noastră şi cu puterea Ta, întăreşte-ne pe noi, robii Tăi (numele), cei ce locuim în ea.

Bine este, Doamne, ca şi casa noastră să ne fie ca o doua biserică, în care noi ne închinăm înaintea sfintelor icoane şi ne rugăm Ţie. Binecuvântează, Doamne, găspodăria noastră şi înmulţeşte în ea toate bunătăţile, ca să uităm de grijile şi nevoile pământeşti şi să putem lucra mai cu osâdrie pentru dobândirea vieţii cele veşnice şi pentru a ajunge în locaşurile Tale cele sfinte.

Îndepărtează de la noi toate cursele vrăjmaşului celui pierzător de suflete, trimite pe îngerul Tău cel milostiv, ca să ne păzească şi să ne ferească de toată răutatea şi să ne povăţuiască spre lucrarea tuturos faptelor celor bune şi spre împlinirea sfintelor porunci.

Că ţie ţi se cuvine a ne milui şi a ne mântui, Dumnezeul nostru, şi Ţie slavă înălţăm, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Rugăciune pentru liniște și pace în casă

„Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul nostru, trimis ai fost de Dumnezeu-Tatăl pe pământ ca să salvezi neamul omenesc de la moarte, Care prin însăşi a Ta răbdare neclintită şi smerenie necuprinsă ai suferit batjocură, răni, cruce şi moarte, fără împotrivire.

Vino între noi şi-n casa noastră, precum în mijlocul ucenicilor Tăi ai venit după Înviere zicându-le „Pace Vouă!” şi ai liniştit sufletele lor înfricoşate şi întristate. Mântuitorul şi ocrotitorul vieţii noastre, linişteşte sufletele noastre zbuciumate şi înviforate. Pacea Ta ce-a nestricată dă-ne-o nouă, Iubitorule de oameni, nu precum o dau oamenii. Şi bucuria Ta fă-o deplină în noi, astfel ca nimic să nu zdruncine credinţa şi liniştea familiei noastre.

Liniştitorul cel sfânt şi minunat al valurilor înspumate şi salvatorul Sfântului Apostol Petru din vâltoarea mării, linişteşte-ne şi pe noi sufleteşte şi trupeşte, căci mult suntem afundaţi în cumplita mare a păcatelor şi a deznădejdii.

Iisuse, Tu eşti lumina ce-a dumnezeiască, mai presus de cuget şi de simţire, Tu eşti pacea celor tulburaţi, împovăraţi şi împresuraţi de necaz. Păzeşte-ne pe toţi de toată vătămarea şi ispita, pentru ca îndulcindu-ne din ajutorul Tău, şi cu îngerii Tăi cei sfinţi fiind păziţi, toţi cu credinţă să cântăm: Domnul este ajutorul nostru, nu ne vom teme, căci Tu eşti, Dumnezeule, întărirea noastră, Stăpânitor puternic şi Domn al păcii, şi împărăţia Ta este împărăţie veşnică.

Rugăciune pentru înţelegerea în familie, către Sfinţii Mucenici Adrian şi Natalia

O, sfinţită pereche, Sfinţilor Mucenici Adrian şi Natalia, fericiţilor soţi şi vitejilor pătimitori! Auziţi-ne pe noi, care ne rugăm vouă cu lacrimi, şi trimiteţi asupra noastră toate cele de trebuinţă sufletelor şi trupurilor noastre, şi rugaţi-L pe Hristos Dumnezeu să ne miluiască şi să facă cu noi după îndurările Sale, ca să nu pierim în păcatele noastre. Aşa, Sfinţilor Mucenici primiţi glasul rugăciunii noastre, şi izbăviţi-ne cu mijlocirile voastre de foamete, de molimă, de cutremur, de potop, de foc, de grindină, de sabie, de năvălirea celor de alt neam şi de războiul cel dintre noi, de moartea năprasnică şi de toate nevoile, necazurile şi bolile, ca pururea fiind întăriţi cu rugăciunile voastre sa preaslăvim pe Domnul nostru Iisus Hristos, Căruia se cuvine toată slava, cinstea şi închinăciunea, dimpreună şi Celui Fără de început al Său Părinte şi Preasfântului Duh, în vecii vecilor. Amin

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ele sunt cele patru zodii care au noroc la bani în luna decembrie. Reușite, oportunități, dar și regăsiri pentru acești nativi în ultima lună din an
FANATIK.RO
Ele sunt cele patru zodii care au noroc la bani în luna decembrie. Reușite, oportunități, dar și regăsiri pentru acești nativi în ultima lună din an
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI