Ele au o semnificație profundă în ritualurile de înmormântare și constituie o formă de comunicare simbolică între cei rămași în viață și cei plecați dintre noi, precum și între cei aflați în suferință și comunitatea din care fac parte. De-a lungul timpului, coroanele funerare au căpătat diferite forme și simboluri, însă, în esență, ele sunt o modalitate vizuală de a exprima durerea pentru uriașa pierdere suferită.

Simbolistica mesajelor de pe panglicile coroanelor funerare

Mesajele care se scriu pe panglicile coroanelor funerare sunt unele dintre cele mai grele lucruri pe care cineva le are de făcut atunci când se află in fața momentului dificil în care o persoană iubită moare. Este un moment în care cu greu îți poți găsi cuvintele prin care să exprimi tristețea și durerea pe care le provoacă moartea unei persoane dragi.

De aceea este important să cuprinzi într-un scurt mesaj cele mai potrivite cuvinte prin care să poți exprima cât de mult a însemnat pentru tine, cât de mult ai iubit-o și cât de mult ai apreciat ceea ce a făcut pentru tine de-a lungul vieții. Acest mesaj este deosebit de important deoarece reprezintă esența tuturor lucrurilor pe care, poate, nu ai apucat să le spui celor plecați dintre noi. Nimic din ceea ce ai putea spune sau pare că nu mai are sens.

Cât de important este portofoliul primit de România în Comisia Europeană. Europarlamentar PNL: „E gol, zero competențe”
Recomandări
Cât de important este portofoliul primit de România în Comisia Europeană. Europarlamentar PNL: „E gol, zero competențe”

Reține că, atunci când alegi un mesaj pentru o panglică funerară, este important să ții cont de ce a reprezentat pentru tine persoana decedată, de convingerile religioase ale acesteia, precum și de preferințele familiei îndurerate. Cuvintele tale pot avea puterea să ofere confort și sprijin într-o perioadă foarte dificilă, așa că alege-le cu grijă, notează AdeleRaeFlorist.

Ce semnificație au coroanele funerare

Coroanele funerare se trimit însoțite de o panglică funerară simplă sau dublă, dispusă pe diagonală și pe care se trece mesajul dorit și din partea cui este. Mesajele pentru coroanele funerare trebuie să fie succinte, sincere și concise. De asemenea, este foarte important să reții că, în cazul în care nu ești rudă sau foarte apropiat de familia în doliu, cele mai bune aranjamente florale funerare pe care le poți trimite sunt coroanele funerare.

Simbolistica acestor aranjamente florare poate să dezvăluie mesaje profunde în funcție de florile pe care le alegi pentru acestea. Cu toate că puțini sunt cei care cunosc acest detaliu, trebuie să știi că semnificația florilor a fost dezvoltată încă din epoca victoriană, iar tradiția continuă și în zilele noastre. Iată câteva dintre florile care sunt folosite la realizarea de coroane funerare și simbolurile lor în acest context, potrivit site-ului Magnolia.ro:

Televiziunea chineză arată cum ar putea avea loc debarcarea din Taiwan. „Ziua zero”, serialul menit să-i pregătească pe taiwanezi | VIDEO
Recomandări
Televiziunea chineză arată cum ar putea avea loc debarcarea din Taiwan. „Ziua zero”, serialul menit să-i pregătească pe taiwanezi | VIDEO

Crin
Coroanele funerare care conțin crini se numără printre cele mai întâlnite alegeri pentru a onora memoria celor plecați dintre noi. Crinii simbolizează puritatea și nevinovăția sufletului care s-a înălțat la Cer. De asemenea, crinii albi reprezintă empatia și compasiunea, în timp ce crinii orientali sugerează ideea de viață veșnică.

