Cuprins:
Odată ajunși la destinație, turiștii abia așteaptă să meargă la plajă ca să se bronzeze și mai ales să se bălăcească în mare, în special copiii. Pentru aceștia, dar și pentru părinții lor, scăldatul în apa mării ar trebui să fie o activitate distractivă și un prilej de joacă. Din păcate, nu de puține ori, această activitate s-a transformat rapid în adevărate tragedii pe fondul nepăsării și al ignoranței de care dau dovadă unii turiști teribiliști.
Steagurile colorate pe care le vedem arborate pe plajele de la malul mării reprezintă un fel de mijloc de comunicare vizuală între salvamari și turiști. Acestea transmit prin intermediul unui cod de culori specific o serie de pericole la care oamenii se pot expune dacă nu le respectă semnificațiile. Marea poate fi uneori foarte agitată, ceea ce o face extrem de periculoasă pentru oricine comite un gest de teribilism, iar acest lucru poate fi fatal oricărei persoane care nu respectă indicațiile salvamarilor ori semnificația steagurilor. Și asta, în pofida faptului că intervenţia salvamarilor, a altor turiști şi a echipelor de salvare care de cele mai multe ori este promptă și rapidă, iar victimele sunt extrase la mal în scurt timp. De aceea este recomandat să cunoaștem semnificațiile steagurilor arborate de salvamari și să ascultăm de sfaturile lor.
De ce trebuie să ținem cont de steagurile de pe plajă
Înainte de a intra în apă, ar trebui ca toți cei aflați pe plajă, în funcţie de condiţiile meteorologice, să se informeze în legătură cu ce steaguri sunt arborate în punctele rezervate salvamarilor și, cel mai important, nu doar să se documenteze, ci să și țină cont de semnificația lor. Din păcate, mulți turiști ignoră aceste steaguri și ignoră și recomandările venite din partea salvamarilor și se avântă în larg chiar dacă scăldatul este interzis, lucru semnalat prin intermediul steagurilor care sunt arborate la un moment dat la locurile special amenajate pe plajă.
Așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți, marea și-a luat tributul și în această vară, când 12 oameni și-au pierdut viața pe litoral de la începutul sezonului estival 2023. Alți turiști la fel de nepăsători au fost, însă, mai norocoși și au fost salvați de la înec în ultimul moment din apele învolburate ale Mării Negre.
Pentru a se evita astfel de nenorociri este esențial ca turiștii să țină seamă de recomandările și sfaturile salvamarilor care veghează asupra siguranţei persoanelor aflate pe plajă, chiar dacă, așa cum am văzut recent, sunt agresați verbal și chiar fizic în încercarea lor de a-și face meseria.
Ce culori pot avea steagurile arborate pe plajă
Este imposibil ca, în timp ce vă aflați pe plajă să nu fi văzut măcar o dată în viață un steag arborat la punctele de unde salvamarii supraveghează plaja. Pentru a înțelege mai bine ce reprezintă fiecare steag în parte există un ghid cu toate culorile și combinațiile de culori pe care le pot avea steagurile de de plajă.
Acesta poate avea diverse culori, cum ar fi galben, roșu, albastru, violet sau chiar o combinație între aceste culori. Și, cu siguranță te-ai întrebat ce semnifică fiecare dintre aceste steaguri, când ești în siguranță și poți intra în apă și când nu trebuie să intri în apa mării. Dacă vei învăța semnificația acestora vei știi pe viitor ce trebuie să faci și mai ales ce să nu faci când vei vedea steagurile arborate pe plajă.
Iată, așadar, un ghid cu toate steagurile și codurile de culori pe care ar trebui să le reții pentru a știi și pentru a înțelege cu exactitate care este diferența dintre o bălăceală distractivă și o experiență pe cât de neplăcută, pe atât de periculoasă, care poate avea consecințe înfricoșătoare.
Ce semnificație au steagurile de avertizare de pe plajă?
Din fericire, nu sunt multe steaguri de avertizare care se arborează vara pe plajă motiv pentru care sunt foarte ușor de memorat. În plus, semnificația celor mai multe dintre acestea este ușor de intuit deoarece au un cod de culori cu care suntem obișnuiți din trafic: verde înseamnă sigur, galben înseamnă moderat, în timp ce roșu înseamnă condiții mai dificile. Există, însă, și steaguri mov, alb, portocaliu și negru, aflăm de pe site-ul LaPointCamps.com. Dar, iată cum arată codul de culori al steagurilor de avertizare de pe plajă și semnificația lor, elaborate de standardul internațional al Federației Internaționale de Salvare a Vieții (ILSF).
