Cuprins:
Ce se întâmplă dacă pui un cub de gheață pe carnea de pe grătar. Trucul unui bucătar celebru
Tot ce trebuie să faci este să adaugi un cub de gheață pe carnea de pe grătar. Asta nu e valabil doar pentru chiftelele de burgeri, ci și pentru fripturi de porc sau de vită. Acesta nu este un sfat culinar de la oricine – a venit direct de la juratul de la Master Chef Graham Elliot, scrie mashed.com.
Dacă pui un cub de gheață în mijlocul chifteluței sau unei fripturi, acesta se va topi pe măsură ce carnea se gătește, în timp ce apa produsă va fi absorbită de restul burgerului sau fripturii, menținând carnea umedă pe măsură ce se gătește, în loc să se usuce.
Totuși, există câteva capcane la care trebuie să fii atent. Prima este că, având în vedere dimensiunea și forma majorității cuburilor de gheață, burgerii și fripturile de pe grătar vor trebui să fie destul de groase.
Celălalt lucru de care trebuie să ții cont este că va trebui să gătești burgerul la o temperatură internă suficient de ridicată pentru ca cubul de gheață să se topească.
Cum să faci cei mai delicioși burgeri pe grătar
Folosește carne de vită proaspăt tocată
Cumpărarea cărnii de vită gata tocată din magazin este primul pas greșit. Nu știi niciodată sigur când a fost tocată, din ce parte a vacii provine sau chiar câte vaci diferite se află în pachet.
Dacă ai o măcelărie bună, mergi și alege-ți câteva bucăți de carne frumoasă cu puțină grăsimea și roagă măcelarul să o toace pentru tine.
Păstrează totul la rece
Până când burgerii tăi nu sunt complet formați, căldura este dușmanul lor. Grăsimea caldă este moale și maleabilă și tinde să se lipească de mâinile și suprafețele de lucru. Și acea grăsime trebuie să rămână în carne.
Nu adăuga nimic în carne
Adăugarea de lucruri precum ceapă, ierburi, ouă, pesmet, orice la carnea tocată nu numai că te obligă să manipulezi prea mult amestecul, dar acoperă toată aroma cărnii. Dacă vrei neapărat să adaugi astfel de lucruri, lasă deoparte sarea.
Nu săra carnea de vită până când nu formezi chifteluțele. Sarea va dizolva proteinele musculare, care ulterior se vor reticula, transformându-ți burgerii din umezi și fragili în uscați și elastici.
Cel mai bun moment pentru a condimenta burgerii este la câteva minute înainte ca aceștia să ajungă pe grătar sau pe plită. Sarea începe să afecteze proteinele din carne – dizolvând proteinele, scoțând umezeala – în momentul în care intră în contact cu ea, afectând negativ textura exterioară a cărnii. Iar acesta nu este un lucru bun.
Forma contează
Cântărind carnea pe măsură ce o împarți și măsurând chiftelele pe măsură ce le formezi, te vei asigura că toți burgerii vor avea o formă și o dimensiune uniformă, ceea ce, la rândul său, va garanta că toți se vor găti în același ritm.
Formează chifteluțele cu o ușoară adâncitură în centru, iar acestea își vor păstra forma de disc bine conturat pe măsură ce se gătesc.
Condimentează din belșug
Oricât de atent ți-ai selecta amestecul de carne, fără sare și piper nu va avea niciun gust. Piperul negru proaspăt măcinat din boabe întregi de piper este o necesitate – este mult mai aromat decât pulberea deja măcinată.
Întoarce burgerul cât vrei de des
Un burger întors des se gătește mai uniform. Întoarcerea burgerului în mod repetat (chiar și o dată la 15 secunde) încurajează o gătire internă mai rapidă și mai uniformă, reducând până la o treime din timpul petrecut pe grătar.
Folosește un termometru
- 49°C și mai puțin pentru un burger rumenit (roșu/ crud în centru).
- 54°C pentru mediu-crud (roz și puțin călduț)
- 60°C pentru mediu (complet roz, începe să se usuce)
- 66°C pentru mediu-bine făcut (roz-cenușiu, semnificativ mai uscat)
- (71°C și peste pentru bine făcut (complet gri, foarte puțin umed)
Alege bine chifla
Chiflele vin în toate formele, mărimile, densitățile și aromele. Asigură-te că o ai pe cea potrivită pentru burgerul tău.
Pentru chiftelele mai mici și mai subțiri, alege o chiflă mică și foarte pufoasă, puțin dulce.
Un burger mai mare, în stil pub, poate copleși o chiflă moale cu sucuri, îmbibând și dizolvând baza înainte ca burgerul să ajungă la masă, așa că alege o chiflă puțin mai densă și mai mare.
Prăjirea chiflei poate atenua unele dintre aceste efecte, dar, în cea mai mare parte, este mai bine să alegi o chiflă mai rezistentă una artizanală.
Sursa foto: 123rf.com
Cum se face ceapa caramelizată și în ce rețete o poți folosi