Trandafir
Așa cum știm cu toții, trandafirii sunt printre cele mai populare flori din lume, iar culorile acestora are fiecare câte o semnificație aparte. În cazul unei înmormântări, este important de știut că trandafirii albi simbolizează puritatea, smerenia și inocența, cei roșii exprimă dragostea și respectul, în timp ce trandafirii roz semnifică recunoștința față de persoana decedată. În schimb, trandafirii galbeni, care sunt oferiți adesea de prieteni, reflectă legătura profundă dintre aceștia și persoana decedată.

Orhidee
Considerată una dintre cele mai elegante flori, orhideea este un simbol al respectului și al admirației profunde față de persoana trecută în neființă. Orhideele roșii simbolizează afecțiune, putere și curaj, cele albe exprimă puritate și inocență, cele galbene sunt un simbol al prieteniei, iar cele roz semnifică recunoștință.

Pagerele luptătorilor Hezbollah au explodat: cel puțin nouă morți și 2.800 de răniți, printre care și ambasadorul Iranului în Liban | VIDEO
Recomandări
Pagerele luptătorilor Hezbollah au explodat: cel puțin nouă morți și 2.800 de răniți, printre care și ambasadorul Iranului în Liban | VIDEO

Garoafă
Garoafele reprezintă flori simbolice, care sunt folosite cel mai frecvent la aranjamentele funerare datorită în primul rând a mesajului de iubire și de afecțiune pe care acestea îl transmit. Aceste flori semnifică puritatea, recunoștința și dragostea profundă pe care cei rămași în viață le-au simțit pentru persoana decedată.

Hortensia
Această floare simbolizează devotamentul, înțelegerea și prietenia sinceră, fiind astfel o alegere populară pentru coroanele funerare.

Gerbera
Datorită culorilor sale vibrante, gerbera simbolizează o relație apropiată pe care ai avut-o cu persoana decedată, iar coroanele funerare care se fac din această floare exprimă atât prietenie și recunoștință, cât și dragoste și respect.

Cum trebuie să fie mesajul pentru panglica funerară

De obicei, fie că vorbim despre coroane funerale ori despre jerbe de înmormântare, acestea vin însoțite de o panglică simplă sau de una dublă, care sunt dispuse de regulă pe diagonală, în funcție de cerințele clientului. În cazul panglicii simple, mesajul va trebui scris pe ambele părți, în timp ce, pe o panglică dublă, textul mesajului va conține numele persoanei sau persoanelor care trimit coroana funerară sau gradul de rudenie al acesteia/acestora (mamă, tată, soție, soț, fiu, fiică, soră, frate, nepot, unchi, mătușă și așa mai departe).

Mesajul care va fi inscripționat pe panglica unei coroane funerare trebuie să fie sincer și concis, dar în același timp încărcat de emoție și de respect, se menționează pe site-ul Coroanefunerare.com. În general, mesajele trebuie să fie solemne și să evite orice formulare prea lungă sau informală. Ele ar trebui să reflecte relația pe care cel care oferă respectiva coroană o avea cu persoana decedată și să exprime într-o manieră respectuoasă sentimentele pe care le are față de această pierdere.

Panglica funerară poate avea două secțiuni: una care include un mesaj adresat direct persoanei decedate și o alta pe care este menționată persoana care a trimis coroana. Respectul față de persoana decedată și față de familia acestuia este esențial. Simplitatea și sinceritatea sunt de dorit în astfel de momente.

Ce se scrie pe panglica unei coroane funerare

Depunerea unei coroane funerare în capela cimitirului și la mormânt reprezintă un ritual sacru, care îți permite să îți arăți întristarea, durerea pierderii, dar și respectul pentru persoana decedată. Așa cum precizam anterior, mesajele de pe panglicile coroanelor funerare pot varia în funcție de relația avută cu persoana decedată, dar și de sentimentele pe care dorim să le transmitem.