- Steag verde: pericol scăzut – valuri calme și înot în siguranță;
- Steag galben: pericol mediu – valuri și/sau curenți moderați;
- Un singur steag roșu: pericol ridicat – valuri mari și/sau curenți puternici și nu se recomandă înotul;
- Steaguri roșii duble: foarte periculos – apa este închisă pentru utilizarea publică;
- Steag roșu și galben: zonă de înot recomandată cu salvamari;
- Steag negru și alb cu cele două culori secționate în patru: este interzis accesul cu plăci de surf și alte ambarcațiuni fără motor;
- Steag galben cu un steag cu bilă neagră: este interzis accesul cu plăci de surf și alte ambarcațiuni fără motor;
- Steag violet: au fost observate viețuitoare marine periculoase;
- Steag portocaliu cu banderolă de vânt: sunt prezente vânturi din larg, astfel încât nu trebuie folosite gonflabilele;
- Steag roșu și alb cu cele două culori în sferturi: evacuare de urgență.
Atunci când vremea este frumoasă, iar apa mării este liniștită, vei vedea că, în această situație, este arborat steagul alb, ceea ce înseamnă că ai liber la distracție.
Trebuie să știi că, deși acesta este un standard universal, steagurile de avertizare pot arăta diferit în unele țări și regiuni.
În afară de aceste steaguri de avertizare, pe plajă salvamarii pot recurge și la o serie de semne de avertizare pentru a le comunica turiștilor diverse informații importante. Cele mai multe dintre aceste semne sunt ușor de înțeles, însă nu strică să arunci o privire mai atentă la ele pentru orice eventualitate, potrivit Surfer Today.
Încă te simți cumva nesigur, nu ezita să mergi la salvamar și să îl întrebați despre condițiile actuale. În același timp, este recomandat să anunți salvamarii dacă vezi că un turist se află în pericol în apă.
Ce trebuie să faci și să nu faci la plajă
Atunci când ne aflăm în vacanță, fie în țară, fie în străinătate, ne dorim să fim scutiți de incidente neplăcute. De aceea, este important ca turiștii să țină cont de o serie de reguli de siguranță pe litoral, după cum urmează:
- Să aleagă o plajă supravegheată de salvamar;
- Înainte de a intra în apă, turiștii trebuie să-și evalueze corect abilitățile de înot și să nu se avânte prea departe în larg pentru că înotul în mare, chiar dacă aceasta este liniștită, este mai obositor decât în piscină;
- Să respecte recomandările salvamarilor;
- Să nu se îndepărteze prea mult de țărm;
- Să stea în zonele marcate;
- Să nu se aventureze în larg, mai ales dacă marea este agitată, iar valurile sunt mari;
- Să se scalde doar dacă steagul alb este arborat şi să respecte avertizările salvamarilor privind interzicerea scăldatului în caz de vreme nefavorabilă;
- Să respecte întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement (plaja) referitoare la măsurile de prevenire a înecului;
- În cazul în care nu ştiu să înoate, este recomandat ca oamenii să folosească echipament de protecţie (colac, aripi gonflabile, etc.) atunci când intră în apă;
- Nu trebuie să se aventureze în mare atunci când sunt sub influenţa alcoolului, pe timp de seară sau pe timp de noapte;
- Nu trebuie să intre în apa rece după ce au stat mult la soare;
- Să nu sară de pe dig, poduri sau alte construcţii similare pentru că astfel de acte de teribilism pot avea consecinţe foarte grave, chiar fatale;
- Să nu îşi lase copiii nesupravegheaţi sau în locuri unde există posibilitatea să dispară din câmpul lor vizual.
Dacă dorești să mergi la plajă împreună cu copiii trebuie să pui la punct câteva reguli de care să țineți seama și unii, și alții. În primul rând stabiliți de comun acord un punct de întâlnire în caz de separare, apoi, dacă plaja are un sistem de protecție pentru copii cu brățări sau cu bilete, folosește-l. Nu în ultimul rând, asigură-te că cei mici știu foarte bine unde sunt salvamarii și îndrumă-i să meargă în acel loc în cazul în care se pierd.
În cazul în care dorești să intri în apă cu jucării gonflabile sau cu saltele ori colacuri, trebuie să ai grijă deoarece acestea pot fi trase cu ușurință în larg din cauză că sunt foarte ușoare. Dacă vântul este puternic, nu este recomandat să ieși în larg pe saltele gonflabile. De asemenea, nu ezita să ceri sfatul salvamarilor pentru a verifica dacă există condiții optime pentru a face baie în mare.
Citește și: Locuri de vizitat din Constanța
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!