Cuprins:
Una dintre cele mai populare plante medicinale, mușețelul este răspândit în toate zonele de câmpie, pe pajiști sau în locuri însorite. Mușețelul poate fi folosit pentru infuzii și extracte. Iată când se culege și cum se face ceai de mușețel. Planta medicinală conţine un puternic antispasmodic care este eficace împotriva durerilor musculare şi permite reducerea iritabilităţii şi agitaţiei nervoase, potrivit unui studiu.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Flori de mușețel – când se culeg și cum se folosesc
Mușețelul, Matricaria chamomilla, în denumire științifică sau romanița, denumirea cunoscută în anumite zone ale țării, are flori de culoare verde-gălbui, înconjurate de petale albe.
Mușețelul înflorește în lunile mai și iunie, iar uneori poate avea o a doua înflorire în luna septembrie.
Momentul optim pentru recoltarea mușețelului este determinat de poziția ligulelor albe și florilor tubuloase, galbene. Atunci când florile de mușețel se deschid, florile albe din jurul receptacului au o poziție de scut și încep să adopte o poziție plană. Florile tubuloase devin în totalitate galbene și cele albe se apleacă spre baza plantei. Atunci este momentul potrivit pentru ca florile de mușețel să fie culese.
Vezi și lista cu cele mai folosite condimente, mirodenii și ierburi aromatice din România.
Florile de mușețel care nu sunt culese la timp se dezintegrează la uscare, iar în cazul în care sunt culese prea devreme, florile conțin o cantitate foarte mică de ulei volatil.
Mușețelul se culege dimineața, până la prânz, deoarece se acumulează o cantitate mai mare de uleiuri volatile în flori. Spre seară, cantitatea se mai reduce. Se culege manual, floare cu floare sau cu un pieptene normal, un procedeu practic care dublează randamentul.
Cum se usucă florile de mușețel
Florile de mușețel se pun pe o suprafață dreaptă, iar stratul de flori nu trebuie să depășească 5 cm grosime. Se pun într-un spațiu umbros, nu la soare, într-o încăpere ventilată, deoarece acest lucru ajută la eliminarea vaporilor de apă care se degajă de la flori.
Florile nu trebuie întoarse, se pot fărâmița ușor, și trebuie lăsate până se usucă complet, atunci când au o textură aspră și plesnesc ușor când sunt prinse între degete.
După ce s-au uscat, se pot depozita în pungi de hârtie și se păstrează pentru prepararea ceaiului de mușețel.
Ceai de mușețel – cum se prepară
Pentru o cană de 200 de ml de apă ai nevoie de o linguriță de mușețel uscat sau 3,4 lingurițe de mușețel proaspăt. Încălzește apa, aproape de temperatura de fierbere, 90 de grade Celsius, adaugă florile de mușețel și lasă totul la infuzat pentru 3-4 minute.
Ceaiul de mușețel poate fi consumat neîndulcit sau cu miere.
Ceai de mușețel – proprietăți
- Proprietăți calmante;
- Acțiune antiinflamatoare;
- Acțiune antispastică;
- Acțiune antialergică;
- Acțiune epitelizantă;
- Acțiune cicatrizantă;
- Acțiune imunostimulatoare.
Ceai de mușețel – beneficii
Îmbunătățește digestia
Consumul regulat de ceai de mușețel are un efect benefic asupra digestiei și poate scădea riscul apariției disconfortului abdominal și al anumitor probleme gastrointestinale. De asemenea, datorită proprietăților antiinflamatorii, mușețelul ameliorează și crampele, și diareea, potrivit unor studii.
Reduce nivelul zahărului din sânge
Ceaiul de mușețel consumat cu regularitate poate ajuta la prevenirea distrugerii celulelor pancreasului, obicei care apare atunci când nivelul de zahăr din sânge este prea ridicat față de limita normală. Acest lucru poate duce la un risc mai mic de apariție a complicațiilor legate de diabet.
Un studiu realizat în anul 2008 a arătat că ceaiul de mușețel ar putea ajuta la scăderea nivelului glicemiei și a riscului de complicații cauzate de diabet.
Îmbunătățește sănătatea inimii
Datorită conținutului ridicat de antioxidanți denumiți flavonoizi, ceaiul de mușețel contribuie la reducerea tensiunii arteriale și la menținerea colesterolului în limite normale, potivit unui studiu publicat în anul 2015. În caz contrar, acești factori pot determina apariția bolilor de inimă.
Ajută la tratarea insomniei
Se vorbește adesea și despre rolul acestui ceai în tratarea insomniei și în relaxare. Acest beneficiu nu a fost testat într-un studiu clinic, însă într-un studiu realizat în anul 2010, pentru stabilirea beneficiilor mușețelului, 10 din 12 pacienți cu probleme cardiace au adormit mai ușor după ce au consumat ceai de musețel.
Utilizări ale mușețelului în cosmetică
Infuzia, dar și uleiurile esențiale care au în compoziție mușetel sunt extrem de des întâlnite în procedurile și tratamentele cosmetice.
Cremele și unguentele cu mușețel ajută la îmbunătățirea dermului și au un efect vizibil atunci când sunt aplicate pe piele. Datorită camazulenei și bisabolului, principii active din compoziția mușețelului, acesta ajută la calmarea simptomelor dermatitei și a altor afecțiunii ale pielii.
De asemenea, șamponul de mușețel are efect antimătreață și ajută la protejarea scalpului și întărirea firului de păr.
Alte beneficii ale consumului de ceai de mușețel
- Ameliorează inflamațiile cavității bucale și gingiilor;
- Reduce stările de anxietate;
- Reduce stările de greață sau indigestie;
- Calmează iritațiile și eczemele;
- Calmează durerile reumatice.
Mușețelul se foloseste atât pentru uz intern, cât şi pentru uz extern.
Ceai de mușețel – efecte adverse și contraindicații
Experții spun că ceaiul de mușețel poate fi consumat în siguranță, însă consumat în exces, acesta poate avea o serie de efecte secundare.
Este recomandat să nu bea acest ceai persoanele care iau anticoagulante, deoarece mușețelul conține substanțe (cumarinele) care au efect anticoagulant, arată un studiu publicat în anul 2012.
Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să discutați cu medicul, înainte de a începe o cură cu ceai de mușețel, pentru a evalua eventualele interacțiuni cu alte medicamente.
Ceai de mușețel în sarcină
Medicii recomandă precauție când vine vorba de consumul de ceaiuri de plante în sarcina, inclusiv cel de mușetel. Și asta, pentru că nu există suficiente studii pentru a confirma clar că ceaiul de mușețel este sigur în sarcină. Unii medici pot recomanda moderație în consumul de ceai de mușețel în timpul sarcinii, în timp ce alții te-ar putea sfatui să îl eviti complet în această perioadă. Ceaiul de mușețel conține și substanțe cu rol antiinflamator, lucru ce se poate dovedi a fi periculos în timpul sarcinii.
Daniel9090 • 01.01.2024, 10:34
este o băutură plăcută și reconfortantă, adesea folosită pentru multiple scopuri terapeutice
Daniel9090 • 01.01.2024, 10:34
ceaiul de mușețel este apreciat pentru beneficiile sale calmante și pentru potențialul său de a îmbunătăți sănătatea generală
Daniel9090 • 01.01.2024, 10:33
Consumul regulat de ceai de mușețel poate contribui la reducerea stresului și a anxietății, ajutând la îmbunătățirea calității somnulu