De regulă, se utilizează fraze scurte și directe, potrivit site-ului Condoleanțe.ro, care pot include mesaje precum cele pe care ți le prezentăm în cele ce urmează:

Mesaje panglică coroană funerară pentru mama/tata

  • Te iubim, îți ducem lipsa, ne vom aminti mereu de tine!
  • Înțelepciunea, dragostea și bunătatea ta nu vor fi uitate niciodată!
  • Ai fost lumina, dragostea și zâmbetul care mi-au înseninat viața!
  • Ai fost o mamă minunată și te voi iubi mereu! Drum lin către îngeri!
  • Ai fost un tată minunat și te voi iubi mereu! Drum lin către îngeri!
  • Mulțumesc pentru tot ceea ce ai făcut pentru mine. Odihnește-te în pace!
  • Ai fost cea mai iubitoare și grijulie mamă din lume. Odihnește-te în pace!
  • Ai fost cel mai iubitor și grijuliu tată din lume. Odihnește-te în pace!
  • Un suflet minunat s-a înălțat la cer! Te voi iubi mereu!
  • Dragă mamă/tată, te voi iubi mereu, nu te voi uita niciodată!

Mesaje panglică coroană funerară pentru soră/frate

  • Vei rămâne veșnic în gândurile și în inima mea!
  • Ai fost cel mai bun prieten al meu! Îți voi duce mereu dorul!
  • Îți mulțumesc că ai fost mereu alături de mine! Drum lin către îngeri!
  • Ai lăsat un gol imens în sufletul meu! Te voi iubi mereu!
  • Dormi în pace! Vei trăi mereu în inima mea!
  • Ai plecat din viața mea, dar am păstrat cele mai frumoase amintiri cu tine!
  • În amintirea celei mai bune surori/celui mai bun frate din lume! Drum lin!
  • Regret că nu mai ești lângă mine! Dumnezeu să te odihnească în pace!
  • Dormi în pace surioara mea/frățiorul meu! Îmi vei lipsi enorm!
  • Amintirile cu tine vor dăinui pururea! Te voi iubi mereu!

Mesaje panglică coroană funerară pentru bunica/bunicul

  • Ai fost, ești și vei rămâne în sufletul meu!
  • Bunic/ă drag/ă, mulțumesc pentru o copilărie de vis! Te voi iubi mereu!
  • Nepoții te vor plânge veșnic. Regrete eterne!
  • Dumnezeu să te odihnească în pace!
  • Dormi în pace, bunico/bunicule! Nu te vom uita niciodată!
  • Mulțumim că ne-ai fost alături și că ne-ai oferit clipe minunate în familie!
  • Prețuire și amintire eternă! Odihnește-te în pace, bunico/bunicule!
  • Ne vei lipsi mult, bunico/bunicule! Odihnă veșnică!
  • Să mă veghezi mereu, bunico/bunicule! Vei fi veșnic în inima mea!
  • Să te iubim a fost ușor. Să te uităm este imposibil!

Mesaje panglică coroană funerară pentru soție/soț

  • Draga mea/dragul meu, vei rămâne pururea în inima mea!
  • Te voi iubi mereu! Odihnește-te în pace!
  • În memoria soțului meu, un tată minunat și un partener de viață extraordinar!
  • În memoria soției mele, o mamă minunată și o parteneră de viață extraordinară!
  • Nu îți spun adio, iubirea mea. Ne revedem în curând!
  • Ai fost dragostea, zâmbetul și lumina vieții mele! Odihnă veșnică!
  • Îți mulțumim pentru dragostea și bucuria pe care ai adus-o în viețile noastre! Te iubim!
  • Deși ai plecat, dragostea noastră va continua mereu! Te iubesc!
  • Vei dăinui în inima și în gândurile mele mereu! Odihnește-te în pace!
  • Am trăit cea mai frumoasă poveste de dragoste! Te voi iubi mereu!
  • Nu vei pleca niciodată din sufletul meu!

Mesaje panglică coroană funerară pentru fiu/fiică

  • Îngerii aveau nevoie de un înger! Drum lin!
  • Lacrimile nu îmi ajung să îți plâng plecarea!
  • Ne vom întâlni în ceruri! Drum lin!
  • Durere nemărginită ai lăsat în inimile noastre! Te vom iubi mereu!
  • Pentru cel/cea care a plecat mult prea repede dintre noi! Odihnește-te în pace!
  • Familia te va plânge veșnic. Regrete eterne!
  • Vei fi mereu cu noi. Dumnezeu să te odihnească în pace!
  • Mângâiere și condoleanțe îndureratei familii!
  • Cu adâncă durere în suflet! Drum lin către îngeri!
  • Ai lăsat un gol enorm și o durere nesfârșită! Te vom iubi mereu!

Mesaje panglică coroană funerară pentru un prieten/o prietenă

  • Vei rămâne veșnic în inima și în amintirea mea!
  • Inima mea este îndurerată de pierderea ta!
  • Ai părăsit această lume prea devreme. Ne vom întâlni în Rai!
  • În amintirea ta! Îți voi simți mereu lipsa!
  • Te voi purta mereu în sufletul meu!
  • Dormi în pace, prieten/ă drag/ă!
  • Cu nemărginită durere în suflet și dragoste imensă!
  • Rămas bun prieten/ă drag/ă!
  • Ai fost ca un frate/ca o soră pentru mine! Te voi iubi mereu!
  • Tot regretul pentru un prieten/o prietenă de suflet!

Mesaje panglică coroană funerară pentru un coleg/o colegă

  • Condoleanțe din partea colegilor!
  • Recunoștință eternă, domnule/doamnă…!
  • Nu te vom uita niciodată!
  • Cu părere de rău! Condoleanțe din partea colegilor!
  • Suntem onorați că te-am cunoscut! Prietenii și colegii tăi!
  • Odihnește-te în pace, coleg/ă drag/ă!
  • Vei rămâne mereu în amintirea noastră!
  • Un om excepțional și un coleg minunat! Regrete eterne!
  • Păstrăm amintirea ta în inimile și în sufletele noastre!
  • Ne vom aminti cu drag de tine. Odihnește-te în pace!

Foto: Shutterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului
Știrileprotv.ro
Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Libertateapentrufemei.ro
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Orașul care ar putea fi lovit de un val ”de câțiva metri înălțime”. Zeci de mii de oameni sunt în pericol
FANATIK.RO
Orașul care ar putea fi lovit de un val ”de câțiva metri înălțime”. Zeci de mii de oameni sunt în pericol
Leonard Doroftei a povestit prin ce a trecut în Canada: „Aveam zile în care nu puteam să mănânc. Plecau târâș!”
GSP.RO
Leonard Doroftei a povestit prin ce a trecut în Canada: „Aveam zile în care nu puteam să mănânc. Plecau târâș!”
Leguma, cultivată la greu în România, la care prețul a explodat în acest an. Cât a ajuns să coste astăzi
FANATIK.RO
Leguma, cultivată la greu în România, la care prețul a explodat în acest an. Cât a ajuns să coste astăzi
Raluca Bădulescu și-a făcut cont pe OnlyFans. Cum pozează vedeta pe site-ul pentru adulți. Imagini necenzurate / FOTO
Unica.ro
Raluca Bădulescu și-a făcut cont pe OnlyFans. Cum pozează vedeta pe site-ul pentru adulți. Imagini necenzurate / FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
"Erau ultimii bani de înmormântare". Reacţia pensionarei jefuite de 450.000 de euro
Observatornews.ro
"Erau ultimii bani de înmormântare". Reacţia pensionarei jefuite de 450.000 de euro
Horoscop 18 septembrie 2024. Racii este bine să nu se lase în voia emoțiilor mai intense decât de obicei, dar nici să nu exagereze cu rațiunea
HOROSCOP
Horoscop 18 septembrie 2024. Racii este bine să nu se lase în voia emoțiilor mai intense decât de obicei, dar nici să nu exagereze cu rațiunea

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI